-Η προηγούμενη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας, δεν ανανέωσε την παραχώρηση των κτισμάτων που βρίσκονται στον υπήνεμο μόλο και χρησιμοποιούσαν οι ναυταθλητικοί όμιλοι ως γραφεία και εντευκτήρια. Πλέον, τα κτίσματα αυτά νοικιάστηκαν και λειτουργούν ως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πλην ενός, του παλιού εντευκτηρίου του Ομίλου Θαλασσίων Αθλημάτων Καβάλας (Ο.Θ.Α.Κ.).
-Ο περιφερειάρχης, Χριστόδουλος Τοψίδης, βρέθηκε την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024 στο λιμάνι «απόστολος Παύλος» και ανακοίνωσε πως υπογράφηκε η μελέτη για την επέκταση και την διαπλάτυνση του υπήνεμου (μικρού) μόλου του λιμανιού. Είναι ευκαιρία, λοιπόν, να ζητήσει ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας από τον μελετητή, να λάβει υπόψη στην εκπόνηση της μελέτης, ότι στην πλευρά αυτή του λιμανιού θα δημιουργηθεί μία μαρίνα για μεγάλα τουριστικά σκάφη (megayachts).
-Θεωρώ το σημείο το καταλληλότερο, γιατί υπάρχει ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, υπάρχουν οι χερσαίες εγκαταστάσεις, ενώ η μαρίνα θα προστατεύεται από τον υπήνεμο μόλο, διότι θα βρίσκεται εντός του λιμανιού. Κι όταν μεταφερθούν τα ιστιοπλοϊκά σκάφη στην προβλήτα που «δένουν» τα αλιευτικά σκάφη, θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις ελλιμενισμού για τα μεγάλα τουριστικά.
-Επομένως, το παλιό εντευκτήριο του Ο.Θ.Α.Κ. μπορεί να αξιοποιηθεί από τώρα και να γίνει το κτήριο διοίκησης της μαρίνας. Θα χρειαστεί να γίνει μία παράλληλη μελέτη από τον Ο.Λ.Κ., για να οριοθετηθεί η χερσαία ζώνη της μαρίνας, από τον υπήνεμο μόλο μέχρι την παλιά προβλήτα των φέρι μπόουτ. Μέσα στην μελέτη, θα υπάρχει και η παρέμβαση για το παλιό εντευκτήριο του Ο.Θ.Α.Κ., το οποίο δεν μπορεί να βρίσκεται στην σημερινή κατάσταση της εγκατάλειψης. Ενώ τα διπλανά κτίσματα χρησιμοποιούνται για εστίαση.
-Το έργο της χερσαίας ζώνης της μαρίνας, μάλιστα, μπορεί να συνδεθεί με το έργο που δεν έγινε, το οποίο αφορούσε την ανάπλαση του τμήματος της παραλίας στην οδό Αβέρωφ και στην οδό Εθνικής Αντίστασης, μέχρι την παλιά προβλήτα των φέρι μπόουτ. Δεν είναι ανάγκη να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Θα προτιμούσα να το υλοποιήσει ο Δήμος Καβάλας, γιατί πρέπει να είναι αρμόδιος για το παραλιακό μέτωπο της πόλης. Εκτός από την χερσαία ζώνη του λιμανιού, από το τελωνείο μέχρι τον προσήνεμο (μεγάλο) μόλο, όπου γίνεται η λιμενική δραστηριότητα.