Το νερό, τα απορρίμματα και η ενέργεια, είναι οι βασικοί πυλώνες στη διοίκηση που θα ασκήσει ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, τα υπόλοιπα τρία έτη της θητείας του. Ο δήμαρχος έκανε τον απολογισμό του πρώτου έτους στη διοίκηση του Δήμου Καβάλας την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020 στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, πλαισιωμένος από τους αντιδημάρχους συνεργάτες του. Δήλωσε, ακόμα, πως τον ενδιαφέρει μόνο η καλόπιστη κριτική και η άποψη των δημοτών και ζήτησε από ορισμένους επικριτές του να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα.

Συγκεκριμένα είπε τα ακόλουθα: «Αυτή η συνέντευξη Τύπου, δεν έχει τον χαρακτήρα ενός απλού δημόσιου απολογισμού των πεπραγμένων της διοίκησης. Δεν είναι μία τυπική διαδικασία παράθεσης επίσημων στοιχείων και αριθμών, για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη προβολής των σημαντικότερων παρεμβάσεων που έλαβαν χώρα τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Αποτελεί τη συνέχιση του εποικοδομητικού διαλόγου που εγκαινιάσαμε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, με όλους τους πολίτες του Δήμου. Παρέχει τη δυνατότητα ελέγχου και άσκησης καλοπροαίρετης κριτικής, σε όσους επιθυμούν, όχι μόνο να αξιολογήσουν το έργο μας, αλλά και να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις αλλαγής της υφιστάμενης κατάστασης, είτε ως οργανωμένοι φορείς, είτε με την ιδιότητα του ενεργού πολίτη.

Θεωρούμε ότι το πρόγραμμα που ενέκρινε το εξήντα δύο τοις εκατό των Καβαλιωτών το 2019, επιδέχεται διορθωτικές κινήσεις και στοχευμένες μεταβολές, ως απόρροια των ιδιαίτερων συνθηκών κάτω από τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργήσουμε έως το τέλος της τετραετίας. Ο «Σύγχρονος Δήμος» ανέλαβε τα ηνία του Δήμου πριν από ένα χρόνο, θέτοντας ως στόχο την ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την κατάλληλη προετοιμασία του συνόλου των δημοτικών Υπηρεσιών, μέσω της σύνταξης μελετών και της παρουσίασης ολοκληρωμένων φακέλων, για την μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων.

Είναι γεγονός ότι, η κανονική ροή υλοποίησης του τετραετούς σχεδιασμού μας, διακόπηκε απροσδόκητα το πρώτο τρίμηνο του 2020, καθώς εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης και των ειδικών μέτρων που έπρεπε να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο εξάπλωσης του κορονοϊού, τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής, ή ακυρώθηκαν, τόσο οι δράσεις που είχαμε δρομολογήσει σε διάφορους ευαίσθητους τομείς, όπως αυτοί της ποιότητας ζωής και των ψηφιακών μέσων, όσο και οι πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις της τρέχουσας περιόδου. Το συνολικό ποσό που εισέπραξε ο Δήμος Καβάλας από το αρμόδιο Υπουργείο για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, ανέρχεται στο ενάμισι εκατομμύριο ευρώ περίπου. Έως την 1η Οκτωβρίου 2020 διατέθηκαν 431.829 ευρώ σε είδη ατομικής υγιεινής, εργοδοτικές εισφορές Ι.Κ.Α. έκτακτου προσωπικού, προμήθειες αναλώσιμων, παροχή υπηρεσιών για την πρόσληψη ναυαγοσωστών, προμήθεια εξοπλισμού γραφείων κ.ά. δαπάνες, ενώ με τα υπόλοιπα χρήματα θα προχωρήσουμε, μεταξύ άλλων, στην πρόσληψη επιπλέον σχολικών καθαριστριών και στην κάλυψη των αναγκών των Νομικών Προσώπων, τα οποία εμφάνισαν απώλειες πόρων εξαιτίας της πανδημίας», είπε ο δήμαρχος στην αρχική του τοποθέτηση και συνέχισε: «Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, επιχειρήσαμε να βάλουμε σε τάξη τα οικονομικά του Δήμου, μέσω του άμεσου εξορθολογισμού των δαπανών, ενώ καταφέραμε να εξοφλήσουμε σχεδόν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Επίσης, αναμορφώσαμε, αξιοποιώντας σύγχρονες μεθόδους και καινοτόμα προγράμματα, το πλαίσιο λειτουργίας των Διευθύνσεων που εξυπηρετούν το κοινό. Τέλος, διαπιστώνοντας τα κενά που υπήρχαν στην άσκηση ενιαίας πολιτικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων όλων των πολιτών του Δήμου, φροντίσαμε να ενισχύσουμε με περισσότερο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό τις τοπικές κοινότητες της δημοτικής ενότητας Φιλίππων, σε μία προσπάθεια αναστροφής του αρνητικού κλίματος που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Η καθημερινότητα θα βρίσκεται στην προμετωπίδα της πολιτικής που θα ακολουθήσουμε και την επόμενη χρονιά. Η επάρκεια και η ποιότητα του νερού που καταναλώνουν οι συμπολίτες μας, η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων και η μείωση του ενεργειακού κόστους, για να αλλάξει το περιβαλλοντικό και το οικονομικό αποτύπωμα της λειτουργίας του Δήμου Καβάλας, κατέχουν κυρίαρχη θέση μεταξύ των παρεμβάσεων που δρομολογήσαμε για τον δεύτερο χρόνο της θητείας μας.

Παράλληλα, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου, των παλιών Δικαστηρίων και της παλιάς Μεραρχίας, ενώ, πυκνώνοντας τις επαφές μας στην Αθήνα με τους συναρμόδιους υπουργούς και τους συνεργάτες τους, διεκδικούμε την παραχώρηση της ακτής Καλαμίτσας από την ΕΤ.Α.Δ., την εκμετάλλευση του στρατοπέδου «Ασημακοπούλου», μετά τη σταδιακή μετακίνηση των προσφύγων σε άλλες δομές φιλοξενίας, την επίσπευση των διαδικασιών κατασκευής της γέφυρας επί της οδού Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού και της περιμετρικής οδού, καθώς και τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της Νέας Καρβάλης με τους Τοξότες. Θεωρούμε ότι, με τη συχνή και σε κάθε περίπτωση οργανωμένη επίσκεψη μας στα κέντρα λήψης αποφάσεων, αυξάνουμε τις πιθανότητες να υλοποιήσουμε τους στόχους που έθεσαν τα τελευταία χρόνια όλες οι διοικήσεις του Δήμου Καβάλας».

Στη συνέχεια μίλησαν οι αντιδήμαρχοι, οι οποίοι αναφέρθηκαν επιγραμματικά στις κυριότερες ενέργειες του τομέα τους και στις παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, ή θα δρομολογηθούν τα επέμενα έτη. Μίλησαν οι: Κυριάκος Σταυρίδης, Γιώργος Μιχαηλίδης, Λεωνίδας Παππάς, Θόδωρος Παπαδόπουλος, Απόστολος Μουμτσάκης, Γιάννης Ιακωβίδης.

Καταλήγοντας, ο Θ. Μουριάδης είπε τα εξής: «Τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ως απόρροια της συστηματικής προσπάθειας που κατέβαλε η διοίκηση μας, σε αγαστή συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους επιστημονικούς συνεργάτες του Δήμου, δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την ουσιαστική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τη σταδιακή αναδιοργάνωση των Διευθύνσεων, που σχετίζονται άμεσα με την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Ταυτόχρονα, μπήκαν οι βάσεις μιας περισσότερο σύγχρονης και στοχευμένης προβολής των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που εμφανίζει η περιοχή μας στους τομείς του τουρισμού και πολιτισμού, ενώ δρομολογήθηκε η εκτέλεση έργων και παρεμβάσεων ικανών να αλλάξουν σε σημαντικό βαθμό την εικόνα της πόλης και της δημοτικής ενότητας Φιλίππων, μέχρι να φτάσουμε στο τέλος της τρέχουσας τετραετίας. Το επόμενο χρονικό διάστημα, αξιοποιώντας την εμπειρία που αποκτήσαμε, θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια υλοποίησης των προγραμματικών θέσεων που παρουσίασε ο συνδυασμός μας στους συμπολίτες. Γνωρίζουμε ότι, για την εφαρμογή του πλάνου που εκπονήσαμε από την πρώτη περίοδο που αναλάβαμε τα καθήκοντα μας, θα χρειαστεί να συνυπολογίσουμε την ύπαρξη αντικειμενικών δυσκολιών και απρόβλεπτων καταστάσεων. Ωστόσο, έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι, όχι μόνο θα ανταποκριθούμε με επάρκεια στις οποιεσδήποτε προκλήσεις, αλλά θα μπορέσουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών όσων πίστεψαν στις δυνατότητες της σημερινής διοίκησης, ή ακόμα κι εκείνων που στέκονται κριτικά απέναντι μας. Έχουμε πλήρη συναίσθηση των ευθυνών που μας αναλογούν για την πρόοδο και την ευημερία των Καβαλιωτών και θα εργαστούμε, με όλες μας τις δυνάμεις, για να φέρουμε την Καβάλα στη θέση που της αξίζει».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ