Δεν γίνεται να συνεχίσει να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο το ίδρυμα Αγία Μαρίνα, δεδομένου ότι οι υποχρεώσεις του είναι πολλές και αξεπέραστες. Αυτό ήταν το σημαντικότερο συμπέρασμα από την σύσκεψη που έγινε για το θέμα αυτό, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδ. Μαρκόπουλου. Πάρα πολλές φορές, σημειώσαμε στη στήλη αυτή, ότι το ζήτημα της διατήρησης, ή και της μετάβασης σε άλλο φορέα του ιδρύματος αυτού, θα πρέπει να εξεταστεί από την αρχή, για να διαπιστωθεί αν πραγματικά υπάρχει αυτή η ανάγκη.
Είναι γνωστό, ότι οι φιλοξενούμενοι δεν είναι πιά παιδιά, αλλά και δεν τους προσφέρεται καμιά εκπαίδευση εκεί για να ενταχθούν κάποτε στην κοινωνία. Απλώς απασχολούνται άτομα με ειδικές ανάγκες για να φεύγουν μερικές ώρες από το σπίτι και από την ευθύνη των δικών τους ανθρώπων. Δεδομένου ότι τα άτομα αυτά επιδοτούνται από το κράτος και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, που άνετα μπορούν οι οικείοι τους να απασχολούν ένα άτομο να τους φροντίζει για λίγες ώρες.
Στη σύσκεψη, η Δήμαρχος είπε ότι θα προσπαθήσει να πείσει την υπουργό Θεανώ Φωτίου, να ενταχθεί το ίδρυμα στη δομή του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας, πράγμα που απέρριψε την προηγούμενη φορά που έγινε σχετικό αίτημα. Είπε, επίσης, ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, για να ενταχθούν στις δομές του Δήμου. Νομίζουμε ότι αυτή ο πρόταση, έγινε λόγω της συναισθηματικής φόρτισης, και χωρίς να το πολυσκεφτεί η Δήμητρα Τσανάκα, δεδομένου ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα δεν επιδοτούν εσαεί τέτοιες κοινωνικές δομές, αλλά μόνο για συγκεκριμένο χρόνο. Μετά, τη λήξη του προγράμματος, τι θα γίνει; Ο Μητροπολίτης είπε ότι δεν μπορεί η Μητρόπολη να αναλάβει τέτοια ευθύνη επειδή δεν έχει την σχετική τεχνογνωσία.
Αυτό, κατά την άποψή μας δεν ισχύει, δεδομένου ότι υπάρχει το εξειδικευμένο προσωπικό που εννοείται ότι θα περάσει στο νέο φορέα. Άλλωστε, η Μητρόπολη δεν έχει τεχνογνωσία, ούτε για το Ίδρυμα Χρονίων Παθήσεων που ξεκίνησε να λειτουργεί στον Άγιο Σίλα. Είπε, επίσης, ο Μητροπολίτης μας, ότι θα πρέπει να σταματήσει η διαρκής επιβάρυνση της τοπικής κοινωνίας για την κανονική λειτουργία, χωρίς το ίδρυμα να κάνει κάτι περισσότερο στο ζήτημα της δημιουργίας εσόδων.
Συμφωνούμε απόλυτα με τον κ. Προκόπιο, αν και η εκκλησία είναι η πρώτη που στηρίζει την λειτουργία της και το φιλανθρωπικό της έργο στην ευαισθησία της τοπικής κοινωνίας και μόνο. Και για να το ξεκαθαρίσουμε, κανείς δεν πρέπει να αναλάβει τη λειτουργία του ιδρύματος, ούτε η Μητρόπολη, ούτε ο Δήμος, εκτός κι αν αποφασίσει η πολιτεία, που είναι και δική της δουλειά, να το εντάξει στις άλλες κοινωνικές δομές του Κέντρου Πρόνοιας.