-Θα διαφωνήσουμε με την θέση (και την απόφαση) του Νίκου Ξανθόπουλου, να απέχει από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Καβάλας, μετά την απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές ρυθμίσεις του Παναγιώτη (Τάκη) Θεοδωρικάκου, για την λειτουργία των Δήμων στους οποίους οι δήμαρχοι δεν έχουν την πλειοψηφία των εδρών. Στην δήλωση που έκανε αναφέρει ότι: «Για όποια δυσλειτουργία παρουσιασθεί στον Δήμο Καβάλας, οι μόνοι ουσιαστικά υπεύθυνοι, είναι η υπό τον κύριο Μουριάδη διοίκηση, συνεπικουρούμενοι από τους συνεργάτες του και όσους εποίησαν την ανάγκη φιλοτιμία προσερχόμενοι στις συνεδριάσεις, για να του δώσουν την αναγκαία απαρτία».

-Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου συζητήθηκαν ο ισολογισμός του έτους 2022 και ο προϋπολογισμός του έτους 2023, δύο θέματα πολύ σημαντικά για την λειτουργία του Δήμου. Ιδιαίτερα το δεύτερο, διότι ο Δήμος δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς προϋπολογισμό, όπως και το κράτος! Ο Ν. Ξανθόπουλος μπορούσε να παραστεί στις δύο συνεδριάσεις, αλλά να μην συμμετάσχει στην ψηφοφορία. Η παράταξη «Ανάσα για τον Δήμο», για παράδειγμα, παρουσιάστηκε στις συνεδριάσεις και μετά την διασφάλιση της (οριακής) απαρτίας αποχώρησε, γιατί, όπως ανέφερε η επικεφαλής, Δήμητρα Τσανάκα, η κατάσταση είναι ρευστή μετά την απόφαση του ΣτΕ. Αν απείχαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού «Ανάσα», δεν θα υπήρχε η απαραίτητη απαρτία, επομένως δεν θα γινόταν συζήτηση για τον ισολογισμό και τον προϋπολογισμό. Άρα, ο Δήμος Καβάλας δεν θα είχε εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το έτος 2023 και αυτό θα προκαλούσε σοβαρό πρόβλημα στην λειτουργία του! Δηλαδή, την δυσλειτουργία στον Δήμο δημιουργούν οι δημοτικοί σύμβουλοι που απέχουν, όπως ο Ν. Ξανθόπουλος, με το πρόσχημα της απόφασης του ΣτΕ.

-Να αναφέρουμε ότι και με μία θετική ψήφο στους 41 δημοτικούς συμβούλους, ο ισολογισμός και ο προϋπολογισμός θα εγκρινόταν, σύμφωνα με τον νόμο. Επομένως, ακόμα κι αν δήλωνε «παρών» ο Ν. Ξανθόπουλος κατά την ψηφοφορία, δεν θα επηρέαζε το αποτέλεσμα. Είναι ζήτημα νομικής ερμηνείας και ο Ν. Ξανθόπουλος δεν είχε, φαίνεται, σωστή νομική συμβουλή.

-Ζήτημα νομικής ερμηνείας, επίσης, είναι η τοποθέτηση του Κώστα Μπουμπούνα στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καβάλας, μετά την παραίτηση του Γιάννη Μούτλια. Ο συνδυασμός «Ο Τόπος της Ζωής μας» επέλεξε τον Κ. Μπουμπούνα ως αντικαταστάτη του Γιάννη Μούτλια, ωστόσο το Νομικό Τμήμα του Δήμου Καβάλας εξέφρασε την επιφύλαξη, ότι ο συγκεκριμένος υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος δεν μπορεί να ορκιστεί. Διαπιστώθηκε πως ο Κ. Μπουμπούνας βρίσκεται σε δικαστική διένεξη με τον Δήμο Καβάλας, για δύο έργα που εκτέλεσε στο παρελθόν. Στο ένα από αυτά, μάλιστα, εκκρεμεί δικαστική απόφαση για την σύμβαση. Ο Κ. Μπουμπούνας είπε, σε ραδιοφωνική συνέντευξη, ότι ζήτησε να διαλυθεί η συνεργασία και ότι η πλευρά του Δήμου Καβάλας ζήτησε να κηρυχθεί έκπτωτος.

-Κατά την άποψη μας, εφόσον δεν έχει αποφανθεί το δικαστήριο, η σύμβαση μεταξύ του Δήμου Καβάλας και του εργολάβου Κ. Μπουμπούνα βρίσκεται σε ισχύ. Ορθώς, λοιπόν, καθυστερεί η ορκωμοσία του στην θέση του δημοτικού συμβούλου. Επίσης, θεωρούμε πως ο άμεσα ενδιαφερόμενος, δηλαδή ο Κ. Μπουμπούνας και ο συνδυασμός «Ο Τόπος της Ζωής μας», πρέπει να ζητήσουν την γνωμοδότηση των αρμόδιων οργάνων. Και αρμόδιο όργανο, δεν είναι το Νομικό Τμήμα του Δήμου Καβάλας. Το Νομικό Τμήμα του Δήμου εξέφρασε μία θέση, την οποία πρέπει να αντικρούσει η πλευρά του Κ. Μπουμπούνα και του συνδυασμού «Ο Τόπος της Ζωής μας». Εφόσον υπάρχει αυτή η διχογνωμία, ο Κ. Μπουμπούνας και ο συνδυασμός που ανήκει, πρέπει να ζητήσουν την άποψη του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης. Κι αν ο συντονιστής δεν μπορεί να απαντήσει, ή αν δηλώσει αναρμοδιότητα, έχει την δυνατότητα να απευθυνθεί προς το Νομικό Συμβούλιο του κράτους. Κι αν ο συνδυασμός «Ο Τόπος της Ζωής μας» δεν θέλει να χρονοτριβήσει, έχει δικαίωμα να δηλώσει αντικαταστάτη του Γιάννη Μούτλια τον επόμενο, μετά τον Κ. Μπουμπούνα, υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ