-Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, θα λάβουν έκτακτη επιχορήγηση 806.000 ευρώ 19 Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων (Ε.Π.Σ.), με σκοπό να τοποθετήσουν στα γήπεδα τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς για την εξυπηρέτηση των ηλεκτρικών φορτίων από αυτοπαραγωγό (Netmetering) σύστημα. Θα είναι ευχάριστο εάν το μέτρο αυτό επεκταθεί και στους Δήμους, για να κάνουν το ίδιο στις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις. Έτσι, οι Δήμοι θα καταφέρουν να εξοικονομήσουν σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία δαπανούν για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στα στάδια, γήπεδα, κλειστά γυμναστήρια και κολυμβητήρια.
-Αν γίνει το ίδιο και στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.), δηλαδή επιχορηγηθούν για να κατασκευάσουν μικρά φωτοβολταϊκά πάρκα, αντιλαμβάνεστε πόσο μεγάλη θα είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και χρημάτων, ετησίως. Ειδικά η Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας δαπανά ετησίως για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της επιχείρησης, Απόστολος Χρόνης, γύρω στα 3,7 εκατομμύρια ευρώ! Αναφέρουμε το ποσό αυτό, γιατί είναι υψηλότερο από το χρηματικό ποσό που χρειάζεται για τον εκσυγχρονισμό του δημοτικού σταδίου «Ανθή Καραγιάννη», όπως ανέφερε, πάλι, ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι διοικητικοί παράγοντες του Αθλητικού Ομίλου «Καβάλα».
-Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, γιατί η δημοτική Αρχή του Δήμου Καβάλας, δεν μετατρέπει τις αθλητικές εγκαταστάσεις σε μικρές «ενεργειακές κοινότητες», αντί να κατασκευάσει μία μεγάλη ενεργειακή κοινότητα σε δημοτική έκταση στα ορεινά. Με το φωτοβολταϊκό πάρκο, δηλαδή, που θέλει να κατασκευάσει στα ορεινά, ο Δήμος θα αποκτήσει ενεργειακή επάρκεια και αυτονομία, ενώ θα παρέχει (δωρεάν) ηλεκτρική ενέργεια και σε οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά. Το σχέδιο αυτό, ωστόσο, παρουσιάζει δυσκολία, αφού στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) υπάρχει έντονος συναγωνισμός. Η κεντρική διοίκηση σκέφτεται να μη δώσει στους Δήμους την δυνατότητα να παράγουν την δική τους ηλεκτρική ενέργεια, αλλά να τους αναγκάσει να συμπράξουν με ιδιώτες που θα κατασκευάσουν τα φωτοβολταϊκά πάρκα.
-Λοιπόν, αντί να «παρακαλάει» τις τράπεζες να χορηγήσουν δάνειο για το φωτοβολταϊκό πάρκο στα ορεινά, προτείνουμε στην δημοτική Αρχή να συνάψει δάνειο 3 εκατομμυρίων ευρώ με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να μετατρέψει το στάδιο «Ανθή Καραγιάννη» σε αυτόνομη ενεργειακή κοινότητα. Δηλαδή, σε μικρό «φωτοβολταϊκό πάρκο», ώστε να παράγει την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται για την λειτουργία του και αν «περισσεύει», να ηλεκτροδοτεί κι άλλη δημοτική εγκατάσταση, όπως το παρακείμενο κλειστό κολυμβητήριο.
-Καταρχάς, μπορούν να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά πάνελ στην οροφή των δημοσιογραφικών θεωρείων. Και πολύ περισσότερα πάνελ, θα τοποθετηθούν στο στέγαστρο που θα κατασκευαστεί στην νότια κερκίδα του σταδίου (σ.σ. από την πλευρά της θάλασσας). Επίσης, για να αυξηθεί ο αριθμός των πάνελ, μπορούν να κατασκευαστούν στον περιβάλλοντα χώρο μικρότερα στέγαστρα για την στάθμευση των αυτοκινήτων, ή για να αναπαύονται οι επισκέπτες του σταδίου, όπως αυτό στην φωτογραφία που δημοσιεύουμε. Θεωρούμε πως ο Δήμος Καβάλας θα εξασφαλίσει το απαραίτητο δάνειο, το οποίο θα αποπληρώσει από την εξοικονόμηση των χρημάτων που θα έχει στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν νομίζουμε πως θα αρνηθεί να χορηγήσει το δάνειο το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, γιατί ο σκοπός είναι καλός.
-Υ.Γ. Σκεφτήκαμε, ακόμα, στον περιβάλλοντα χώρο του σταδίου «Ανθή Καραγιάννη» να τοποθετηθεί κι ένας σταθμός φόρτισης για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, που θα τροφοδοτείται από τα φωτοβολταϊκά πάνελ. Τι λες δήμαρχε, αξίζει το δάνειο για τον σκοπό αυτό;