Έχοντας ως «δυνατό χαρτί» την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) του έργου και αξιοποιώντας την ευκαιρία να αποσπάσει υψηλότερη χρηματοδότηση, ο Δήμος Καβάλας προχωρά, με πιο σταθερά βήματα, στην υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού έργου, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος. Αναφερόμαστε στο μεγάλο έργο κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) στην περιοχή του Εσκί Καπού.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων, οι Δήμοι Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, θα είναι οι έδρες των δύο Μ.Ε.Α. που θα κατασκευαστούν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Η Μ.Ε.Α. του ανατολικού τομέα θα κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη και η αντίστοιχη του δυτικού τομέα στην Καβάλα. «Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι πολιτισμός. Αφορά εμάς, αλλά και τις επόμενες γενιές, στις οποίες πρέπει να παραδώσουμε ένα πιο καθαρό περιβάλλον. Δεν μπορούμε να απαρνηθούμε τη νομοθεσία, που λέει ότι τίποτα δεν πρέπει να είναι ανεπεξέργαστο», σημείωσε η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το έτος 2018, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 27 Δεκεμβρίου 2018. Με την παραπάνω επισήμανση απάντησε στην κριτική από μερίδα της μειοψηφίας, για την καθυστέρηση του έργου της Μ.Ε.Α. και για τη λειτουργία του φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων των Δήμων της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ., της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Ε., με τον οποίο ο Δήμος Καβάλας θα υπογράψει νέα προγραμματική σύμβαση, προκειμένου να κατασκευαστεί η Μ.Ε.Α.

Για την καθυστέρηση, επίσης, η αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας, Ευαγγελία Δρακονάκη, ανέφερε πως στην πραγματικότητα πρόκειται για επαναπροσδιορισμό των δεδομένων του έργου, μετά την έγκριση της Α.Ε.Π.Ο. και τη δεύτερη πρόσκληση χρηματοδότησης που «άνοιξε» τον περασμένο Νοέμβριο. Με την επιπλέον χρηματοδότηση, που θα απορροφήσει ο Δήμος Καβάλας, θα γίνουν σημαντικές βελτιώσεις στον αρχικό σχεδιασμό, οι οποίες αυξάνουν τον προϋπολογισμό του έργου. Συγκεκριμένα, είπε η αντιδήμαρχος, θα γίνει διαμόρφωση του οδικού κόμβου, για την ασφαλέστερη πρόσβαση στη Μ.Ε.Α., θα προστεθεί μονάδα στραγγισμάτων και καινούργιος εξοπλισμός, που θα αναβαθμίσουν την μονάδα. Ο τεχνικός φάκελος του έργου είναι πλήρης, τόνισε και έχει μεγάλη τύχη να εγκριθεί η χρηματοδότηση στις αρχές του νέου έτους.

Παρά τις εξηγήσεις που δόθηκαν, η εισήγηση για υπογραφή νέας προγραμματικής σύμβασης με τη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Ε., με τροποποίηση της προηγούμενης που εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο το καλοκαίρι του 2016, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Κατά πλειοψηφία, επίσης, εγκρίθηκε η μεταφορά αποθεματικού, για την υλοποίηση του σχεδίου δράσης του έτους 2018, της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης «Δημωφέλεια». Εισηγούμενος το θέμα ο αντιδήμαρχος αθλητισμού και επικοινωνίας, Γιώργος Φιλόσογλου, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της «Δημωφέλεια» (σ.σ. η πρόεδρος, Αναστασία Ιωσηφίδου, απουσίαζε από τη συνεδρίαση), είπε ότι η εκτέλεση του σχεδίου δράσεων για το έτος έγινε σε υψηλό ποσοστό, άνω του 80%, ωστόσο προέκυψε η ανάγκη για την μεταφορά ενός χρηματικού ποσού 300.000 ευρώ, για την κάλυψη μιας έκτακτης κατάστασης. Αρνητικά ψήφισαν οι: Άρης Βέρρος, Χρήστος Ποτόλιας, ενώ ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Ξανθόπουλος, ψήφισε «παρών».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ