Με 14 ψήφους θετικές, 10 αρνητικές και 7 «παρών», εγκρίθηκε την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021, κατά πλειοψηφία, από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καβάλας, ο απολογισμός του οικονομικού έτους 2020. Το 2020, σημείωσε ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Γιάννης Προμούσας, ήταν ένα ιδιαίτερο και δύσκολο έτος για την κοινωνία, αλλά και τους Δήμους. Ωστόσο, ο Δήμος Καβάλας είναι μέσα στους στόχους του προϋπολογισμού όσον αφορά τα τακτικά έσοδα, τα οποία αποτελέσαν το 57% των συνολικών εσόδων το οικονομικό έτος 2020.

Έπειτα από τις απαντήσεις που έδωσε ο διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου, Γιάννης Χατζηκωνσταντίνου, στις ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων τοποθετήθηκαν επί του απολογισμού.

Για την παράταξη «Ανάσα για τον Δήμο», ο Ηλίας Καλανταρίδης ανέφερε ότι, η χρηματοδότηση από την κεντρική διοίκηση προς τον Δήμο Καβάλας, με σκοπό να αντιμετωπίσει τις οικονομικές απώλειες, τις λειτουργικές δαπάνες και για να πραγματοποιήσει τα έργα που σχεδίασε, την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού covid-19, υπερκάλυψε την απώλεια των εσόδων. Επίσης, τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη υπερέβησαν το 1,8 εκατομμύριο ευρώ. Ωστόσο, τα χρήματα που έστειλε η κυβέρνηση, δεν αξιοποιήθηκαν για την προσαρμογή των Υπηρεσιών του Δήμου, ώστε να εξυπηρετούν τους δημότες υπό τις νέες συνθήκες της πανδημίας. Ούτε, επίσης, για την ενίσχυση επενδυτικών προσπαθειών. «Το 2020 ήταν τροχοπέδη στις επενδύσεις. Αν και μπήκαμε σε άλλο χρόνο, το πρόβλημα στον τομέα αυτό παραμένει», σχολίασε.

Ο Χρυσόστομος (Μάκης) Παπαδόπουλος, επικεφαλής του συνδυασμού «Ο Τόπος της Ζωής μας», χαρακτήρισε λανθασμένο το μίγμα της οικονομικής πολιτικής της δημοτικής Αρχής, γιατί βασίζεται στην κρατική χρηματοδότηση, επιβάλλει τέλη και φόρους στους πολίτες, εκτελεί ελάχιστα έργα κι αυτά είναι επιλεκτικά, δεν έχει σωστές προτεραιότητες και, το κυριότερο, δεν δημιουργεί νέα έσοδα για τον Δήμο.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση», Βαγγέλης Παππάς, είπε πως μέσα στο αρνητικό κλίμα της πανδημίας, σε γενικές γραμμές η διαχείριση που έκανε η διοίκηση του Δήμου έχει θετικό πρόσημο.

Ο Χρήστος Ποτόλιας, επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση», άσκησε κριτική στην δημοτική Αρχή, γιατί δεν διεκδικεί περισσότερους πόρους από την κεντρική διοίκηση, γιατί επιβάλλει «χαράτσια» στους δημότες και πραγματοποιεί έργα βιτρίνας.

Θετικοί στον απολογισμό δήλωσαν, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ελληνική Αυγή», Δημήτρης Βογιατζής, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Κώστας Κουνάκος, ενώ αρνητικά ψήφισε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Συνεργασία για την Καβάλα», Νίκος Ξανθόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι θα προσφύγει στο αρμόδιο ελεγκτικό όργανο των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης, διότι ο οικονομικός απολογισμός κατατέθηκε εκπρόθεσμα για έγκριση. Δεν συμμετείχαν στην συνεδρίαση οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού «Συμπαράταξη Πολιτών», Άρης Βέρρος, Νίκος Μουρτασάγας, Σωτήρης Σωτηριάδης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ