-Μετά την κατάργηση των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.), στην Ελλάδα δημιουργήθηκε ένα μεγάλο κενό στην τριτοβάθμια τεχνολογική εκπαίδευση. Έτσι, το κενό αυτό καλούνται να υποκαταστήσουν οι δομές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μαζί με τις δομές επαγγελματικής κατάρτισης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης. Στην Ελλάδα, λοιπόν, τριτοβάθμια εκπαίδευση θεωρούνται μόνο τα πανεπιστήμια, ενώ η τεχνική εκπαίδευση είναι παρακατιανή! Δεν είναι τυχαίο, ότι στην Ελλάδα η ανώτατη εκπαίδευση αποτελείται από πανεπιστήμια, πολυτεχνεία, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες. Τελικά, η αναβάθμιση των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και της τεχνικής εκπαίδευσης, έγινε με την κατάργηση των συγκεκριμένων τριτοβάθμιων ιδρυμάτων! Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, με σκοπό να αναβαθμιστούν πανεπιστημιακά ιδρύματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας.

-Το ΔΙ.ΠΑ.Ε. είναι ένα «θεματικό» πανεπιστήμιο. «Ο στόχος ήταν, το ΔΙ.ΠΑ.Ε. να γίνει ένα πραγματικά διεθνές πανεπιστήμιο, που θα προσφέρει αυξημένου κύρους ΜΒΑ’s (σ.σ. μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών) και μεταπτυχιακούς τίτλους σε στελέχη όχι μόνο του βορειοελλαδικού χώρου, αλλά και σε στελέχη των βαλκανικών χωρών και παρευξείνιων χωρών, μεταγγίζοντας ευρωπαϊκή τεχνογνωσία στις χώρες αυτές και καθιστώντας την Θεσσαλονίκη ένα κέντρο εκπαίδευσης, για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης», είπε ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ο στόχος αυτός άλλαξε και το έτος 2019 έγινε το καθοριστικό «χτύπημα» στην τριτοβάθμια τεχνολογική εκπαίδευση. Για να «αναβαθμιστεί» το ΔΙ.ΠΑ.Ε. σε εγχώριο πανεπιστημιακό ίδρυμα, καταργήθηκαν, μέσω της απορρόφησης τους, τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (με έδρα την Καβάλα), Κεντρικής Μακεδονίας (με έδρα τις Σέρρες) και Θεσσαλονίκης (με έδρα την Σίνδο)!

-Το 2024, όπως δρομολογήθηκε με πολιτική απόφαση πάλι, τα επτά τμήματα των πανεπιστημιακών κόμβων του ΔΙ.ΠΑ.Ε. στις πόλεις της Καβάλας και της Δράμας, θα ενταχθούν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με σκοπό να «ολοκληρωθεί» το «Δημοκρίτειο» και να γίνει το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα. Ορισμένοι θεωρούν πολύ εύκολο να καταργούν ιδρύματα και να μεταφέρουν τμήματα από το ένα πανεπιστήμιο στο άλλο, γιατί έτσι υποσχέθηκαν προεκλογικά όχι για το καλό του εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά για να ικανοποιήσουν συμφέροντα. Μία πενταετία μετά, η διοίκηση του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης «θυμήθηκε» πως χρειάζεται τα τμήματα της Καβάλας και της Δράμας, για να «ολοκληρωθεί» το μοναδικό, πλέον, ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Ας γίνει το θέλημα του πρωθυπουργού, του πρύτανη του Δ.Π.Θ., του Ευριπίδη Στυλιανίδη και μερικών καθηγητών που εργάζονται στα τμήματα του ΔΙ.ΠΑ.Ε. στην Καβάλα και την Δράμα.

-Η Καβάλα πρέπει να διεκδικήσει το δικό της συμφέρον (και) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Την ίδρυση του πρώτου Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου στην Ελλάδα! Ως συνέχεια του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος που είχε η πόλη. Αυτό ναι, θα είναι αναβάθμιση για την Καβάλα και την τεχνολογική εκπαίδευση στην χώρα. Θα αναφέρουμε ως παράδειγμα, υπάρχουν κι άλλα, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕ.ΠΑ.Κ.), το οποίο υλοποιεί 255 ερευνητικά προγράμματα, με συνολική εξωτερική χρηματοδότηση 44 εκατομμύρια ευρώ! Σε λιγότερο από 16 έτη λειτουργίας, το ΤΕ.ΠΑ.Κ. πέτυχε να συμπεριλαμβάνεται στις τρεις πιο έγκυρες και παγκοσμίου φήμης λίστες κατάταξης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στον κόσμο.

-Μπορεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης να «σηκώσει» δύο μεγάλα Πανεπιστήμια; Αφού «σηκώνει» η Περιφέρεια Κρήτης τρία Πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πολυτεχνείο Κρήτης, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο-πρώην Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης), γιατί να μη γίνει και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης; Μπορούν να συνυπάρξουν το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Καβάλας και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης; Βεβαίως μπορούν, διότι έχουν διαφορετικούς εκπαιδευτικούς σκοπούς.

-Επίσης, τα τμήματα που θα ενταχθούν στο Δ.Π.Θ., θα συνεχίσουν να λειτουργούν στην πανεπιστημιούπολη Καβάλας στην περιοχή Αγίου Λουκά. Για την στέγαση του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Καβάλας, προτείνουμε το κτηριακό συγκρότημα του παλιού Σανατόριου και της παλιάς Ορθοπαιδικής κλινικής, ή το κτηριακό συγκρότημα του παλιού νοσοκομείου στην περιοχή του Καρνάγιου. Μπορούν να ενωθούν οι τοπικοί ταγού, για να πετύχουν την ίδρυση του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Καβάλας;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ