• Έπρεπε, κατά την άποψη μας, η κοινοπραξία των εταιρειών που κατασκευάζει τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline (T.A.P.), να ενδιαφερθεί για τη διεξαγωγή ενός ανοιχτού διαλόγου (πολύ) πριν το αίτημα της τοπικής κοινωνίας για αλλαγή της όδευσης του αγωγού στα τενάγη Φιλίππων φτάσει να συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Έπρεπε, δηλαδή, να προλάβει την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, που αποδεικνύει αυτό που ισχυρίζονται οι κάτοικοι και οι γεωργοί της περιοχής. Ότι, δεν έγινε πραγματική διαβούλευση πριν αρχίσει η κατασκευή του έργου, αλλά μία προσχηματική διαδικασία, για να φανεί πως η κοινοπραξία έβγαλε τη συμβατική υποχρέωση.
  • Ο (ανοιχτός) διάλογος, στον οποίο καλεί τον Αγροτικό Σύλλογο, τη συντονιστική επιτροπή κατοίκων, τον Δήμο Καβάλας και τους άλλους τοπικούς φορείς, τονίζοντας ότι είναι δέσμευση της, είναι, καταρχάς, μία νομικίστικη διαδικασία (διαμεσολάβηση) και θα γίνει επί συγκεκριμένης βάσης. Ότι υπάρχει μία όδευση, αυτή που ενέκρινε το ελληνικό κράτος στη μελέτη περιβαλλοντικών όρων του έργου και θα συζητηθούν οι (τυχόν) ανησυχίες, ή αντιρρήσεις, της τοπικής κοινωνίας! Αυτός, όμως, δεν είναι διάλογος από «μηδενική βάση», αφού η κοινοπραξία έχει απορρίψει κάθε συζήτηση για εναλλακτική όδευση.
  • Για ποια ευαισθησία στην προστασία του περιβάλλοντος κάνει λόγο η κοινοπραξία, στο τελευταίο δελτίο Τύπου, όταν ο αγωγός θα διασχίζει τον μεγαλύτερο τυρφώνα των Βαλκανίων;
  • Για ποια ευαισθησία στον πολιτισμό κάνει λόγο η κοινοπραξία, όταν η χάραξη (που πρότεινε) γειτνιάζει με τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, που είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO;
  • Για ποιο σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες κάνει λόγο η κοινοπραξία, όταν ακόμα και σήμερα, που ένα αίτημα για αλλαγή της όδευσης στα τενάγη Φιλίππων βρίσκεται στο ΣτΕ, προσπαθεί να ακυρώσει τη βούληση των κατοίκων και των φορέων με τη διαδικασία της διαμεσολάβησης;
  • Η τοπική κοινωνία θα σεβαστεί την απόφαση του ανώτατου Δικαστηρίου της Ελλάδας, αν κρίνει ότι δεν συντρέχουν λόγοι να μην εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών όρων του έργου και ειδικά στην περιοχή των τεναγών Φιλίππων. Το ερώτημα είναι, αν η κοινοπραξία του αγωγού T.A.P., θα σεβαστεί μία απόφαση ακύρωσης της μελέτης.
  • Ας κάνουν, λοιπόν, υπομονή τα στελέχη της κοινοπραξίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό υπομονή έως την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ. Ίσως δεν χρειαστεί να γίνει η διαδικασία διαμεσολάβησης, αν είναι θετική για την κοινοπραξία.
  • Είναι λυπηρό, όπως αναφέρουν στο δελτίο Τύπου, που αρνήθηκαν οι τοπικοί φορείς τη συμμετοχή στον ανοιχτό διάλογο, αλλά είναι πιο λυπηρό, που η κοινοπραξία του αγωγού δεν έχει αλλάξει την αλαζονική της στάση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ