Σε κλίμα φορτισμένο με συγκίνηση, όπως ήταν λογικό, διεξήχθη η τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καβάλας για την περίοδο 2020-2023, την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023, στο Δημαρχείο. Στην μνήμη των παριστάμενων δημοτικών συμβούλων ήρθαν οι καλές και οι κακές στιγμές της τετραετίας που πέρασε, ενώ η συγκίνηση έγινε μεγαλύτερη στον «αποχαιρετισμό» ορισμένων μελών, τα οποία τερμάτισαν την πολυετή θητεία τους στην τοπική αυτοδιοίκηση. Παρόντες ήταν: ο Άρης Βέρρος, ο Νίκος Μαυρίδης, ο Κώστας Κουνάκος και ο νεότερος (με δύο συνεχόμενες θητείες) Νίκος Ξανθόπουλος, οι οποίοι μίλησαν φορτισμένοι συναισθηματικά. Ο Α. Βέρρος είπε χαρακτηριστικά πως αισθάνεται περίεργα που αποχωρεί από τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου. Ο Ν. Μαυρίδης, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος του ανώτερου συλλογικού οργάνου, ανέφερε ότι νιώθει όπως την ημέρα που αποστρατεύθηκε, έπειτα από 35 έτη επαγγελματικής σταδιοδρομίας στις ένοπλες δυνάμεις. Ο Κ. Κουνάκος θυμήθηκε την πρώτη φορά που εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Ανανέωση Αλλαγή», του αείμνηστου δημάρχου Καβάλας, Ελευθέριου Αθανασιάδη. Έκτοτε, είπε, υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίκηση για 37 έτη, με μία μικρή «παύση», έχοντας προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των πολιτών. «Ήμουν ασυμβίβαστος, αποχωρώ με το κεφάλι ψηλά», σημείωσε.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ο Τόπος της Ζωής μας», Χρυσόστομος (Μάκης) Παπαδόπουλος, μοίρασε συμβολικά δώρα στους διαχρονικούς δημοτικούς συμβούλους και η δημοτική σύμβουλος, με τον συνδυασμό «Ανάσα για τον Δήμο», Αναστασία Ιωσηφίδου, ζήτησε από τον δήμαρχο να απονεμηθεί μία πλακέτα, τουλάχιστον, σε όσους πρόσφεραν στην αυτοδιοίκηση και τον Δήμο Καβάλας.

Στην έναρξη της συνεδρίασης, ο απερχόμενος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Κώστας Πεφάνης, έκανε μία σύντομη αναδρομή στην θητεία που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023, λέγοντας ότι υπήρξαν πρωτόγνωρες καταστάσεις, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού covid19 και «περίεργες στιγμές», αφού το δημοτικό συμβούλιο συγκροτήθηκε με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και η παράταξη του δημάρχου, δεν είχε την πλειοψηφία των εδρών. Κάνοντας την αυτοκριτική είπε: «Θεωρώ ότι ανταποκρίθηκα στα καθήκοντα μου» και ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, αλλά και προσωπικά τον Γιώργο Γραμμένο, ο οποίος ως προηγούμενος πρόεδρος, τον βοήθησε, ιδιαίτερα στην αρχή της θητείας, να διαχειριστεί αρκετά ζητήματα σχετικά με την λειτουργία του συμβουλίου.

Ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, «μοίρασε» ευχαριστίες και ζήτησε συγνώμη από τους συναδέλφους του, δημοτικούς συμβούλους, με τους οποίους είχε έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις και σε κάποια συνεδρίαση αποκάλεσε «φασίστες». «Είναι μεγάλη υπόθεση η δημοκρατία. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους, ιδιαίτερα εκείνους που αποχωρούν από την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα είμαι ανοιχτός σε κάθε συζήτηση μαζί τους, για να ακούσω τις απόψεις και τις συμβουλές τους. Ευελπιστώ ότι στο νέο δημοτικό συμβούλιο, θα επικρατήσει περισσότερο πνεύμα συνεργασίας από όλες τις παρατάξεις. Η δεύτερη εκλογή για μένα, είναι μεγαλύτερη ευθύνη», ανέφερε.

Επίσης, το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε ψήφισμα στήριξης στο ΚΕΘΕΑ, για την συνέχιση της αυτόνομης λειτουργίας του, προς όφελος των ατόμων που έχουν εξαρτήσεις. Προηγήθηκε ειδική συνεδρίαση για τον ισολογισμό του Δήμου του οικονομικού έτους 2023, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Έτσι, «έπεσε η αυλαία» μιας ακόμα τετραετούς περιόδου λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καβάλας. Η πρώτη συνεδρίαση της επόμενης περιόδου θα γίνει, αν δεν κάνουμε λάθος, στις 2 Ιανουαρίου 2024.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ