-Αρκετοί φίλαθλοι ήξεραν, μεταξύ τους κι εγώ, ότι οι οφειλές που έχει μία Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία (Π.Α.Ε.), η οποία υποβιβάζεται σε ερασιτεχνική κατηγορία, θα «βαρύνουν» την επόμενη Π.Α.Ε. που θα συσταθεί, όταν το σωματείο επιστρέψει σε επαγγελματική κατηγορία. Κι εγώ ερωτώ, καρντάσια, αν το σωματείο αυτό δεν επιστρέψει ποτέ σε επαγγελματική κατηγορία, ή μετά τον υποβιβασμό σε ερασιτεχνική κατηγορία διαλύσει το τμήμα ποδοσφαίρου, ποιος θα αναλάβει (την ευθύνη) να πληρώσει τις οφειλές προς τους ποδοσφαιριστές, τον προπονητή, τους εργαζόμενους στην Π.Α.Ε., στο ελληνικό Δημόσιο και τρίτους;

-Για τον λόγο αυτό, υπάρχει η λεγόμενη «αθλητική διαδοχή». Σύμφωνα με τον Κώδικα Αθλητικής Διαδοχής, η ευθύνη του αποκτώντος φυσικού, ή νομικού προσώπου την ποδοσφαιρική επιχείρηση (Π.Α.Ε.), σε καμία περίπτωση δεν εξαρτάται από την γνώση του για την ύπαρξη χρεών. Δηλαδή, καρντάσια, ο «διάδοχος» έχει ευθύνη, είτε γνωρίζει, είτε δεν γνωρίζει για την ύπαρξη χρεών.

-Μετά τον υποβιβασμό από την Super League 2, η Π.Α.Ε. Αθλητικός Όμιλος «Καβάλα» 1965 τέθηκε σε εκκαθάριση. Έτσι, η ευθύνη για την λειτουργία της ερασιτεχνικής ομάδας ποδοσφαίρου πέρασε στο μητρικό σωματείο, δηλαδή τον Ερασιτέχνη Α.Ο.Κ. Στις διατάξεις του Κώδικα Αθλητικής Διαδοχής υπόκεινται (και) τα μητρικά σωματεία, ως ιδρυτικά αλλά και μέτοχοι (κατά το 10% τουλάχιστον) των Π.Α.Ε. Επίσης, το μητρικό σωματείο θα ευθύνεται αθροιστικά για τα χρέη που δημιούργησε κάθε Π.Α.Ε. που ιδρύθηκε από αυτό, σε ποσοστό ίσο με την συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της. Και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό. Το μητρικό σωματείο, από την περίοδο 2023-2024, απαγορεύεται να ιδρύσει νέα Π.Α.Ε., αν έστω και μία προηγούμενη Π.Α.Ε. δεν εκκαθαρίστηκε νόμιμα και δεν έχει εκτελέσει τις διαιτητικές αποφάσεις υπέρ των πρώην εργαζομένων της.

-Επομένως, μερίδιο της ευθύνης για την πληρωμή ορισμένων ποδοσφαιριστών που υπέγραψαν συμβόλαιο συνεργασίας με την πρώην Π.Α.Ε. Α.Ο. «Καβάλα» 1965, έχει και ο Ερασιτέχνης Α.Ο.Κ. Γι’ αυτό, η ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ποδοσφαίρου (UEFA) προειδοποίησε το σωματείο για περιορισμό στις μετεγγραφές ποδοσφαιριστών την περίοδο 2023-2024. Για την UEFA δεν υπάρχει Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία και μητρικό ερασιτεχνικό σωματείο, αλλά ένα αθλητικό σωματείο, ο Αθλητικός Όμιλος «Καβάλα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ