- Δεν καταλαβαίνω τον νταλκά που έχουν μερικοί, αυτές τις εβδομάδες, με τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα. «Οι φορείς του ιού, εκεί έξω, είναι χιλιάδες και όχι 600, τόσα δήθεν είναι τα επίσημα κρούσματα που μας λένε κάθε μέρα», σχολίασε καρντάσι σε τοπική εφημερίδα.
- Ο αριθμός του κρουσμάτων που αναφέρονται στην τακτική καθημερινή ενημέρωση, που γίνεται από τον καθηγητή, Σωτήρη Τσιόρδα, είναι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που συλλέγονται από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.
- Στα νοσοκομεία που λέγονται «κέντρα αναφοράς» ελέγχονται δεκάδες δείγματα και σ’ αυτά βασίζεται η εικόνα που έχουν οι επιστήμονες για την Ελλάδα. Τα διάφορα «μαθηματικά μοντέλα» κάνουν εκτίμηση. Και η εκτίμηση δεν είναι κάτι χειροπιαστό.
- Ο φορέας ενός ιού, δεν είναι σίγουρο πως θα νοσήσει. Μπορεί να έχει ήπια συμπτώματα και μετά από μερικές ημέρες να αποκατασταθεί η υγεία του. Μπορεί, όμως, να μεταφέρει τον ιό σε άλλο, ή άλλα άτομα, εάν κυκλοφορεί ελεύθερα και οι υπόλοιποι δεν λαμβάνουν τις προφυλάξεις τους. Γι’ αυτό και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη της διασποράς του κορονοϊού.
- Ο φορέας του ιού θα γίνει κρούσμα, όταν υποβληθεί στον σχετικό έλεγχο σε κάποιο «κέντρο αναφοράς» και βρεθεί θετικός. Τότε, λοιπόν, θα προστεθεί στη γνωστή λίστα που διαβάζει, κάθε απόγευμα, ο καθηγητής. Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να πει με απόλυτη σιγουριά, ότι οι φορείς που «κυκλοφορούν εκεί έξω» είναι χίλιοι, πέντε χιλιάδες, ή εκατό χιλιάδες, με βάση κάποιο μαθηματικό μοντέλο. Υπάρχουν και φορείς που μπορούν να υποψιαστούν κάτι από τα συμπτώματα, αλλά να προφυλαχθούν και να προφυλάξουν τους συνανθρώπους τους.
- Για να δικαιωθεί, επομένως, εκείνος που λέει ότι, βάσει ενός μαθηματικού μοντέλου, ο αριθμός των φορέων είναι πολλαπλάσιος, θα χρειαστεί χρόνος για να επιβεβαιωθούν τα κρούσματα. Έως τότε, καρντάσια, συνιστώ σε όλους να παίζουμε με την μπάλα χαμηλά!
Ο Κ-ΤΥΠΟΣ χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη και ταχύτερη περιήγησή σας. Με την πρόσβαση σας στο k-tipos.gr αποδέχεστε την χρήση.OKΠερισσότερα