Το νέο λογισμικό πρόγραμμα των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Καβάλας παρουσίασαν, την Τρίτη 29 Μαρτίου 2022, ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Προμούσας και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου, Γιάννης Χατζηκωνσταντίνου. «Με την συνέντευξη αυτή, θα δοθούν απαντήσεις σε όλη την παραφιλολογία που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα, σε σχέση με την επιλογή του νέου λογισμικού των Οικονομικών Υπηρεσιών, ενώ παράλληλα, θα ενημερωθούν και οι πολίτες τόσο για τα θετικά αποτελέσματα της πρώτης περιόδου, όσο και για τις δυνατότητες καλύτερης εξυπηρέτησης τους από τις εν λόγω Υπηρεσίες», είπε ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι: «Με την επιλογή του νέου λογισμικού, μπήκε τέλος στις ουρές που παρατηρούνταν στις τράπεζες και στα ταμεία, μειώθηκε ο όγκος εργασιών των δημοτικών Υπηρεσιών και ο χρόνος που χρειάζονται οι πολίτες και οι επιχειρηματίες, για να πληρώσουν τις οφειλές τους στον Δήμο και βεβαιώθηκαν, από την επεξεργασία των στοιχείων που αφορούν σε ανείσπρακτα τέλη και ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, αλλά και την καταχώρηση νέων δηλώσεων για μεταβίβαση ακινήτων, περισσότερα από εκατόν είκοσι χιλιάδες ευρώ. Στόχος μας είναι, η ολοκληρωμένη μηχανογραφική οργάνωση του Δήμου, για την άρτια, άμεση και ορθή οικονομική διαχείριση. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός καλά μελετημένου και οργανωμένου ψηφιακού μετασχηματισμού, ως ένας σύγχρονος Δήμος, προς όφελος όλων».

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών, Γιάννης Προμούσας, αφού ευχαρίστησε τον αντιδήμαρχο ανάπτυξης και προγραμματισμού, Γιώργο Μιχαηλίδη και το προσωπικό των ψηφιακών Υπηρεσιών, για την συνδρομή τους στην νέα προσπάθεια, δήλωσε ότι: «Οι προκλήσεις και απαιτήσεις της εποχής, σε συνδυασμό με τον σχεδιασμό που είχαμε καταστρώσει με τον δήμαρχο και τον διευθυντή οικονομικών, από την στιγμή που ανέλαβα την θέση του αντιδημάρχου οικονομικών, μας οδήγησαν στην υλοποίηση ενός ψηφιακού ανασχεδιασμού και εκσυγχρονισμού της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου. Η ανάγκη μιας τέτοιας αλλαγής έγινε πιο επιτακτική, μετά τα προβλήματα που ανέκυψαν από την κινητικότητα, κυρίως στην Οικονομική Υπηρεσία, η οποία υποστελεχώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Στόχος μας, από την πρώτη στιγμή, ήταν η απλοποίηση και ευελιξία των διοικητικών διαδικασιών, η ταχύτητα στην σύνταξη χρηματικών και βεβαιωτικών καταλόγων, η εξυπηρέτηση του πολίτη, η αύξηση των εσόδων του Δήμου, η καλύτερη διαχείριση και παραγωγική αξιοποίηση των υπαλλήλων και η εξωστρέφεια προς τον δημότη. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα, διαπίστωσα κάποιες αδυναμίες στις εφαρμογές της Οικονομικής Υπηρεσίας και μεθόδους, που έκρινα ότι ήταν μη συμβατές με την ψηφιακή ανασυγκρότηση που σχεδιάζαμε. Στην θέση μου αυτή συνέτειναν και οι απόψεις των υπηρεσιακών παραγόντων, οι οποίοι μου παρέθεσαν γραπτώς μία σειρά από προβλήματα που αντιμετώπιζαν.

Όπως προανέφερα, η υποστελέχωση των τμημάτων, λόγω της κινητικότητας, δημιούργησε πολλά προβλήματα, με εντονότερο αυτό στο γραφείο δημοτικών τελών και ΤΑΠ, καθώς εκεί από τους τρεις υπαλλήλους που είχαμε, μετακινήθηκαν και οι τρεις. Επιπροσθέτως, δεν υπήρχε η δυνατότητα μετάδοσης του γνωστικού αντικειμένου, διότι οι προηγούμενοι υπάλληλοι χρησιμοποιούσαν ένα χειρόγραφο σύστημα έκδοσης βεβαιώσεων και υπολογισμού των τελών. Προχωρήσαμε σε μία έρευνα αγοράς αναζητώντας μία εταιρεία, η οποία θα μας δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα, καθώς η οποιαδήποτε καθυστέρηση θα δημιουργούσε έντονο πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του τμήματος εσόδων, αλλά και μεγάλες καθυστερήσεις στις μεταβιβάσεις ακινήτων στην πόλη μας. Επιλέξαμε την OTS, η οποία είναι μία καταξιωμένη εταιρία στο χώρο της δημόσιας διοίκησης και ιδιαίτερα στον πρώτο και τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης. Για την εταιρεία αυτή είχαμε ήδη καλές συστάσεις από τους ίδιους τους υπαλλήλους, αλλά και από αντιδημάρχους πολλών Δήμων στην Ελλάδα, με τους οποίους επικοινώνησα.

Προχωρήσαμε, λοιπόν, σε μία απευθείας ανάθεση προς την εταιρία αυτή, σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και υλοποιήσαμε άμεσα μία ριζική ανασυγκρότηση και ανασύνταξη αυτού του τμήματος».

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, Γιάννης Χατζηκωνσταντίνου, δήλωσε: «Η επιλογή του λογισμικού στοίχισε εξήντα χιλιάδες ευρώ και για τις δύο χρονιές, έγινε στο πλαίσιο του ανασχηματισμού των Οικονομικών Υπηρεσιών και με νόμιμες διαδικασίες, καθώς για οποιοδήποτε απόφαση, η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Καβάλας συμβουλεύεται τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ