- Κάθε μήνας του έτους έχει και την ονομασία του, από μία δραστηριότητα των ανθρώπων που έχει σχέση, κυρίως, με την αγροτική ζωή. Ο Σεπτέμβριος, για παράδειγμα, είναι ο «τρυγητής», δηλαδή ο μήνας που γίνεται το λεγόμενο «πάτημα» των σταφυλιών και η παραγωγή του κρασιού.
- Στην Καβάλα, φέτος, εξελίσσεται και στον μήνα με τα περισσότερα κρούσματα πυρκαγιών, που κρατούν την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τους εθελοντές και την Ελληνική Αστυνομία σε συνεχή κινητοποίηση.
- Μόλις ανέβηκε η ένταση του ανέμου στην περιοχή, άρχισαν και οι πυρκαγιές. Κι εγώ περίμενα να έρθουν τα πρωτοβρόχια, όπως συνέβαινε τα παλιά καλά χρόνια, μετά τον αγιασμό για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
- Η Δήμητρα βιάστηκε να βγάλει ευχαριστήριο για την επιτυχή αντιμετώπιση των πυρκαγιών την περασμένη εβδομάδα. Φαίνεται πως ακολουθεί το «β΄ ημίχρονο» αυτή την εβδομάδα. Μακάρι να προλάβουν τα πρωτοβρόχια, γιατί υπάρχουν κάποιοι τύποι που τη βρίσκουν βάζοντας φωτιές. Εξακολουθούν, όμως, να είναι ασύλληπτοι, άγνωστοι και ατιμώρητοι.
- Μήπως πρέπει η Ελληνική Αστυνομία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το κράτος, να τους επικηρύξουν (με νόμο) και αντί ο ΟΠΑΠ να δίνει χρήμα στους νικητές των τυχερών παιχνιδιών, να δίνει στους πολίτες που θα παρέχουν πληροφορίες για τους εμπρηστές; Άλλωστε, το να εντοπίσεις έναν εμπρηστή, χρειάζεται την ίδια τύχη με το προβλέψεις τα τυχερά νούμερα του ΤΖΟΚΕΡ, ή του ΛΟΤΟ. Ισχύει, δηλαδή, το διαφημιστικό σλόγκαν: «Κι αν σου κάτσει;».
- Μπορεί κάποιος φυσιολάτρης, που κάνει περίπατο στα ορεινά μονοπάτια, ή ποδήλατο και τρέξιμο στο δάσος, να τύχει μία ημέρα να δει τον εμπρηστή την ώρα που τοποθετεί τον εμπρηστικό μηχανισμό και να ειδοποιήσει την ΕΛ.ΑΣ., ή την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για να τον συλλάβει.
- Να μην πάρει ο συμπολίτης ένα χρηματικό ποσό, για την σπάνια τύχη που είχε να δει τον εμπρηστή; Γιατί, ο εμπρηστής αποτελεί «σπάνιο είδος» του δάσους!