• Θα ήταν απερίσκεπτο, αν όχι «εγκληματικό», η ελληνική κυβέρνηση να χωρίσει τη χώρα σε ζώνες επικινδυνότητας, μετά την καραντίνα και πριν αρχίσει η τουριστική περίοδος. Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, γιατί δεν έγινε επίσημη ανακοίνωση, σαφώς θα δημιουργήσει σύγχυση, που θα λειτουργήσει ως ανασταλτικός παράγοντας. Εάν η κυβέρνηση εννοεί πως θα υπάρξουν κατηγορίες, αναλόγως με τα κρούσματα και τους θανάτους, για την επιδημιολογική παρακολούθηση των περιοχών, είναι κάτι που χρειάζεται να γίνει. Διότι, η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση, αλλά δεν έχει παρέλθει ο κίνδυνος.
  • Η παρακολούθηση της πορείας της πανδημίας, δεν έχει να κάνει με την επισκεψιμότητα ενόψει τουριστικής περιόδου. Οι ξένοι που θα έρθουν στην Ελλάδα, για διακοπές, είναι ελεύθεροι να επιλέξουν τον προορισμό και τόπο διαμονής τους. Αν επιλέξουν ένα τόπο που είχε υψηλό αριθμό κρουσμάτων του κορονοϊού Covid-19, όπως το λεκανοπέδιο Αττικής, θα πρέπει να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα προφύλαξης. Αλλά, δεν σημαίνει ότι οι προορισμοί αυτοί, με υπόδειξη της κυβέρνησης, θα αποκλειστούν για τους επισκέπτες.
  • Δεν γνωρίζουμε γιατί κυκλοφόρησε αυτή η φήμη, περί κατηγοριοποίησης των τόπων, αλλά ίσως να μην είναι τυχαία η συγκυρία, δηλαδή μερικές ημέρες πριν «εγκαινιαστεί» η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα. Χώρες με πολύ μεγάλο μερίδιο στην τουριστική αγορά, όπως είναι η Ισπανία, η οποία αναδείχτηκε φέτος παγκόσμια «πρωταθλήτρια» στις «γαλάζιες σημαίες» και η Ιταλία, επλήγησαν ισχυρά από την πανδημία. Κι αυτό το πλήγμα, βεβαίως, θα επηρεάσει και τον τουρισμό τους φέτος. Επίσης, η Τουρκία, που είναι ανταγωνιστικός προορισμός για την Ελλάδα, αντιμετωπίζει έντονα εσωτερικά προβλήματα, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, με τους μετανάστες και με τον κορονοϊό! Είναι λογικό, επομένως, να χάσει σημαντικό κομμάτι επισκεπτών το ερχόμενο καλοκαίρι.
  • Αντιθέτως, η Ελλάδα έκανε εξαιρετική διαχείριση της πανδημίας και είναι ένας ιδιαίτερα ελκυστικός τουριστικός προορισμός πάντα. Θέλουμε να καθησυχάσουμε τον δήμαρχο Θάσου, τους επαγγελματίες του τουρισμού και τους πολίτες, ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να «βάλει αυτογκόλ» στον τουρισμό. Εκείνο που πρέπει να κάνουν, είναι να εφαρμόσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, να ετοιμαστούν με τον καλύτερο τρόπο και να υποδεχτούν τους ξένους και Έλληνες επισκέπτες, με την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία.
  • Μακάρι, ο δήμαρχος Θάσου να δείξει τα ίδια αντανακλαστικά, που έδειξε για το συγκεκριμένο ζήτημα, στέλνοντας αμέσως επιστολή προς τον υπουργό τουρισμού και για το διαχρονικό πρόβλημα της θαλάσσιας σύνδεσης του νησιού με την Καβάλα, που επίσης αποτελεί δυσφήμηση για το τουριστικό προϊόν. Τον καλούμε να στείλει επιστολές, για την υπολειτουργία της πορθμειακής γραμμής Καβάλας-Πρίνου, στους υπουργούς ναυτιλίας-νησιωτικής πολιτικής και τουρισμού, προκειμένου να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα. Η σωστή θαλάσσια συγκοινωνία, δεν γίνεται να βασίζεται στην «καλή θέληση» των ναυτιλιακών εταιρειών να αυξήσουν τα δρομολόγια, αλλά σε νόμο του κράτους, που θα καθορίζει τους όρους παροχής του συγκοινωνιακού έργου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ