Θα μείνει στην ιστορία ως ο «διαχρονικός αρχηγός» της ομάδας ποδοσφαίρου του Αθλητικού Ομίλου «Καβάλα», αλλά και ως ένας ιδιαίτερα δραστήριος άνθρωπος στον επαγγελματικό και κοινωνικό βίο του. Ο Παύλος Κούντουρας απεβίωσε την Κυριακή 19 Ιουνίου 2022, σε ηλικία 88 ετών και κηδεύεται το πρωί της Δευτέρας 20 Ιουνίου 2022, στις 11, στο δημοτικό κοιμητήριο Καβάλας.
Ο Π. Κούντουρας έχαιρε του σεβασμού και της εμπιστοσύνης συμπαικτών και αντιπάλων και ήταν καθοριστική η συμβολή του στην δημιουργία του Α.Ο. «Καβάλα» στα μέσα της δεκαετίας του 1960, από την συνένωση των «Φιλίππων», στους οποίους αγωνιζόταν, του «Ηρακλή» και της Α.Ε.Κ. Δεν έγινε τυχαία αρχηγός στην πρώτη ομάδα του Α.Ο.Κ., που αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Β΄ εθνικής κατηγορίας την περίοδο 1965-1966. Αν και δεν φόρεσε πολλές περιόδους την φανέλα του Α.Ο.Κ. συνδέθηκε, θα τολμούσαμε να γράψουμε ότι ταυτίστηκε, με την ιστορία του συλλόγου τα μετέπειτα έτη.
Με αφορμή τον θάνατο του «εμβληματικού αρχηγού», το διοικητικό συμβούλιο του Ερασιτέχνη Α.Ο. «Καβάλα» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Έφυγε σε ηλικία 88 ετών, ο διαχρονικός ηγέτης του Α.Ο. «ΚΑΒΑΛΑ», ο Παύλος Κούντουρας, ο οποίος έπασχε από άνοια και τις τελευταίες ημέρες επιδεινώθηκε η κατάσταση του. Το διοικητικό συμβούλιο εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και αποχαιρετά τον αγαπημένο Παύλο Κούντουρα, που αποτελούσε και θα αποτελεί την «σημαία» του συλλόγου μας, αφήνοντας μας μία πολύ σημαντική παρακαταθήκη. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην συμβία του, κυρία Βέτα, στις κόρες Αναστάσια-Ελένη και στα εγγόνια του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει της Καβαλιώτικης γης που τόσο αγάπησε».
Ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, στο συλλυπητήριο μήνυμα του αναφέρει τα εξής: «Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Παύλου Κούντουρα. Ο εμβληματικός ηγέτης του Α.Ο.Κ. υπέγραψε το πρώτο του δελτίο στην Α.Ε.Κ. Καβάλας το 1948, σε ηλικία 14 ετών και δύο χρόνια αργότερα μεταπήδησε στους «Φιλίππους», όπου και παρέμεινε μέχρι το 1965, την χρονιά της δημιουργίας του Α.Ο.Κ., από την συνένωση των «Φιλίππων», της Α.Ε.Κ. και του «Ηρακλή». Φόρεσε την φανέλα του Α.Ο.Κ. για τέσσερα χρόνια και εν συνεχεία στήριξε την προσπάθεια του στην Α΄ εθνική κατηγορία από την θέση του βοηθού προπονητή, δίπλα στον μεγάλο Μπέλα Πάλφι. Στην επιμονή και το ταλέντο του Παύλου οφείλει πολλά ο Α.Ο.Κ. και το Καβαλιώτικο ποδόσφαιρο. Από την παρουσία του στους αγωνιστικούς χώρους θα έχουμε μόνο ευχάριστες αναμνήσεις. Στην οικείους και την οικογένεια του Α.Ο.Κ. εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».
Ο Παύλος Κούντουρας γεννήθηκε το 1934 στην Καβάλα και από μικρή ηλικία, στις αλάνες της γειτονιάς του, ξεχώρισε για την ποδοσφαιρική του ευστροφία κάτι που αναγνωρίσθηκε γρήγορα από τους τότε ειδικούς. Σε ηλικία 14 ετών υπέγραψε δελτίο στην Α.Ε.Κ. Καβάλας και λίγες ημέρες αργότερα πήγε στους «Φιλίππους». Αυτό ήταν η αιτία να τιμωρηθεί με αποκλεισμό δύο ετών, αναγκάζοντας τον να αγωνίζεται μόνο στα φιλικά παιχνίδια των «Φιλίππων». Από το 1950 και μετά, έγινε επίσημα ποδοσφαιριστής των «Φιλίππων», όπου καθιερώθηκε γρήγορα και μάλιστα λόγω των ηγετικών του προσόντων έγινε ο αρχηγός της ομάδας. Στους «Φιλίππους» αγωνίστηκε έως το 1965, καθώς εκείνη την χρονιά πραγματοποιήθηκε η συγχώνευση των τριών Καβαλιώτικων σωματείων (Φίλιπποι, Α.Ε.Κ., Ηρακλής ) για να δημιουργηθεί ο Α.Ο. «ΚΑΒΑΛΑ».
Μάλιστα, ο Παύλος Κούντουρας ήταν εκ των βασικών συντελεστών, παίζοντας καταλυτικό ρόλο στην ένωση με την επιρροή που είχε τόσο μέσα στην ομάδα του, όσο και απέναντι στους εκπροσώπους των άλλων σωματείων. Δικαιώθηκε στο ακέραιο, αφού τα επόμενα έτη, ο Α.Ο.Κ. έγινε το σύμβολο της ενότητας όλων των ποδοσφαιρικών σωματείων της πόλης και του Νομού Καβάλας. Ο προικισμένος και μοντέρνος κεντρικός αμυντικός μετέφερε το οικογενειακό πνεύμα που επικρατούσε στους «Φιλίππους» και στο νέο δημιούργημα, τον Α.Ο.Κ. Τον Παύλο Κούντουρα διέκρινε η εργατικότητα, η συνέπεια και η τρομερή διαίσθηση τόσο ως ποδοσφαιριστής, όσο και σαν επαγγελματίας στην αγορά της πόλης.
Μάλιστα, το 1968, που σταμάτησε το ποδόσφαιρο, αμέσως του δόθηκε η τιμητική θέση του βοηθού προπονητή στον Α.Ο.Κ., δίπλα στον σπουδαίο Γιουγκοσλάβο Μπέλα Πάλφι. Η συνεργασία αυτή κράτησε 4 έτη και στην συνέχεια, ο Παύλος Κούντουρας ανέλαβε προπονητής στον Νέστο Χρυσούπολης, στο Καλαμπάκι, στον Ορφέα Ελευθερούπολης, στην Νεάπολη Καβάλας και έκλεισε την προπονητική του καριέρα στα ερασιτεχνικά τμήματα του Α.Ο. «ΚΑΒΑΛΑ» μετά από μία τετραετία. Ο Παύλος Κούντουρας ήταν μία κινητή εγκυκλοπαίδεια, μπορούσε να θυμηθεί με κάθε λεπτομέρεια καταστάσεις που έζησε στην πολύχρονη παρουσία του στην ομάδα, όπως και από την καθημερινότητα του.
Τιμήθηκε εν ζωή με πλακέτα για την προσφορά του στον Α.Ο. «ΚΑΒΑΛΑ», από τους αθλητικογράφους της πόλης, τον Ρόταρυ, τους διαχρονικούς ποδοσφαιριστές του Α.Ο.Κ., όπου ήταν και επίτιμος πρόεδρος.