• Έπειτα από έξι χρόνια, νομίζουμε ότι οι όποιες δυσλειτουργίες υπήρχαν στην αρχή της συνένωσης των Καποδιστριακών Δήμων έχουν αμβλυνθεί, ή και εξαφανιστεί σε αρκετές περιπτώσεις. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν προσαρμοστεί στα δεδομένα του «Καλλικράτη» και προσπαθούν να ξεπερνούν, με συνεννόηση και καλή διάθεση, τα προβλήματα. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις που τα προβλήματα είναι αντικειμενικά και χρειάζεται μία «επικαιροποίηση» του σχεδίου «Καλλικράτης».
  • Η κυβέρνηση, όπως μαθαίνουμε, δέχεται τέτοια αιτήματα από κατοίκους περιοχών, όπως από μία μερίδα κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων του Δήμου Καβάλας, που ζητούν την επανίδρυση του πρώην Καποδιστριακού Δήμου Φιλίππων. Με το επιχείρημα, ότι πρόκειται για ιστορικό Δήμο και ο λόγος αυτός είναι σημαντικός για την αυτονόμηση της περιοχής. Επίσης, οι κάτοικοι αυτοί ισχυρίζονται, ότι η δημοτική αρχή του Δήμου Καβάλας τους αντιμετωπίζει ως δημότες «κατώτερης κατηγορίας» και παραμελεί τη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων. Είναι, όμως, αυτά αντικειμενικές δυσλειτουργίες, ώστε να τεθεί ζήτημα αλλαγής των ορίων του Καλλικρατικού Δήμου Καβάλας και επανίδρυσης του Δήμου Φιλίππων; Κατά την άποψη μας όχι.
  • Όσον αφορά την ιστορικότητα της περιοχής των Φιλίππων, θεωρούμε πως οι συνδημότες που πιστεύουν ότι είναι αρκετή, για να μπορέσει να λειτουργήσει ως αυτόνομη οντότητα ο Δήμος Φιλίππων, θα προσγειωθούν ανώμαλα σύντομα. Η ιστορικότητα μιας περιοχής, δεν είναι κριτήριο, π.χ., για να στελεχωθεί σωστά μία Τεχνική Υπηρεσία, ή μία Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) και γενικότερα ο μηχανισμός ενός Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.). Αρκετοί μικρότεροι Δήμοι, από τον Καλλικρατικό Δήμο Καβάλας, αντιμετωπίζουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα λόγω υποστελέχωσης των υπηρεσιών τους και ελλείψεων σε μέσα. Άρα, επηρεάζεται η ποιότητα ζωής των δημοτών τους και οι Δήμοι αυτοί είναι «ουραγοί» στην ανάπτυξη.
  • Μία πιθανή απόσχιση των Φιλίππων, πιστεύουμε, δεν θα έβλαπτε τον υπόλοιπο Καλλικρατικό Δήμο Καβάλας και συγκεκριμένα την πόλη, αλλά την περιοχή εκείνη, η οποία θα χάσει πολύτιμο έδαφος στην προσπάθεια συνολικής ανάπτυξης του Καλλικρατικού Δήμου και σαν συνέπεια θα απαξιωθεί με την πάροδο των χρόνων. Πριν, επομένως, κάποιοι παρασύρουν τους συμπολίτες τους, με σκοπό να εξυπηρετήσουν τις πολιτικές φιλοδοξίες τους, ας αναλογιστούν και τα αρνητικά μιας απόφασης αυτονόμησης. Η κεντρική διοίκηση δεν είναι διατεθειμένη να ανοίξει ζήτημα νέου χωροταξικού σχεδιασμού στην τοπική αυτοδιοίκηση. Όταν θα είναι κατάλληλες οι συνθήκες, θα συζητηθούν, μόνο, οι πραγματικά δυσλειτουργικές συνενώσεις Καποδιστριακών Δήμων. Και τέτοια είναι, θεωρούμε, η συνένωση των πρώην Δήμων που σχημάτισαν τον Καλλικρατικό Δήμο Παγγαίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ