Σε μία χώρα που έχει την ευλογία και το προνόμιο, θα λέγαμε, της ηλιοφάνειας τους περισσότερους μήνες το έτος, η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας είναι όχι ζητούμενο, αλλά επιτακτική ανάγκη! Κι ενώ τα φωτοβολταϊκά πάρκα «φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια» στην χώρα, η δημοτική Αρχή του Δήμου Καβάλας επέλεξε να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία Led, για την αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων των φωτιστικών δρόμου του Δήμου.
Όπως ανέφερε ο σύμβουλος της εταιρείας, στην οποία ανέθεσε η δημοτική Αρχή την υλοποίηση του γραφειοκρατικού κομματιού του έργου, με την αντικατάσταση των λαμπτήρων, ο Δήμος Καβάλας θα εξοικονομήσει σε ορίζοντα 12ετίας, από το ενεργειακό κόστος, το ποσό των 4 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόσθεσε ότι, αν η διαδικασία κυλήσει ομαλά κι αν το έργο άρχιζε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2022, η αντικατάσταση των 30.000 λαμπτήρων θα τελείωνε τον Οκτώβριο του 2023.
Ωστόσο, στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022, η δημοτική σύμβουλος Αναστασία Ιωσηφίδου κατέθεσε μία εναλλακτική πρόταση. «Υπάρχει η δυνατότητα μεγαλύτερης εξοικονόμησης ενέργειας και μικρότερου περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με την χρήση των φωτιστικών με ηλιακό πάνελ, όπως κάνουν σε πόλεις του εξωτερικού», είπε και σημείωσε πως με την συγκεκριμένη τεχνολογία, ο Δήμος Καβάλας θα καλύψει το ήμισυ των αναγκών του στον οδοφωτισμό για πέντε έτη, με μία επένδυση ενός εκατομμυρίου ευρώ. Ενώ, για την προμήθεια των λαμπτήρων Led, θα δαπανήσει το ποσό των 6 εκατομμυρίων ευρώ. Ο σύμβουλος της εταιρείας, που έκανε την ενημέρωση στο δημοτικό συμβούλιο, χαρακτήρισε πειραματική την χρήση της ηλιακής τεχνολογίας, ενώ για την τεχνολογία Led είπε πως είναι δοκιμασμένη σε ευρεία κλίμακα.
Αναμφίβολα, η τεχνολογία των λαμπτήρων Led συμβάλλει στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, σε σύγκριση με τους παλιούς λαμπτήρες που είναι ενεργοβόροι. Αλλά, δεν παύουν να καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια, για να φωτίσουν τους δρόμους. Αντίθετα, το φωτιστικό με ηλιακό πάνελ δεν καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια. Είπε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.), Απόστολος Χρόνης, ότι με τρεις-τέσσερις ημέρες συννεφοκάλυψης, ή συνεχούς βροχόπτωσης, οι δρόμοι στην Καβάλα και στα άλλα δημοτικά διαμερίσματα θα είναι θεοσκότεινοι αν χρησιμοποιηθούν φωτιστικά με ηλιακό πάνελ. Εκείνες τις ημέρες, λοιπόν, τα φωτιστικά σώματα μπορούν να λειτουργούν με την ηλεκτρική ενέργεια, αλλά στην Ελλάδα δεν είναι πολλά τα διαστήματα συννεφοκάλυψης και βροχοπτώσεων.
Εμείς προτείνουμε, η δημοτική Αρχή να κάνει μία ανάλογη έρευνα για την χρήση της τεχνολογίας φωτιστικών με ηλιακό πάνελ, όπως έκανε για τα φωτιστικά τύπου Led. Και στην συνέχεια, να παρουσιάσει τις δύο έρευνες στην οικονομική επιτροπή και στο δημοτικό συμβούλιο, για να επιλέξει η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί. Δεν μπορεί και δεν πρέπει, να απορρίψει, ασυζητητί, την εναλλακτική πρόταση που υπάρχει.