-Αναρωτιόμαστε πόσα έτη θα περάσουν, ακόμα και οι Καβαλιώτες θα βλέπουν τον άθλιο τσιμεντένιο σκελετό απέναντι από την είσοδο της εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο άκρο της χερσονήσου με την παλιά πόλη. Αλήθεια, ο σύλλογος των κατοίκων της παλιάς πόλης, δεν ενδιαφέρεται για το θέαμα που «τραυματίζει» την πιο ιστορική και τουριστική συνοικία της Καβάλας;
-Οι διοικήσεις του Δήμου έχουν ξεχάσει την ανάπλαση της περιοχής του φάρου, με τον διαχωρισμό της αυλής του δημοτικού σχολείου. Και η Εφορεία Αρχαιοτήτων «πετάει χαρταετό», όσον αφορά την παρέμβαση στον φάρο που έμεινε ημιτελής, λόγω έλλειψης χρημάτων! Ο Δήμος και η Εφορεία Αρχαιοτήτων έχουν άλλες προτεραιότητες. Άρα, ποιος θα ενδιαφερθεί, αν δεν ενεργοποιηθεί ο σύλλογος των κατοίκων; Μία απαλλοτρίωση δεν έχει γίνει από την εποχή του Κωστή Σιμιτσή, για να προχωρήσει η ανάπλαση. Δεν μπήκε ούτε ένα «λιθαράκι» από τότε και βρισκόμαστε επί σειρά ετών «στο σημείο μηδέν».
-Τον Αύγουστο του 2023, ο Κ. Σιμιτσής δήλωσε, σε τοπικό μέσο ενημέρωσης, ότι ενημερώθηκε από τον δήμαρχο, Θόδωρο Μουριάδη, πως η μελέτη της ανάπλασης εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) και ότι το έργο θα υποβληθεί στο Ε.Σ.Π.Α. για χρηματοδότηση. Λίγους μήνες μετά, τον Δεκέμβριο του 2023, ο Θόδ. Μουριάδης είπε: «Η μελέτη της ανάπλασης του φάρου έχει γίνει και χρειάζονται κάποιες λεπτομέρειες, για να πάρει την τελική έγκριση από το Κ.Α.Σ. και να γίνει η προσαρμογή αυτής της ανάπλασης, με την υπόλοιπη της οδού Θεοδώρου Πουλίδου». Τελικά, η μελέτη (ανάπλασης της περιοχής του φάρου) εγκρίθηκε, ή δεν εγκρίθηκε, από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο; Και γιατί, ο Θόδ. Μουριάδης συνέδεσε το έργο στην περιοχή του φάρου με την οδό Θεοδώρου Πουλίδου; Δεν καταλαβαίνουμε γιατί η σημερινή δημοτική Αρχή περιπλέκει το ζήτημα και δεν αφήνει την οδό Θεοδώρου Πουλίδου για μεταγενέστερο χρόνο. Προέχει να γίνει η ανάπλαση στον φάρο, για να διαχωριστεί η αυλή του δημοτικού σχολείου και για να τελειώσει η παρέμβαση στον φάρο, πριν καταρρεύσει ολόκληρο το τοιχίο αντιστήριξης!
-Αν εγκρίθηκε η μελέτη ανάπλασης από το Κ.Α.Σ., όπως δήλωσε ο Κ. Σιμιτσής, το έργο έπρεπε να είχε υποβληθεί στο Ε.Σ.Π.Α. και να είχε εξασφαλίσει την χρηματοδότηση μέσα στο έτος 2024. Λογικά, επίσης, έπρεπε να εκτελείται και το 2025 να έχει τελειώσει! Αλλά, η δημοτική Αρχή είχε την «φαεινή ιδέα» να το συνδυάσει με την οδό Θεοδώρου Πουλίδου και ένα έτος μετά από την δήλωση του δημάρχου, να επικρατεί στασιμότητα.
-Πάλι καλά, που δεν συνδέθηκε η ανάπλαση στον φάρο με την κατασκευή του ανελκυστήρα, που είναι σε φάση μελέτης επίσης, για να ανεβαίνουν οι επισκέπτες από το λιμάνι στην παλιά πόλη, χωρίς να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα τους. Εάν ιεραρχήσουμε τα τρία έργα, θεωρούμε ότι προηγείται η ανάπλαση της περιοχής του φάρου, ακολουθεί ο ανελκυστήρας και τρίτο στην σειρά είναι το έργο στην οδό Θεοδώρου Πουλίδου. Εάν αρχίσουν και τα τρία έως το 2028, θα είναι μία υπέρβαση για την διοίκηση του Δήμου Καβάλας!
-Έως τότε, για να επανέλθουμε στο ζήτημα που θίξαμε στην αρχή του άρθρου, θα ενδιαφερθεί κάποιος για την άσχημη εικόνα του τσιμεντένιου σκελετού απέναντι από την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου; Αντί για το συρμάτινο πλέγμα, που εμποδίζει την πρόσβαση στο «κουφάρι» κατοικίας, ας τοποθετηθεί μία φωτογραφία της παλιάς πόλης, που θα καλύψει τις αντιαισθητικές τσιμεντένιες κολώνες. Προτείνουμε να αναλάβει την πρωτοβουλία και την δαπάνη ο σύλλογος των κατοίκων της παλιάς πόλης, με την άδεια του Δήμου και του συμβουλίου της εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Αν ο σύλλογος δεν έχει τα χρήματα στο ταμείο του, ας κάνει μία εκδήλωση για τον σκοπό αυτό, δηλαδή για την συγκέντρωση του απαραίτητου χρηματικού ποσού.