Ακόμα και σ’ αυτή, την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία και κοινωνία, η Ελλάδα παραμένει ο μοναδικός πόλος σταθεροποίησης στα Βαλκάνια. Όλες οι υπόλοιπες χώρες, μαστίζονται από εθνικά, φυλετικά, θρησκευτικά, πολιτικά, οικονομικά, κ.ά. εσωτερικά προβλήματα, τα οποία δεν αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Αυτό τον πόλο σταθερότητας θέλουν κάποιοι να αποσταθεροποιήσουν, με σκοπό να προκαλέσουν νέα αναταραχή στη βαλκανική περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται, εύστοχα, η «πυριτιδαποθήκη» της Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο, ότι τα υπόλοιπα κράτη των Βαλκανίων «σπεύδουν» να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να λύσουν τα σοβαρά εσωτερικά τους προβλήματα. Η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ), μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο στην περιοχή, κάτι που, προφανώς, δεν αρέσει στον παράγοντα αποσταθεροποίησης.
Η ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων είναι το «φυτίλι», για μία ακόμα «ανάφλεξη» στα πολύπαθα Βαλκάνια, που έγιναν πεδίο άγριων πολεμικών συγκρούσεων και σκληρών κατοχών. Λένε, ότι η ιστορία πρέπει να μας διδάσκει, αλλά, δυστυχώς, οι λαοί των Βαλκανίων έχουν «κοντή μνήμη». Και επαναλαμβάνουν τα τραγικά λάθη του παρελθόντος. Η Ελλάδα έχει «ξεφύγει» από την παραδοσιακή βαλκανική κουλτούρα, αλλά καταφέρνει να διατηρεί την (εθνική) ταυτότητα της, την οποία αναζητούν, εναγωνίως, τα υπόλοιπα κράτη.
Η παραχώρηση της ονομασίας, έστω και με σύνθετο (γεωγραφικό) προσδιορισμό, στο γειτονικό κρατίδιο των Σκοπίων, κατά την άποψη μας, είναι η «κερκόπορτα» για την αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια. Ο παράγοντας που την επιδιώκει, ψάχνει να βρει τον «Εφιάλτη» που θα την ανοίξει. Ο πόλεμος και ο διαμελισμός της πρώην Γιουγκοσλαβίας, δεν δίδαξε τίποτα στους Έλληνες και στους υπόλοιπους Βαλκάνιους. Με την παραχώρηση της ονομασίας, να είστε βέβαιοι, δεν θα πάψει ο αλυτρωτισμός των Βουλγάρων, των Αλβανών και όποιων άλλων έχουν τον μεγαλοϊδεατισμό ως «όραμα». Αντιθέτως, θα «ανοίξει τον ασκό του Αιόλου», ενώ για την Ελλάδα θα αποτελέσει μία ακόμα διπλωματική ήττα και… εθνική τραγωδία. Δεν γίνεται, να συνεχίσει η Ελλάδα να διαπραγματεύεται με τη λογική που λέει: «το μη χείρον βέλτιστον» και τη νοοτροπία του ραγιαδισμού. Δεν γίνεται, συνεχώς, να συνομιλεί από «αμυντική» θέση, όταν αποτελεί μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας και ένα σύγχρονο κράτος με δυναμική και προοπτική.
Η εισαγωγή του ψηφίσματος, από τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας, κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που διεξήχθη τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018, αιφνίδίασε τις παρατάξεις της μειοψήφιας και προκάλεσε στα μέλη τους μεγάλη αμηχανία. Οι επικεφαλής επιχείρησαν τις γνωστές πολιτικές υπεκφυγές (σ.σ. ντρίπμπλες όπως λέγονται στην ποδοσφαιρική διάλεκτο), επικαλούμενοι ότι το «μήνυμα» που πρέπει να σταλεί από την Καβάλα, για ένα τόσο σοβαρό και λεπτό εθνικό και διπλωματικό ζήτημα, είναι αναγκαίο να δείχνει ενότητα και αποφασιστικότητα. Ορισμένοι, όπως ο Κωστής Σιμιτσής, εξέφρασαν την άποψη, ότι ο Δήμος Καβάλας δεν έχει κανένα λόγο να εμπλακεί στην εξωτερική πολιτική της χώρας, την οποία ασκεί η κυβέρνηση, αλλά να αναμένει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Ο Κ. Σιμιτσής και ο Χρήστος Ποτόλιας, μάλιστα, κατέθεσαν δικά τους ψηφίσματα, για να αποφύγουν τη ψήφιση εκείνου που εισήγαγε η δημοτική αρχή. Έπειτα από αρκετή συζήτηση, το ψήφισμα αυτό εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Υπέρ ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι, Κατερίνα Ιωαννίδου και Παρασκευάς Αγανικόλας και οι σύμβουλοι του συνδυασμού «Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση», με επικεφαλής τον Βαγγέλη Παππά. Κατά ψήφισαν οι σύμβουλοι του συνδυασμού «Συμπαράταξη Πολιτών», με επικεφαλής τον Άρη Βέρρο, ενώ «παρών» οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού «Ο Τόπος της Ζωής μας», με επικεφαλής τον Χρυσόστομο Παπαδόπουλο. Η παράταξη του Κ. Σιμιτσή ψήφισε αρνητικά στην έκδοση ψηφίσματος και «παρών» στο περιεχόμενο που πρότεινε η διοίκηση του Δήμου.
Ακολούθησε συζήτηση των θεμάτων ημερήσιας διάταξης και ενημέρωση για τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) Καβάλας. Νωρίτερα, τέλος, έγινε η κοπή της βασιλόπιτας του δημοτικού συμβουλίου, παρουσία του μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου, κ. Στεφάνου, ο οποίος έβγαλε έναν εμπνευσμένο λόγο, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι η Εκκλησία είναι υπεράνω των πολιτικών κομμάτων και ενώνει τους πάντες. Οι διαφορετικές απόψεις, σημείωσε, βοηθούν στο διάλογο και συμπλήρωσε πως είναι θαυμαστό, σήμερα, να υπάρχουν κληρικοί, που υπηρετούν την Εκκλησία του Χριστού και τον λαό. Επίσης, παραβρέθηκαν: ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, από τον οποίο ο Δήμος Καβάλας περιμένει πολλά, όπως ανέφερε η δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, καθώς και πρόεδροι των δημοτικών διαμερισμάτων.