Η ψήφιση των διαφόρων δημοτικών τελών για το έτος 2024, ήταν το κύριο θέμα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καβάλας, την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024. Έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, η αναπροσαρμογή των λεγόμενων ανταποδοτικών τελών, δηλαδή των τελών που καταβάλλουν οι δημότες για την καθαριότητα και τον οδοφωτισμό. Πλειοψήφησε, με 20 θετικές ψήφους, η εισήγηση της δημοτικής Αρχής για αύξηση των τελών σε ποσοστό 60%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η αύξηση των τελών, είπε ο δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης, είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να λειτουργήσει η Υπηρεσία καθαριότητας και να εξασφαλιστεί καλύτερη ποιότητα ζωής στους δημότες. Ο Δήμος, είπε, δεν θα ξαναβάλει χρήματα από τα συρρικνωμένα τακτικά έσοδα για την καθαριότητα. Το 2025, επίσης, θα εκτιμηθεί η κατάσταση κι αν υπάρχει δυνατότητα, θα γίνει μείωση των τελών.

Η εισήγηση της δημοτικής Αρχής προκάλεσε αντίδραση στον εμπορικό κόσμο, τους επαγγελματίες της εστίασης και στα σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων. Οι εκπρόσωποι των προαναφερθέντων συλλογικοτήτων παραβρέθηκαν στην συνεδρίαση και εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για την υψηλή αναπροσαρμογή των ανταποδοτικών τελών. «Κομίζω μεγάλη δυσαρέσκεια από τους συναδέλφους μου και τον κόσμο», είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιάννης Κελγιώργης, ο οποίος ζήτησε την απόσυρση, ή την καταψήφιση, της εισήγησης από την δημοτική Αρχή. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν η τοποθέτηση της προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων, Ευγενίας Φιλόσογλου, η οποία ζήτησε από τον δήμαρχο να ξαναδεί το θέμα και να δείξει περισσότερη ευαισθησία για τους επαγγελματίες της περιοχής. Μίλησαν ακόμα, ο πρόεδρος των καφεζυθοπωλών, Γιώργος Βαφείδης και εκπρόσωπος των σωματείων εργαζομένων και συνταξιούχων.

Αρνητικά τοποθετήθηκαν και οι επικεφαλής των συνδυασμών της μειοψηφίας. «Η κοινωνία μίλησε. Πρέπει να αναθεωρήσετε την στάση σας και να αποσύρετε το θέμα», ανέφερε ο Μάκης Παπαδόπουλος, επικεφαλής του συνδυασμού «Ο Τόπος της Ζωής μας». Ο Χαράλαμπος Χρυσανίδης, επικεφαλής του συνδυασμού «Έργο Τώρα», σχολίασε πως υπάρχει κι άλλος τρόπος, που είναι η μείωση των λειτουργικών δαπανών και η ενίσχυση των εσόδων του Δήμου, ενώ είπε την χαρακτηριστική ατάκα: «Αν ο Δήμος ήταν super market, με την αύξηση που κάνετε θα έπεφτε πρόστιμο από την κυβέρνηση»!

Ο Γιάννης Εριφυλλίδης, επικεφαλής του συνδυασμού «Η Καβάλα Μπροστά», απευθύνθηκε στον Θόδ. Μουριάδη και είπε ότι, οι Καβαλιώτες θα τον θυμούνται ως τον δήμαρχο που επέβαλε την υψηλότερη αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη στην ιστορία του Δήμου.

Η Αναστασία Ιωσηφίδου, επικεφαλής του συνδυασμού «Ώρα Δημιουργίας», υποστήριξε πως η δημοτική Αρχή θέλει να δημιουργήσει ένα πλασματικό έξοδο 4 εκατομμυρίων ευρώ (σ.σ. τόσα χρήματα υπολογίζεται πως θα συγκεντρώσει ο Δήμος Καβάλας από την αύξηση των τελών το έτος 2024), για να καλύψει τις ανάγκες στον τομέα της καθαριότητας και συγχρόνως ένα πλεόνασμα, ώστε στο τελευταίο έτος της δημοτικής περιόδου, πριν από τις εκλογές, να περάσει μία γενναία μείωση στα ανταποδοτικά τέλη.

Ο Χρήστος Ποτόλιας, επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση», κάλεσε την δημοτική Αρχή να πάρει πίσω το αντιλαϊκό μέτρο και να μιμηθεί τους κομμουνιστές δημάρχους που έκαναν μειώσεις στα τέλη.

«Ποτέ δεν θα έκανα κάτι, για να εξασφαλίσω την επανεκλογή μου. Θα ήμουν γελοίος. Δεν είμαστε στην τρελή χαρά για την αύξηση στα τέλη. Θέλουμε να λειτουργήσει η καθαριότητα», απάντησε ο δήμαρχος. Ακολούθησε η ονομαστική ψηφοφορία, με 20 θετικές και 14 αρνητικές ψήφους, ενώ απουσίαζε από την συνεδρίαση η Ανθή Χατζηφραντζή. Με εξαίρεση το τέλος άρδευσης, που επίσης αυξήθηκε, τα άλλα δημοτικά τέλη έμειναν στο ίδιο επίπεδο και εγκρίθηκαν ομόφωνα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ