-Όταν εξελιχθεί το σχέδιο πόλεως στο Περιγιάλι, κατασκευαστούν τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, οι δρόμοι, διαμορφωθούν οι κοινόχρηστοι χώροι και αρχίσει η κατοίκηση της περιοχής, είναι βέβαιο πως θα δημιουργηθεί η ανάγκη και για σχολική στέγη. Ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, σκοπεύει να κατασκευάσει ένα κτήριο στο Περιγιάλι, στο οποίο θα στεγαστεί το Μουσικό Σχολείο Καβάλας. Γιατί, άραγε, να μεταφερθεί μία σχολική μονάδα που λειτουργεί σήμερα στο συγκρότημα της Ραψάνης, μερικά λεπτά με τα πόδια από το κέντρο της πόλης, σε μία περιοχή που απέχει μερικά χιλιόμετρα και θα χρειάζεται κάποιο μέσο μεταφοράς για να μετακινούνται οι μαθητές;

-Όπως προαναφέραμε, στο μέλλον θα κατασκευαστούν σχολικά κτήρια στο Περιγιάλι, τα οποία θα εξυπηρετήσουν τα παιδιά των οικογενειών που θα κατοικήσουν στην περιοχή. Όπως συμβαίνει με τα σχολεία (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) που λειτουργούν σε κάθε συνοικία της πόλης. Στο Μουσικό Σχολείο φοιτούν παιδιά απ’ όλη την Καβάλα. Γιατί πρέπει ένα παιδί από την συνοικία του Αγίου Λουκά, για παράδειγμα, που φοιτά, ή θέλει να φοιτήσει, στο Μουσικό Σχολείο, να αναγκάζεται να μετακινείται καθημερινά προς το Περιγιάλι και αντίστροφα; Δεν καταλαβαίνουμε, ειλικρινά, το σκεπτικό του δημάρχου Καβάλας, να μεταφέρει το Μουσικό Σχολείο σε ένα (μελλοντικό) προάστιο της πόλης. Κατά την άποψη μας, το Μουσικό Σχολείο πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο αυτής, ώστε να συνδέεται και να αλληλεπιδρά με την τοπική κοινωνία!

-Αν υπάρχει (αντικειμενική) ανάγκη για την μετεγκατάσταση του Μουσικού Σχολείου, το οποίο συστεγάζεται με το 6ο Γενικό Λύκειο, έχουμε να προτείνουμε για νέα στέγη τις καπναποθήκες που αγόρασε ο Δήμος Καβάλας στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου, λίγα μέτρα απόσταση από το Δημαρχείο. Κι αν δεν επαρκούν οι καπναποθήκες, προτείνουμε να χρησιμοποιηθεί και το κτήριο όπου στεγαζόταν το 10ο δημοτικό σχολείο, ακριβώς απέναντι από το Δημαρχείο!

-Οι καπναποθήκες θα χρειαστούν μία γενναία ανακαίνιση και την κατάλληλη διαμόρφωση, για να εξυπηρετήσουν την λειτουργία ενός σχολείου. Το κτήριο του 10ου δημοτικού σχολείου είναι, σχεδόν, έτοιμο! Και διαθέτει αυλόγυρο. Στο κτήριο του (πρώην) δημοτικού σχολείου θα γίνονται τα μαθήματα, ενώ στις καπναποθήκες οι (πλούσιες) δραστηριότητες του Μουσικού Σχολείου. Τις οποίες θα μπορούν να απολαμβάνουν οι Καβαλιώτες έχοντας εύκολη πρόσβαση.

-Το κυριότερο είναι, ότι ο Δήμος Καβάλας θα διασώσει τα κτήρια που έχουν αρχιτεκτονική και ιστορική αξία για την πόλη. Και θα συνδυάσει την εκπαίδευση με τον πολιτισμό. Τα κτήρια αυτά θα χρησιμοποιούνται από τον Σεπτέμβριο έως τον Ιούνιο από το Μουσικό Σχολείο, αλλά θα μπορεί να τα αξιοποιήσει και ο Δήμος τους θερινούς μήνες, που δεν λειτουργούν τα σχολεία, για πολιτιστική χρήση. Π.χ., για να διεξάγονται οι εκδηλώσεις της θεματικής ενότητας CosmoClassical του Cosmopolis festival. Με την συμμετοχή, γιατί όχι, του Μουσικού Σχολείου. Επίσης, στις καπναποθήκες μπορούν να γίνονται εκδηλώσεις του φεστιβάλ «Άδοντες και ψάλλοντες», στο οποίο «πρωτοστατεί» το Μουσικό Σχολείο, καθώς και κοινές δράσεις του Μουσικού Σχολείου με το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας.

-Καταλήγοντας, θεωρούμε προτιμότερο να δαπανηθούν χρήματα για την ανακαίνιση των παλιών καπναποθηκών, παρά για να κατασκευαστεί καινούργιο κτήριο για το Μουσικό Σχολείο Καβάλας στο Περιγιάλι. Δεν πρέπει να αποκοπεί το Μουσικό Σχολείο από την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης. Δεν πρέπει να αισθάνονται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου απομονωμένοι, όπως αισθάνονται οι καθηγητές και οι φοιτητές στην πανεπιστημιούπολη. Τι λέτε δήμαρχε; Επιμένετε στην άποψη, ότι το Μουσικό Σχολείο πρέπει να «εξοριστεί» στο Περιγιάλι;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ