– Ένα από τα ζητήματα που έθεσαν στον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, οι αιρετοί περιφερειάρχες της χώρας, στη συνάντηση που πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016, ήταν η νέα μεταρρύθμιση στον «Καλλικράτη», η οποία πρέπει να συνοδεύεται από τους ανάλογους πόρους και το προσωπικό.
– Υπό τις παρούσες συνθήκες στην Ελλάδα, δηλαδή των συνεχών μνημονίων και της ξένης κηδεμονίας στη χώρα, η συζήτηση για ένα νέο σχέδιο «Καλλικράτη» είναι ουτοπική.
– Ωστόσο, θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η επανασχεδίαση του «Καλλικράτη», γιατί η αρχική εφαρμογή είχε πολλές και σοβαρές στρεβλώσεις. Είμαστε υπέρ της δημιουργίας ισχυρών Περιφερειών και Δήμων, αλλά με πόρους και με προσωπικό, όπως τόνισαν οι περιφερειάρχες. Και, κυρίως, με αυτονομία στη λειτουργία τους.
– Είμαστε βέβαιοι ότι διαβάσατε τις εντυπώσεις μιας ομάδας εκπαιδευτικών του 5ου Γυμνασίου Καβάλας, που ταξίδεψαν στη βόρεια Ευρώπη και έζησαν για μία εβδομάδα στη Φινλανδία.
– Βρήκαμε πολύ ενδιαφέρον το «ρεπορτάζ» τους για το εκπαιδευτικό σύστημα της σκανδιναβικής χώρας. Μεταξύ άλλων, εκείνο που μας έκανε εντύπωση, είναι ότι το εκπαιδευτικό σύστημα στη Φινλανδία είναι από τα πιο αποκεντρωμένα στην Ευρώπη και στον κόσμο. Σε αντίθεση με το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο είναι συγκεντρωτικό.
– Όπως συμβαίνει και στη λειτουργία του ελληνικού κράτους. Η κεντρική διοίκηση έχει τον κυρίαρχο ρόλο, αυτή διαχειρίζεται τους πόρους και αποφασίζει για το προσωπικό των Περιφερειών και των Δήμων. Και σαν να μην έφτανε αυτό, δημιούργησε και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, πόση ειρωνεία θα αντέξουμε ακόμα, για να ελέγχουν τις αιρετές διοικήσεις των Περιφερειών και των Δήμων!
– Ορθώς οι περιφερειάρχες ζήτησαν από τον υπουργό Εσωτερικών να καταργηθούν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Αφού εξασφαλιστούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, επομένως, τότε μπορεί να αρχίσει μία ειλικρινής και ουσιαστική συζήτηση για το νέο σχέδιο «Καλλικράτης».Και χωρίς πολιτική σκοπιμότητα, όπως συνέβη με τον πρώτο «Καλλικράτη», αλλά και τον προγενέστερο «Καποδίστρια».
– Αυτά, τα ολίγα, για μερικούς, που στην εποχή της επιτακτικής ανάγκης για συνθέσεις, ενότητα, σύμπνοια, σύμπλευση κ.λπ., πρωταγωνιστούν σε κινήσεις διχαστικές, διασπαστικές, δήθεν αυτονομιστικές.
– Κι αναφερόμαστε στην κίνηση πολιτών της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων του Δήμου Καβάλας, που ονειρεύονται ένα αυτόνομο Δήμο Φιλίππων, εκτός της διοικητικής επιρροής του Δήμου Καβάλας. Οι συμπολίτες αυτοί εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα και όχι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ