-Είναι αστείο το επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο πρύτανης, Φώτης Μάρης, απαντώντας γιατί δεν πρέπει να αλλάξει η ονομασία του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, μετά από την πραξικοπηματική απορρόφηση των τμημάτων της Καβάλας και της Δράμας από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας. «Προφανώς, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, είναι ένα brand πενήντα ετών, είναι αναγνωρίσιμο σε όλα τα σημεία του πλανήτη. Οπότε, δεν μπορεί να αλλάξει. Επίσης, αυτό το brand δίνει την δυνατότητα, μέσα από τις βιβλιογραφικές αναφορές, να συνεχίσει να υπάρχει στο διηνεκές στην παγκόσμια βιβλιογραφία ο όρος «Θράκη», τον οποίο πιστά υποστηρίζουν και οι γείτονες χώρες με αντίστοιχα Πανεπιστήμια δίπλα μας. Οπότε, νομίζω ότι δεν είναι σωστό και λογικό να επιμείνουμε σε αυτό. Κι ένας λόγος παραπάνω εθνικός, να υποστηρίζουμε τις αποφάσεις μας», δήλωσε ο πρύτανης.

-Το «Δημοκρίτειο» είναι, πλέον, το μοναδικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Επομένως, δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν είναι σωστό και λογικό, να ονομαστεί Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Πως θα επηρεάσει το brand name του ιδρύματος, η απαραίτητη αναφορά ολοκληρωμένου του γεωγραφικού προσδιορισμού; Από την μια, η διοίκηση ήθελε να συμπεριλάβει τα πανεπιστημιακά τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας. Και από την άλλη, αρνείται να προσθέσει στην ονομασία του ιδρύματος τον γεωγραφικό προσδιορισμό «ανατολική Μακεδονία». Κατά την άποψη μας, με την πλήρη ονομασία «Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης», θα ενισχυθεί το brand name του ιδρύματος και θα ταυτιστεί με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Και, βεβαίως, θα εξυπηρετηθεί ο εθνικός σκοπός, με την διατήρηση του όρου «Θράκη». Άλλωστε, ο εθνικός σκοπός εξυπηρετείται τόσα έτη με την ονομασία της Περιφέρειας, που είναι Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και όχι Περιφέρεια Θράκης σκέτη.

-Θυμίζουμε πως το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας, ήταν εξίσου ισχυρό brand name στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όταν ιδρύθηκε το Τμήμα Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο άλλαξε την ονομασία του και έγινε, ορθώς, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αφού είχε τμήματα στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη. Θα μπορούσε να διατηρήσει την ονομασία με την οποία ήταν καταξιωμένο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η αλλαγή στην ονομασία ήταν ριζική! Οι ξένοι, ειδικά, θα νόμιζαν πως πρόκειται για ένα νέο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που έχει την έδρα του στην πόλη της Καβάλας!

-Από το ζήτημα της ονομασίας, αντιλαμβανόμαστε τον πραγματικό στόχο των οργανωτών του «πραξικοπήματος» που έγινε τον περασμένο Μάρτιο. Ο στόχος τους είχε, πρωτίστως, πολιτικό ελατήριο και δευτερευόντως ακαδημαϊκός. Η πολιτική σκοπιμότητα αφορά στην περαιτέρω υποβάθμιση της ανατολικής Μακεδονίας, που δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα από την κεντρική διοίκηση και το πολιτικό λόμπι της Κομοτηνής. Ο ακαδημαϊκός στόχος, είναι να μην υπάρξει στο μέλλον κανένας ανταγωνιστής του «Δημοκρίτειου» Πανεπιστήμιου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στον χώρο της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Διότι, αν παρέμενε το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με την συνεχή ανοδική πορεία του, μπορούσε να γίνει, μία ημέρα, ισχυρό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο «στερώντας» από το «Δημοκρίτειο» την δυνατότητα να ολοκληρωθεί ακαδημαϊκά με τα τμήματα των θετικών επιστημών, τα οποία απέσπασε από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας.

-Η Καβάλα και η Δράμα, η ανατολική Μακεδονία, δέχτηκαν ένα ακόμα ηχηρό ράπισμα! Και κανείς, τοπικός άρχοντας, δεν αντέδρασε. Ωστόσο, η διοίκηση του Δήμου Καβάλας και οι παρατάξεις της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο «ξεσηκώθηκαν» εναντίον της συνδιδασκαλίας και της σύμπτυξης τμημάτων σε δημοτικά σχολεία, γιατί οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, είναι μία σημαντική δεξαμενή ψηφοφόρων!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ