Τον Δεκέμβριο του 2017, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην Ελευθερούπολη, στο αμφιθέατρο «Φρίξος Παπαχρηστίδης», με θέμα: «Γεωθερμία: προκλήσεις, ευκαιρίες, στρατηγική αειφορικής αξιοποίησης, καλές πρακτικές. Το έργο του Δήμου Παγγαίου στο γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου». Τον Μάρτιο του 2018, στο Δημαρχείο Παγγαίου, υπογράφηκε η σύμβαση, για την εκμίσθωση του γεωθερμικού πεδίου χαμηλής θερμοκρασίας Ακροποτάμου. Την σύμβαση υπέγραψαν, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Ιωάννης Σάββας, ως εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου στο οποίο ανήκουν οι ορυκτοί πόροι και οι ιαματικές πηγές και ο τότε πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Άρδευσης και Αποχέτευσης, Χαρίτων Παπαδόπουλος, ως εκπρόσωπος του Δήμου Παγγαίου. Ο δήμαρχος, Φίλιππος Αναστασιάδης, είχε πει ότι, το φθινόπωρο του ίδιου έτους (2018), ο Δήμος Παγγαίου θα κατέθετε τις σχετικές μελέτες, για να λάβει την χρηματοδότηση του έργου.

Πέντε έτη μετά, την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023, ο δήμαρχος ανακοίνωσε, σε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, ότι εγκρίθηκε η χρηματοδότηση ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ προς την Δ.Ε.Υ.Α.Α. Παγγαίου, για την εκτέλεση του εμβληματικού έργου της εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου. «Μπήκαμε στην τελική ευθεία. Εκδόθηκε η Α.Ε.Π.Ο. (σ.σ. Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων). Το Υπουργείο ενέργειας και περιβάλλοντος πείστηκε και το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με «γέφυρα» στο νέο Ε.Σ.Π.Α. (σ.σ. Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης). Σε έναν-δύο μήνες, θα μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε το έργο, που θα αλλάξει τον ρου της ιστορίας του τόπου μας. Εκτιμούμε πως μέσα στο 2024, θα αρχίσει η κατασκευή», ανέφερε και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην «ωρίμανση» της προσπάθειας.

Ο Φ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι, το γεωθερμικό ρευστό θα μεταφέρεται με αγωγό από το πεδίο μέχρι την παραλία Οφρυνίου, όπου θα διανεμηθεί σε σπίτια και σε ξενοδοχειακές μονάδες, για την χρήση της αστικής τηλεθέρμανσης. Επίσης, εκδήλωσαν ενδιαφέρον μεγάλες εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον χώρο των θερμοκηπίων, ενώ στο μέλλον το γεωθερμικό ρευστό θα αξιοποιηθεί και για ιαματικό σκοπό. «Ευελπιστούμε πως θα προσελκύσουμε επενδυτές στην περιοχή και θα πετύχουμε την ανάπτυξη που επιθυμούμε», σημείωσε ο δήμαρχος.

Απαντώντας σε ερώτηση του «Κ.Τ.», είπε ακόμα ότι το γεωθερμικό ρευστό υπερκαλύπτει την ζήτηση για τις χρήσεις που προαναφέρθηκαν, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Παρά την υψηλή περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα, το ρευστό του γεωθερμικού πεδίου Ακροπτάμου έχει σημαντικά πλεονεκτήματα και θεωρείται από τα καλύτερα στην Ελλάδα.

Να αναφέρουμε, τέλος, ότι η Δ.Ε.Υ.Α.Α. Παγγαίου κατέθεσε τον Ιούνιο 2017 ολοκληρωμένο φάκελο επενδυτικής πρότασης ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για την υποβολή δεσμευτικών επενδυτικών προτάσεων για την εκμίσθωση του δικαιώματος διαχείρισης του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου χαμηλής θερμοκρασίας Ακροποτάμου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ