-Ας είμαστε ειλικρινείς, γιατί ορισμένοι προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από το δάχτυλο, το οποίο κουνούν στους άλλους, επειδή έχουν και εκφράζουν μία διαφορετική άποψη. Η κατάργηση του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, μέσω της απορρόφησής του από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), ωφέλησε τους καθηγητές, που έγιναν «πανεπιστημιακοί» και εξυπηρέτησε πολιτικά συμφέροντα. Δεν ωφελήθηκαν, όπως αποδείχτηκε στην πράξη, οι φοιτητές και η Καβάλα. Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα είχε πολύ μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων, αλλά και ενεργών σπουδαστών. Τα τμήματα του πανεπιστημιακού κόμβου του ΔΙ.ΠΑ.Ε. στην Καβάλα έχουν μικρότερο αριθμό φοιτητών, αλλά και εισακτέων κάθε έτος. Αλλά κι αυτοί, οι λιγότεροι φοιτητές, δεν βρίσκουν να νοικιάσουν διαμερίσματα στην πόλη, γιατί οι ιδιοκτήτες στράφηκαν σε μία άλλη, πιο προσοδοφόρα, δραστηριότητα, την βραχυχρόνια μίσθωση!

-Η Καβάλα έχασε, γιατί είχε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα και έγινε έδρα πανεπιστημιακού κόμβου (με τέσσερα τμήματα). Εάν ολοκληρωθεί η «μετακίνηση» στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.), η Καβάλα θα παραμείνει πανεπιστημιακός κόμβος. Για κάποιους, κυρίως καθηγητές, είναι αρκετό αυτό, δηλαδή η Καβάλα να είναι «κόμβος» με μερικά τμήματα πανεπιστημίου. Για εμάς, αντίθετα, είναι υποβάθμιση, είναι μιζέρια και συμβιβασμός με την μετριότητα. Οι αγαπητοί καθηγητές θα διατηρήσουν την ιδιότητα του «πανεπιστημιακού» και τα οφέλη που έχουν από αυτή, ενώ είναι πιθανό με την «μετεγγραφή» από το ΔΙ.ΠΑ.Ε. στο Δ.Π.Θ., να αποκτήσουν καλύτερες εργασιακές συνθήκες. Αυτοί οι καθηγητές, όμως, δεν ενδιαφέρονται για τα οφέλη που έχει η τοπική κοινωνία, από την ύπαρξη του πανεπιστημιακού κόμβου στην πόλη. Δεν χρειάζεται να είναι ειδικός κάποιος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για να καταλάβει την διαφορά μεταξύ ενός αυτόνομου ιδρύματος κι ενός «κόμβου» που υπάγεται διοικητικά και οικονομικά σε ένα Πανεπιστήμιο.

-Εμείς δεν συμβιβαζόμαστε με την άποψη αυτών που θέλουν την Καβάλα «κόμβο», είτε του ΔΙ.ΠΑ.Ε., είτε του Δ.Π.Θ. Λένε πως με τις υπάρχουσες συνθήκες, δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Καβάλα. Τι άλλαξε, δηλαδή, από την περίοδο που λειτούργησε το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα; Αδυνατεί η κεντρική διοίκηση να χρηματοδοτήσει την λειτουργία ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος στην Καβάλα; Γι’ αυτό εφαρμόζει την πολιτική της «σαλαμοποίησης»; Δηλαδή, «κόβει» τμήματα από το ΔΙ.ΠΑ.Ε. και τα μεταφέρει στο Δ.Π.Θ. Αυτή είναι μία λογιστική λογική και δεν προάγει το εκπαιδευτικό σύστημα. Μεταφέροντας χρήματα από τον κωδικό Α στον κωδικό Β του προϋπολογισμού μπορείς να κλείσεις «τρύπες», αλλά δεν αυξάνεται ο προϋπολογισμός.

-Γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομο Πανεπιστήμιο στην Καβάλα; Επειδή θα είναι ανταγωνιστικό προς το Δ.Π.Θ.; Η σημερινή κυβέρνηση, που δεν δίνει ευρώ παραπάνω στην δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα ψηφίσει την ίδρυση και λειτουργία μη δημόσιων πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Αν ένας ιδιώτης επιλέξει να ιδρύσει Πανεπιστήμιο στην Καβάλα, θα βάλει «βέτο» η διοίκηση του Δ.Π.Θ., γιατί στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης πρέπει να υπάρχει μόνο ένα Πανεπιστήμιο; Ασφαλώς όχι. Ποιες είναι, επομένως, οι συνθήκες, που δεν ευνοούν την λειτουργία αυτόνομου Πανεπιστήμιου στην Καβάλα;

-Είπε ο αξιότιμος καθηγητής του ΔΙ.ΠΑ.Ε., Βασίλης Τσιάντος, ότι, η Καβάλα δεν έχει θέση στην Θεσσαλονίκη, ενώ η Κομοτηνή είναι εγγύτερα. Αλήθεια, η έλλειψη ενδιαφέροντος της διοίκησης του ΔΙ.ΠΑ.Ε. για τους «κόμβους» στην Καβάλα και την Δράμα οφείλεται στην χιλιομετρική απόσταση; Με όλο τον σεβασμό προς τον αξιότιμο καθηγητή, θέλουμε να του πούμε ότι, η Καβάλα είναι μεγάλη πόλη και ουχί «ουρά» της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας, της Κομοτηνής και άλλης πόλης. Δικαιούται και μπορεί να είναι έδρα ενός Πανεπιστήμιου. Ας βάλουμε, επιτέλους, ψηλά τον πήχη της διεκδίκησης στον τόπο αυτό!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ