-Όσο ακούμε και διαβάζουμε δηλώσεις πολιτικών προσώπων, τα οποία προέρχονται από την κυβερνητική παράταξη, ότι η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο από τα έξι στα δώδεκα ναυτικά μίλια, τόσο περισσότερο γινόμαστε δύσπιστοι. Αφού το έκανε στο Ιόνιο πέλαγος, λένε, θα το πράξει και στο Αιγαίο.
-Αναρωτιόμαστε ποιος απειλεί την ελληνική κυριαρχία στο Ιόνιο πέλαγος και έσπευσε η κυβέρνηση να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα δώδεκα μίλια. Μήπως η Ιταλία διεξάγει έρευνα για υδρογονάνθρακες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ή μήπως η Αλβανία εκδίδει παράνομες Navtex για το σεισμογραφικό σκάφος της; Τι σημαίνει ότι: «Η Ελλάδα θα επεκτείνει όποτε το κρίνει και όπως το κρίνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο»; Απέναντι στον επιβουλέα της εθνικής κυριαρχίας, που αμφισβητεί εμπράκτως το δικαίωμα των δώδεκα μιλίων, η απάντηση πρέπει να είναι ξεκάθαρη.
-Το παράδειγμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος είναι χαρακτηριστικό! Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε προκλητικά, ότι η Τουρκία άσκησε το κυριαρχικό της δικαίωμα, αδιαφορώντας για τη διεθνή κατακραυγή. Μάθατε εσείς ότι επιβλήθηκε κάποια κύρωση σε βάρος της Τουρκίας για τη συγκεκριμένη απόφαση; Ή, μήπως, κήρυξε η Ελλάδα τον πόλεμο στην Τουρκία εφαρμόζοντας το casus belli; Σε τελική ανάλυση, είναι πρόκληση να ασκήσει η Ελλάδα το αναφαίρετο δικαίωμα της για τα δώδεκα μίλια, ή ο πειρατικός παροξυσμός του προέδρου της Τουρκίας; Φτάσαμε στο σημείο, οι ευρωπαίοι εταίροι και οι «σύμμαχοι» στο ΝΑΤΟ, να χαρακτηρίζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο ανατολικό Αιγαίο «διαφιλονικούμενα» ύδατα!
-Μάλλον η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ζήλεψε την προηγούμενη του Αλέξη Τσίπρα, η οποία «έδωσε λύση» στο άλλο μείζον εθνικό ζήτημα, της ονομασίας του κρατιδίου των Σκοπίων. Και αναμένει την κατάλληλη συγκυρία, για να καταγράψει μία νέα διπλωματική «επιτυχία», στο πλαίσιο της «ενεργητικής διπλωματίας» που ασκεί. Μακάρι να μη ζήσουμε τη νέα τραγωδία μετά τις Πρέσπες, δηλαδή να δούμε τον Νίκο Δένδια, να συνυπογράφει μία συμφωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, για την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (Α.Ο.Ζ.), στο Καστελόριζο! Η μία εθνική ταπείνωση μετά την άλλη!!
-Όσον αφορά την σκευωρία των Πρεσπών, λένε κυβερνητικοί παράγοντες ότι αφού κυρώθηκε, δεν μπορεί να ακυρωθεί. Γιατί, έτσι θα δώσει η Ελλάδα το «πάτημα» στην Τουρκία, για να εντείνει τον αναθεωρητισμό της και να αμφισβητήσει ακόμα και τη Συνθήκη της Λωζάνης, Ακόμα ένα μεγάλο ψέμα, που λέγεται, δυστυχώς, από ελληνικά χείλη. Η Συνθήκη της Λωζάνης, καταρχάς, δεν είναι μία διμερής συμφωνία κρατών. Η Ελλάδα δεν ήταν υποχρεωμένη να υπογράψει για να κατοχυρώσει την ονομασία ενός κρατιδίου. Οι Σκοπιανοί μπορούν να αυτοαποκαλούνται όπως θέλουν. Οφείλουν να καταθέσουν το αίτημα τους στους αρμόδιους διεθνείς Οργανισμούς και να λάβουν την έγκριση από την παγκόσμια κοινότητα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφασίσει μόνη, για την ονομασία ενός κράτους. Δεν είναι ο Ο.Η.Ε., αλλά συμμετέχει στον Οργανισμό αυτό και έχει το δικαίωμα ψήφου.
-Γιατί, επομένως, δεν κατέθεσε το αίτημα για την ονομασία στον Ο.Η.Ε. κι εκεί ο εκπρόσωπος της Ελλάδας να ψηφίσει θετικά, παρά στήθηκε αυτή η κακόγουστη φιέστα στις Πρέσπες και στη συνέχεια η παρωδία με την κύρωση της συμφωνίας στο Κοινοβούλιο; Ο στόχος ήταν ένας. Η ταπείνωση των Ελλήνων και των Ελληνίδων.
-Ασφαλώς και η τότε ελληνική κυβέρνηση μπορούσε να μην αναγνωρίσει την ανιστόρητη προπαγάνδα των Σκοπιανών, όπως εδώ και δεκαετίες η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Όπως και η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θεωρεί παράνομη τη διμερή συμφωνία που υπέγραψαν η Τουρκία με τη Λιβύη, για την οριοθέτηση της ανύπαρκτης θαλάσσιας ζώνης μεταξύ τους. Και στη συνέχεια, υπέγραψε την οριοθέτηση της Α.Ο.Ζ. με την Αίγυπτο, που ακύρωσε στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
-Είναι άλλο πράγμα η διεθνής συνθήκη και άλλο τα διμερή μνημόνια. Πως μπορεί να είναι σύννομη η συμφωνία των Πρεσπών, όταν η ελληνική πλευρά παραχώρησε μακεδονική γλώσσα, ταυτότητα και εθνότητα στους Σκοπιανούς; Άρα, πρόκειται για παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας προς ένα κράτος το οποίο επιβουλεύεται την ιστορία και το ελληνικό έδαφος. Πάντως, η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη δεν άσκησε το βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και πολύ πιθανό στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την πλαστή ονομασία. Μήπως κι αυτό θα το ασκήσει όποτε το κρίνει κι όπως το κρίνει;