-Η κατεδάφιση του ιερού ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην συνοικία του Βύρωνα στην Καβάλα, έγινε «με πόνο ψυχής και μετά την προτροπή των αρμόδιων μηχανικών, των οποίων οι εκπονημένες μελέτες, δεν διασφάλιζαν την δομικότητα και στατικότητα του κτίσματος, ούτε καν για την ολική ανακαίνιση αυτού», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου. Η κατεδάφιση της εκκλησίας άρχισε, αν δεν κάνουμε λάθος, τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους (2021). Πέρασε, δηλαδή, ένα έτος, αλλά η ανέγερση του καινούργιου ιερού ναού δεν άρχισε ακόμα. Την περασμένη Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022, παρουσία του μητροπολίτη Φ.Ν.Θ., κ. Στέφανου, υποβλήθηκε νέος τεχνικός φάκελος του έργου και αίτημα για τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου πόλεως στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Φιλαδέλφειας, Περγάμου και Αρκαδίου. Ο φάκελος θα εξεταστεί από την Υπηρεσία Δόμησης (Πολεοδομία) και το αίτημα θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καβάλας.
-Γιατί, όμως, υποβλήθηκε νέος τεχνικός φάκελος και γιατί υποβλήθηκε το αίτημα για την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου πόλεως ένα έτος μετά την κατεδάφιση της εκκλησίας; Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Φ.Ν.Θ., ήρθε ο «απόλυτος αιφνιδιασμός και η δυσάρεστη έκπληξη», από την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Εκκλησιαστικής Αρχιτεκτονικής της Υπηρεσίας Δομήσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, που δεν ενέκρινε την «μελέτη υψηλής ποιότητας» την οποία εκπόνησαν οι αρμόδιοι μηχανικοί, που εισηγήθηκαν την κατεδάφιση της εκκλησίας! Έπρεπε να διευκρινιστούν οι όροι δόμησης και η ταύτιση οικοδομικής και ρυμοτομικής γραμμής.
-Πως γίνεται σε μία πλήρη και υψηλής ποιότητας μελέτη, να χρειάζονται διευκρινήσεις για τους όρους δόμησης και την ταύτιση της οικοδομικής και ρυμοτομικής γραμμής; Μάλιστα, η πλήρης αυτή μελέτη, ήταν έτοιμη πριν γίνει η κατεδάφιση της εκκλησίας στον Βύρωνα. Αναρωτιόμαστε, επίσης, γιατί κατεδαφίστηκε η εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, πριν η μελέτη εξασφαλίσει την έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Εκκλησιαστικής Αρχιτεκτονικής της Υπηρεσίας Δόμησης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας και πριν αποφανθεί το δημοτικό συμβούλιο Δήμου Καβάλας στο αίτημα για την τροποποίηση του (εγκεκριμένου) ρυμοτομικού σχεδίου πόλεως.
-Από την ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Φ.Ν.Θ., προκύπτει πως οι αρμόδιοι μηχανικοί είχαν επιφύλαξη για την δομικότητα και την στατικότητα του κτίσματος εάν γινόταν ολική ανακαίνιση αυτού. Έγινε έλεγχος από άλλο φορέα, π.χ. το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας-Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας, για την στατική επάρκεια του κτίσματος; Απευθύνθηκε η Ιερά Μητρόπολη Φ.Ν.Θ. σε πραγματογνώμονα, προκειμένου να λάβει την νόμιμη άδεια κατεδάφισης;
-Κατά την άποψη μας, ο ιερός ναός θα μπορούσε να λειτουργεί σήμερα, τουλάχιστον κάθε Κυριακή και ανήμερα της γιορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, εφόσον δεν διέτρεχε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα και η ζωή των πιστών. Παράλληλα, θα γινόταν η απαραίτητη γραφειοκρατική διαδικασία, για να εξασφαλιστούν οι σχετικές εγκρίσεις και άδειες. Δεν γίνεται έπειτα από ένα έτος, να γίνεται λόγος για λάθη και αστοχίες του παρελθόντος και με την ελπίδα, να μην υπάρξουν χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
-Ο ιερός ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Καβάλα λειτούργησε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του έτους 1958. Εγκαινιάστηκε από τον μητροπολίτη Χρυσόστομο. Χαρακτηρίστηκε ενοριακός με Προεδρικό Διάταγμα τον Ιανουάριο του 1977.