– Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο, έπειτα από έντεκα χρόνια, να μην έχει βρεθεί χώρος για τη μόνιμη στέγαση της συλλογής του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας. Τελευταία, πληροφορηθήκαμε πως προέκυψε κάποιο εμπόδιο για την μεταφορά των εκθεμάτων στο ισόγειο κάτω από το εντευκτήριο του Ναυτικού Ομίλου Καβάλας.
– Το Ναυτικό Μουσείο βρίσκεται, πλέον, υπό την αιγίδα του Δήμου Καβάλας και η δημοτική αρχή επέλεξε τον συγκεκριμένο χώρο για τη στέγασή του. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016, η διοίκηση του Δήμου Καβάλας δέχτηκε κριτική, από μερίδα της αντιπολίτευσης, για την επιλογή της.
– Ο Δήμος Καβάλας θα ακολουθήσει τη νομική οδό, έτσι ώστε να αρθεί το εμπόδιο της ενοικίασης του χώρου από τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας. Η δήμαρχος Καβάλας, είπε ότι ο χώρος που επελέγη είναι ο κατάλληλος για τη φιλοξενία του Ναυτικού Μουσείου, το οποίο εδώ και αρκετό καιρό φιλοξενείται σε μία πτέρυγα της δημοτικής καπναποθήκης.
– Αν δεν υπήρχε το μπάνερ εξωτερικά, το οποίο αναγράφει ότι εκεί στεγάζεται το Ναυτικό Μουσείο Καβάλας, κανείς δεν θα γνώριζε τι υπάρχει εντός της δημοτικής καπναποθήκης. Θέλουμε να πούμε, ότι ο χώρος εκείνος δεν είναι κατάλληλος για την ανάδειξη του μουσείου.
– Το Ναυτικό Μουσείο πρέπει να βρίσκεται κοντά, ή δίπλα, στη θάλασσα. Η προηγούμενη δημοτική αρχή επέλεξε για τη στέγασή του την περιοχή του παραδοσιακού ναυπηγείου και συγκεκριμένα, τις εγκαταλελειμμένες αποθήκες που βρίσκονται απέναντι από αυτό.
– Η μεταφορά της συλλογής του μουσείου, όμως, δεν έγινε ποτέ, διότι δεν ξεκαθάρισε το ιδιοκτησιακό καθεστώς των αποθηκών. Πέρα από το ζήτημα αυτό, θεωρούμε ότι η τοποθεσία δεν ήταν εύκολα προσβάσιμη στους επισκέπτες και δεν θα αναδείκνυε το μουσείο.
– Να θυμίσουμε, ότι η αρχική επιλογή για τη στέγαση του Ναυτικού Μουσείου, ήταν το παλιό απεντομωτήριο στο λιμάνι «Απόστολος Παύλος», το οποίο, μάλιστα, παραχώρησε στον νεοσύστατο σύλλογο ο τότε πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας, Ανδρέας Καραμπουρνιώτης, για 25ετή χρήση!
– Ο «διάδοχος» του, Πέτρος Παναγιώτου, ανακάλεσε την παραχώρηση, διότι παρήλθε το χρονικό διάστημα της αξιοποίησης του ακινήτου (η διοίκηση του Ναυτικού Μουσείου έπρεπε να κάνει κάποιες εργασίες ανακαίνισης του απεντομωτηρίου, οι οποίες δεν έγιναν).
– Έκτοτε, άρχισε η μεγάλη «ταλαιπωρία» και ο Κωστής Σιμιτσής παραχώρησε, για προσωρινή φιλοξενία, τη δημοτική καπναποθήκη. Είχε τιμηθεί, μάλιστα, μαζί με τον τότε αντιδήμαρχο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη, από το διοικητικό συμβούλιο του Ναυτικού Μουσείου, για τη συμβολή του στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος του μουσείου!
– Κατά την άποψη μας, ο χώρος κάτω από το εντευκτήριο του Ναυτικού Ομίλου Καβάλας συνδυάζει τα βασικά σημεία για τη στέγαση του Ναυτικού Μουσείου. Βρίσκεται σε περίοπτη θέση, στην είσοδο του λιμανιού, είναι εύκολα προσβάσιμος και αναδεικνύει το μουσείο.
– Εάν είναι επαρκής για τη συλλογή του μουσείου και ξεπεραστεί το πρόβλημα της ενοικίασής του, νομίζουμε ότι το Ναυτικό Μουσείο θα βρει, έπειτα από μία δεκαετία και πλέον, την ιδανική στέγη!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ