Η υπόθεση των «Λιπασμάτων Καβάλας» έχει λάβει διάσταση πολιτικής σύγκρουσης, μεταξύ της κυβέρνησης, των καιροσκόπων επιχειρηματιών και των πολιτικών συμφερόντων που τους υποστηρίζουν. Για τον Ανδρέα Νεφελούδη, γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας, πρόκειται για μία «λυσσαλέα μάχη» και ένα ζήτημα αρχής. «Με αυτή την κυβέρνηση, δεν υπάρχει καμία περίπτωση, να λειτουργήσει επιχείρηση με αυθαρεσία και αναλγησία. Πρέπει να καταλάβουν κάποιοι, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν κανόνες. Δεν θα επιτρέψουμε τις επιχειρηματικές αλχημείες», δήλωσε στους εκπροσώπους των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, μετά το μεσημέρι της Παρασκευής 12 Μαΐου 2017, στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας ανέφερε, ότι εδώ και ενάμισι έτος, η κυβέρνηση χειρίζεται μία κατάσταση ακραίας παραβατικότητας στα «Λιπάσματα Καβάλας», η οποία έχει συνέπειες στο εργασιακό και φυσικό περιβάλλον. «Δεν μπορούμε να παίζουμε με τις ζωές των απολυμένων του εργοστασίου και με την τύχη της Καβάλας. Ποιος μπορεί να αναλάβει την ευθύνη, ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση, που είναι μία χημική βιομηχανία η οποία εμπίπτει στη Οδηγία Seveso, λειτουργεί με ασφάλεια για το περιβάλλον;», είπε και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επαναφέρει την κανονικότητα στη λειτουργία του εργοστασίου. Η κανονικότητα αφορά, πρωτίστως, στην επαναπρόσληψη των απολυμένων στις θέσεις εργασίας τους, στην ανάκληση των μηνύσεων σε βάρος τους (σ.σ. από την πλευρά της εργοδοσίας), στην υπογραφή νέας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης και συμβάσεων αορίστου χρόνου εργασίας, καθώς και στην πραγματοποίηση των απαραίτητων μελετών ασφαλούς λειτουργίας του εργοστασίου.
Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, προσπαθεί να βρει την καλύτερη λύση, αλλά είναι δύσκολο, διότι υπάρχουν διάφορα ζητήματα νομικής φύσεως, ενώ χειρίζεται και τα χρέη της μητρικής εταιρείας (ELFE), που υπερβαίνουν τα ογδόντα εκατομμύρια ευρώ! Κάλεσε, επίσης, τη διοίκηση των «Λιπασμάτων Καβάλας», να προσαρμοστεί στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλιώς θα γίνει από την κυβέρνηση η «αναγκαία συμμόρφωση». Τέλος, δήλωσε ότι θα επιστρέψει στο εργοστάσιο μαζί με τους απολυμένους, που με τον αγώνα τους «δείχνουν το δρόμο» σε όλη την κοινωνία της Καβάλας.