Τις άγνωστες αεροπορικές επιχειρήσεις πάνω από τα εδάφη της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και του βόρειου Αιγαίου στη διάρκεια του α΄ παγκοσμίου πολέμου παρουσιάζει η σειρά πέντε ντοκιμαντέρ και μιας ταινίας μεγάλου μήκους, με τίτλο: «Στα φτερά του α΄ παγκοσμίου πολέμου», από την εταιρία παραγωγής τηλεοπτικού περιεχομένου και Creative Agency “Gullwing” με έδρα την Καβάλα και συμπαραγωγό την Cosmote.
«Για πρώτη φορά, έρχονται στο φως μοναδικά τεκμήρια: επίσημα στρατιωτικά και διπλωματικά αρχεία, βιβλία πτήσεων, ημερολόγια, επιστολές και σπάνιες φωτογραφίες. Ο ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας, Πασχάλης Παλαβούζης, είναι ο ιστορικός σύμβουλος και σεναριογράφος της σειράς, που σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης τεκμηριώνουν τα ιστορικά γεγονότα.
Μέσα από την ιδιωτική του συλλογή από μοναδικά και σπάνια έγγραφα και φωτογραφίες και άλλα τεκμήρια από διαφορετικές πηγές, ξεδιπλώνεται η ιστορία για πέντε αεροδρόμια άγνωστα έως τώρα στο ευρύ κοινό: της Δράμας, της Ξάνθης-λίμνης Βιστωνίδας, της Θάσου, της Λήμνου, της Θεσσαλονίκης-Βρασνών. Καθένα με τη δική του στρατηγική αξία, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του πολέμου και τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.
Πολλές και άγνωστες ιστορίες συνδέονται με αυτά τα αεροδρόμια. Ιστορίες τόλμης και ανδρείας, που καταγράφηκαν ως θρύλοι στη συλλογική μνήμη των κατοίκων των περιοχών που φιλοξένησαν τις αεροπορικές βάσεις. Παράτολμοι άνδρες, ξένοι, φερμένοι από τα πέρατα του κόσμου, αλλά και Έλληνες, νίκησαν το φόβο για το άγνωστο, αψήφησαν τον θάνατο, πέταξαν με πρωτόγονες πτητικές μηχανές από πανί και ξύλο, πολέμησαν στους ουρανούς του Αιγαίου και της Μακεδονίας, έγιναν θρύλοι. Κάποιοι δεν γύρισαν ποτέ πίσω στις πατρίδες τους.
Δεν είναι τυχαίο, που βετεράνοι αεροπόροι με εμπειρία «χτισμένη» στο ελληνικό θέατρο επιχειρήσεων, σημαντικά σοφότεροι τόσο σε θέματα επιχειρήσεων, όσο και θέματα που άπτονται της ίδιας της φυσιολογίας της πτήσης, συνέβαλαν αποφασιστικά μετά τον πόλεμο στην περαιτέρω διερεύνηση των ορίων του ανθρώπου στον αέρα, του αεροπλάνου και της πτήσης γεφυρώνοντας αποστάσεις που προηγουμένως φάνταζαν αχανείς.
Το έργο αποτελεί ιστορικό τεκμήριο και εκπαιδευτικό υλικό, ανεξίτηλο στο χρόνο που καταγράφει την ιστορία του τόπου. Αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, καθώς και παρακαταθήκη συλλογικής, κοινωνικής μνήμης. Συνεργάτες της παραγωγής είναι: το Kavala Airsea Show, η Αεροπορική Λέσχη Μωραϊτίνης Αριστείδης, καθώς και άλλοι οργανισμοί και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην ομάδα των ανθρώπων που τεκμηριώνουν την ιστορία, συμμετέχει και ο David Bremner (γνωστός από την κοινότητα του Bristol Scout: Rebuilding Grandad’s Aircraft) και άλλοι απόγονοι πιλότων και μαχητών που έδρασαν στην Ελλάδα, μεταφέροντας τις εμπειρίες του τότε στο σήμερα. Τα «γυρίσματα» είναι σε εξέλιξη στις περιοχές: Δράμα, Ξάνθη, Σέρρες Καβάλα, Θάσο, Λήμνο, Θεσσαλονίκη. Η πρωτότυπη μουσική του Γιώργου Ξουλόγη, η γεμάτη πάθος και συναίσθημα εκφώνηση από τον Νίκο Γιαλελή, τα άρτια τεχνικά στοιχεία και ο μοναδικός τρόπος παρουσίασης του υλικού τοποθετούν την παραγωγή σε υψηλής καλλιτεχνικής αξίας έργο.
Η επιχείρηση Gullwing, του Παντελή Κάσδαγλη, γνωστή για το ενδιαφέρον και την προσήλωση στον πολιτισμό και την ιστορία (βλέπετε σχεδιασμός οπτικής επικοινωνίας Cosmopolis Ethnic Festival-φεστιβάλ Φιλίππων, σε διοργανώσεις των περασμένων ετών), με τον Γιώργο Κάσδαγλη στη διεύθυνση της παραγωγής, οργάνωσε την παραγωγή και τα τεχνικά χαρακτηριστικά αυτού του μεγάλου έργου με ευρωπαϊκές προδιαγραφές στην αποτύπωση και απόδοση της εικόνας.
Στο έργο εργάζονται αξιόλογοι τοπικοί επαγγελματίες του κλάδου (μοντέρ, σκηνοθέτης, εικονολήπτες, μουσικοί, εκφωνητές, Motion Graphic Designers κ.α.) προσδίδοντας έτσι τον τοπικό χαρακτήρα της παραγωγής και επιβεβαιώνοντας την επιλογή της Cosmote ότι και η περιφέρεια μπορεί να κάνει τηλεοπτικές παραγωγές αξιώσεων και κύρους.
Να σημειώσουμε ότι, οι άνθρωποι της εταιρείας Gullwing πιστεύουν στην ενασχόλησή τους με την ιστορία και τον πολιτισμό ως μοχλό ανάπτυξης σε πολλά επίπεδα. Η ιστορία και ο πολιτισμός της περιοχής μας είναι πόλος έλξης, όχι μόνο για την παραγωγή σοβαρού περιεχομένου (ντοκιμαντέρ, ταινίες, διοργανώσεις, φεστιβάλ κ.λπ.), αλλά και για τον τουρισμό συμβάλλοντας έμπρακτα στη δημιουργία θεματικής ταυτότητας στον προορισμό της Καβάλας. Η Gullwing πήρε την πρωτοβουλία και με την εμπειρία των ανθρώπων της και τη γνώση τους, προσφέρουν μία μοναδική ευκαιρία στον τόπο, να «εκμεταλλευτεί» αυτή τη δράση προς όφελος του πολιτισμού, της ιστορίας, της οικονομίας και τις κοινωνίας», αναφέρει το δελτίο Τύπου.
Η ταινία θα προβληθεί σε διεθνή και τοπικά φεστιβάλ και θα γίνει διανομή της σε διεθνή πνευματικά κέντρα, βιβλιοθήκες και πανεπιστήμια ως εκπαιδευτικό-τεκμηριωτικό υλικό.