-Μετά από την απορρόφηση των επτά τμημάτων της Καβάλας και της Δράμας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.) εκτείνεται, πλέον, σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Και είναι το μοναδικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Περιφέρεια. Δεν καταλαβαίνουμε, επομένως, γιατί δεν γίνεται η μετονομασία του Πανεπιστήμιου αυτού, ώστε να αντιπροσωπεύει όλη την περιοχή. Όπως έγινε με το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) Καβάλας, το οποίο όταν διευρύνθηκε αποκτώντας τμήμα και στην ακριτική πόλη του Διδυμότειχου, μετονομάστηκε σε Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Είναι μία απόφαση που οφείλει να πάρει η διοίκηση του «Δημοκρίτειου» και θεωρούμε πως θα την υποδεχτούν με ικανοποίηση η ακαδημαϊκή κοινότητα και οι κοινωνίες όλης της Περιφέρειας.

-Αναμένουμε από τους επικεφαλής των τμημάτων της Καβάλας και της Δράμας, τους βουλευτές και τους αντιπεριφερειάρχες των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων, να υποβάλλουν το αίτημα προς την διοίκηση του Δ.Π.Θ., την διοίκηση της Περιφέρειας και το Υπουργείο παιδείας. Απορούμε γιατί δεν το έπραξαν ήδη, ώστε από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026, να ισχύσει η σωστή ονομασία του ιδρύματος, δηλαδή «Δημοκρίτειο» Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Νομίζουμε πως δεν θα αλλοιωθεί η ιστορία του ιδρύματος, όπως δεν αλλοιώθηκε η ιστορία του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Καβάλας, όταν μετονομάστηκε σε Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

-Θυμίζουμε πως το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας ιδρύθηκε το έτος 1976 με την ονομασία Κέντρο Ανωτέρας Τεχνικής Εκπαίδευσης (Κ.Α.Τ.Ε.), ενώ το 1977 έγινε Κέντρο Ανωτέρας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Κ.Α.Τ.Ε.Ε.). Το 1983, έγινε η πρώτη «αναβάθμιση» σε Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) και το 2001 ακολούθησε η δεύτερη «αναβάθμιση» σε Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Τ.Ε.Ι.).

-Επίσης, από το 1976 έως και το 1983 λειτούργησαν έξι (6) τμήματα. Το 1983, τα 6 πρώτα τμήματα κατανεμήθηκαν στο Τ.Ε.Ι., τα 4 στην Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (Σ.Τ.ΕΦ.) και τα υπόλοιπα 2 στην Σχολή Διοίκησης Οικονομίας (Σ.Δ.Ο.). Το 1985 ιδρύθηκε το πρώτο παράρτημα στην πόλη της Δράμας, όπου εγκαταστάθηκε το Τμήμα Δασοπονίας, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το επόμενο έτος (1986). Το ίδιο έτος ιδρύθηκε το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, το οποίο εντάχθηκε στην Σ.Δ.Ο. Την περίοδο 1999-2007 προστεθήκαν τέσσερα (4) ακόμα τμήματα, γνωστότερα ως τμήματα διεύρυνσης, τα οποία αρχικά χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης. Με την λειτουργία του δευτέρου τμήματος στην Δράμα, του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου, το έτος 2003, δημιουργήθηκε και η 3η Σχολή, με την ονομασία Σχολή Τεχνολογιών Γεωπονίας (Σ.ΤΕ.Γ.). Το 2009 ιδρύθηκε και τρίτο τμήμα στην Δράμα, το Τμήμα Οινολογίας, το οποίο λειτούργησε ως ανεξάρτητο, έως ότου ενταχθεί στην Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Και το έτος 2007, ιδρύθηκε το Τμήμα Νοσηλευτικής με έδρα το Διδυμότειχο (το 2ο παράρτημα του ιδρύματος).

-Το 2019, με απόφαση της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ανεξάρτητων Ελλήνων και με την σύμφωνη γνώμη των διοικούντων, έγινε η απορρόφηση του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στο νέο (διευρυμένο) Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε.). Έτσι, η Καβάλα έπαψε να έχει ίδρυμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έπειτα από 43 έτη! Έκτοτε, έγινε «πανεπιστημιακός κόμβος» στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. και από το 2024, ένα ακόμα παράρτημα του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Ας γίνει, τουλάχιστον, η αλλαγή στην ονομασία του Πανεπιστήμιου, για να μη φανεί ότι ικανοποιήθηκε η βούληση των παραγόντων της Θράκης, να «ηγεμονεύσει» στην Περιφέρεια το «Δημοκρίτειο».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ