-Υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας υποσχέθηκε ότι θα δώσει επιταγή (voucher) σε οικονομικά αδύναμες οικογένειες, με σκοπό τα παιδιά τους να πηγαίνουν σε φροντιστήρια της επιλογής τους. Αυτό, καρντάσια, δεν είναι ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση. Και θα εξηγήσω τι εννοώ.

-Ας υποθέσουμε ότι, η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, υλοποιώντας την προεκλογική εξαγγελία του δημάρχου, θα δώσει σε όλες τις οικογένειες το ίδιο χρηματικό ποσό. Όλα τα παιδιά, δεν μπορούν να εγγραφούν στο ίδιο φροντιστήριο. Επίσης, κάθε φροντιστήριο έχει τα δικά του δίδακτρα. Μία εύρωστη οικονομικά οικογένεια, θα επιλέξει να στείλει το παιδί, ή τα παιδιά της, στο καλύτερο φροντιστήριο κι ας δαπανήσει υψηλότερο χρηματικό ποσό, ενώ η οικονομικά αδύναμη οικογένεια, θα περιοριστεί στο φροντιστήριο που καλύπτει η επιταγή (voucher) του Δήμου Καβάλας. Επομένως, ποια είναι η ισότιμη πρόσβαση των μαθητών στην ιδιωτική ενισχυτική εκπαίδευση;

-Ακόμα, αναρωτιέμαι γιατί ο Δήμος να επιχορηγεί, με έμμεσο τρόπο, τα φροντιστήρια και όχι όλα τα φροντιστήρια. Ενώ μπορεί να λειτουργήσει το λεγόμενο «κοινωνικό φροντιστήριο», όπως κάνει ο Δήμος Αθηναίων από το έτος 2012 (και άλλοι Δήμοι στην χώρα). Εθελοντές εκπαιδευτικοί παρέχουν δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία, σε μαθητές και μαθήτριες άπορων, ή οικονομικά αδύναμων οικογενειών, με ιδιαίτερη έμφαση στην προετοιμασία των μαθητών και μαθητριών για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Τα (δωρεάν) μαθήματα θα γίνονται σε αίθουσες των σχολείων του Δήμου εκτός του σχολικού ωραρίου. Ακόμα κι αν ο Δήμος δίνει ένα συμβολικό ποσό στους εθελοντές εκπαιδευτικούς, το «κοινωνικό φροντιστήριο» θα κοστίσει, ετησίως, πολύ λιγότερα χρήματα, από την δαπάνη για τις επιταγές (voucher).

-Οι υποψήφιοι, επομένως, πρέπει να είναι προσεκτικοί σε αυτά που «τάζουν» και οι ψηφοφόροι ακόμα πιο προσεκτικοί σε αυτά που ακούνε και διαβάζουν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ