Να ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων της υγείας που βρίσκονταν σε αναστολή, ζητούν με ερώτησή τους 43 βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, έπειτα από πρωτοβουλία της βουλευτού Καβάλας, Σουλτάνας (Τάνιας) Ελευθεριάδου. Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναφέρουν, που έκρινε αντισυνταγματική και αντίθετη με την αρχή της αναλογικότητας την παράταση αναστολής εργασίας, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι του Εθνικού Συστήματος Υγείας (μόνιμοι, ή εκείνοι που ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους, καθώς προσλήφθηκαν μέσω προγραμμάτων, π.χ. Ε.Σ.Π.Α.) επέστρεψαν στην εργασία τους, τηρώντας αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο.

Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου, περίπου 600 μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι του Ε.Σ.Υ., κυρίως προσωπικό σίτισης και καθαριότητας, είδαν την μη ανανέωση των συμβάσεων τους, αρκετές από αυτές έληξαν το 2021, οδηγούμενοι σε καθεστώς εξαθλίωσης και ανεργίας. Κατά την διάρκεια της πανδημίας και λόγω της τιμωρητικής απόφασης του Υπουργείου υγείας (νόμος 4820/2021), ανανεώθηκαν μόνο οι συμβάσεις των εμβολιασμένων υγειονομικών. Ως εκ τούτου, το Υπουργείο επεφύλαξε δυσμενή μεταχείριση στους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους, καθώς οι συμβάσεις τους δεν ανανεώθηκαν. Όμως, σήμερα, που νομικά και υγειονομικά δεν ευσταθεί οποιασδήποτε (άδικη εκ των προτέρων) διάκριση λόγω εμβολιασμού, το Υπουργείο αρνείται να εξετάσει την σύναψη συμβάσεων με τους εργαζόμενους που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στα δημόσια νοσοκομεία. Παράλληλα, διοικήσεις νοσοκομείων προχώρησαν σε σύναψη σύμβασης με εργολάβους, χωρίς πρόβλεψη για τις περιπτώσεις των εργαζόμενων που βρίσκονταν σε αναστολή, ή έληξαν οι συμβάσεις τους, λόγω μη εμβολιασμού.

Οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία ρωτούν το αρμόδιο Υπουργείο, αν προτίθεται να τηρήσει, επί της ουσίας, την αρχή της ίσης μεταχείρισης και να εξετάσει την επαναπρόσληψη των εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν, λόγω του μη εμβολιασμού τους (και οι οποίοι προσλήφθηκαν με βάση αντικειμενικά κριτήρια), ειδικά σήμερα, που μη εμβολιασμένοι υγειονομικοί και λοιπό προσωπικό επέστρεψαν στα καθήκοντά τους, ακολουθώντας ένα ισχυρό πρωτόκολλο προστασίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ