-Η έλευση του Alexander Haditaghi στην Καβάλα και η ενεργή εμπλοκή του με τα διοικητικά πράγματα της ομάδας ποδοσφαίρου του Αθλητικού Ομίλου «Καβάλα» δημιούργησε (υψηλές) προσδοκίες και έκανε τους φιλάθλους του Α.Ο.Κ. να ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον! Ο Καναδός επιχειρηματίας έχει το δικό του όραμα για την ομάδα ποδοσφαίρου και την πόλη, το οποίο θα παρουσιάσει σύντομα, όπως δήλωσε προ ημερών.
-Δεν γνωρίζουμε εάν θα καταφέρει να οδηγήσει τον Α.Ο.Κ., ξανά, στην πρώτη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Το ευχόμαστε και ελπίζουμε να γίνει πραγματικότητα ο στόχος αυτός. Τον περασμένο Ιανουάριο έδειξε έμπρακτα την διάθεση του να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό αγωνιστικό σύνολο, με ποδοσφαιριστές νεαρούς, ταλαντούχους και φιλόδοξους.
-Για εμάς, ωστόσο, πιο σημαντικό ζήτημα είναι οι εγκαταστάσεις! Ο Alexander Haditaghi ζήτησε από τον δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη, να γίνει μία μακροχρόνια παραχώρηση του δημοτικού σταδίου «Ανθή Καραγιάννη» στην Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία (Π.Α.Ε.) Αθλητικός Όμιλος «Καβάλα» 1965, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και βελτίωσης. Έως σήμερα, ο δήμαρχος δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα. Η δημοτική Αρχή κάνει κάποιες μικρές παρεμβάσεις στα αποδυτήρια και τις τουαλέτες, ενώ «ετοιμάζει» τις μελέτες για την αντικατάσταση του ταρτάν και την κατασκευή στεγάστρου.
-Από την άλλη πλευρά, το ανακαινισμένο «Βερούλειο» γήπεδο έχει εγκαταλειφθεί. Οι άνθρωποι των ερασιτεχνικών σωματείων που έχουν την έδρα τους στο γήπεδο (Βύρων, Α.Ε. Καβάλας, Ηρακλής Ποταμουδίων) «μουρμουρίζουν» για την κατάσταση του φυσικού χλοοτάπητα, ενώ οι περίοικοι διαμαρτύρονται για τον έντονο φωτισμό των προβολέων!
-Θα προτείνουμε στον Al. Haditaghi το εξής όραμα. Να ζητήσει από τον Δήμο Καβάλας την μακροχρόνια παραχώρηση του «Βερούλειου» γηπέδου, για να κατασκευάσει ένα σύγχρονο «σπίτι» για τον Α.Ο.Κ. Όπως το γήπεδο που κατασκευάστηκε για την Α.Ε. Λάρισα (AEL FC Arena). Τα ερασιτεχνικά σωματεία Βύρων, Α.Ε. Καβάλας, Ηρακλής Ποταμουδίων, θα μεταφερθούν στο στάδιο «Ανθή Καραγιάννη», το οποίο θα διαχειρίζεται ο Δήμος. Έως ότου κατασκευαστεί το καινούργιο «σπίτι» του Α.Ο.Κ. στην περιοχή του Βύρωνα, τα ερασιτεχνικά σωματεία θα χρησιμοποιούν τα δημοτικά γήπεδα στο Χαλκερό και την Νέα Καρβάλη.
-Είμαστε βέβαιοι ότι, στο «Βερούλειο» γήπεδο, το οποίο θα μετονομαστεί φυσικά, μπορούν κατασκευαστούν περιμετρικά κερκίδες για δέκα χιλιάδες θεατές, οι οποίες θα είναι σκεπασμένες, όπως στην μακέτα του πανέμορφου γηπέδου ποδοσφαίρου στην Λεμεσό της Κύπρου, που δημοσιεύουμε στην φωτογραφία. Άλλωστε, να μην λησμονούμε ότι, το παλιό δημοτικό στάδιο και νυν «Βερούλειο» γήπεδο, ήταν η πρώτη (θερμή) έδρα του Α.Ο.Κ. όταν «γεννήθηκε» το έτος 1965. Και σ’ αυτό το στάδιο πανηγύρισε την πρώτη άνοδο στην Α΄ εθνική κατηγορία το έτος 1968, πριν αλλάξει έδρα και μετακινηθεί στο νεότευκτο πρώην εθνικό στάδιο στο Περιγιάλι, για να αγωνιστεί στην Α΄ εθνική κατηγορία. Alex, κάνε το όνειρο πραγματικότητα!
Κωνσταντίνε η ιδέα σου είναι πολύ καλή αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα στο Βερουλειο. Ο χώρος είναι πολύ περιορισμένος κ δεν γνωρίζω αν ο συντελεστής δόμησης βοηθάει για την κατασκευή ενός γηπέδου 10000 θέσεων. Από την άλλη θα μου πεις το Χαριλαου, η Τούμπα, το Απόστολος Νικολαΐδης δεν είναι μέσα στο κέντρο, και σαφώς μεγαλύτερα γήπεδα. Με μια βύθιση του αγωνιστικού χώρου όλα γίνονται. Πιστεύω κ συναισθηματικά να το δει κάποιος είναι τέλειο. Επίσης είναι μέσα στην πόλη, οπότε αποφεύγονται οι μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, πας με τα πόδια ή με το αστικό οπότε πάντα θα έχει περισσότερο κόσμο από ότι το στάδιο στο Περιγιαλι. Ένα τέτοιο γήπεδο χρειάζεται ο ΑΟΚ, όπως αυτό της Κύπρου στην μακέτα ή το γήπεδο της Μιντλαντ όπου έπαιξε πρόσφατα ο ΠΑΟΚ. Το πρόβλημα όμως είναι αλλού κ έχει κ όνομα κ λέγεται Δήμος Καβάλας. Σιγά μην παραχωρήσει το Βερουλειο ο δήμαρχος. Όλο κ κάποια δικαιολογία θα βρει. Πάντως από τη στιγμή που ο Alex ονειρεύεται τον ΑΟΚ σαν την RED BULL Salzburg πρέπει να επενδύσει στο γήπεδο κ στις υποδομές γενικότερα
Ίσως είναι το μοναδικό θετικό σχόλιο που γράφτηκε για την πρόταση μας. Αρκετά σχόλια είναι αρνητικά, όπως αυτό που έγραψε άνθρωπος του αθλητισμού της πόλης, δυστυχώς, ο οποίος αναφέρει ότι, ο ιδιοκτήτης της Π.Α.Ε. Α.Ο. “Καβάλα” 1965 μπορεί να αγοράσει ένα χωράφι κι εκεί να κατασκευάσει ιδιόκτητο γήπεδο. Ο Α.Ο.Κ. (και τα άλλα ερασιτεχνικά σωματεία) πρέπει να χρησιμοποιούν τα γήπεδα και τα γυμναστήρια που παραχωρεί ο Δήμος Καβάλας, όπως γίνεται τόσα έτη. Δεν μπορούν να καταλάβουν, ωστόσο, ότι αν ο Alexander Haditaghi κάνει το “Βερούλειο” ένα σύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου, θα αφήσει στην πόλη μία σημαντική παρακαταθήκη. Ένα πραγματικό στολίδι, το οποίο θα αναβαθμίσει την περιοχή του Βύρωνα. Κι όταν αποχωρήσει από τον Α.Ο.Κ. και την πόλη, το στολίδι αυτό θα παραμείνει και θα λένε οι Καβαλιώτες, ότι κατασκευάστηκε όταν ιδιοκτήτης του Α.Ο.Κ. ήταν ένας Καναδός! Αμφιβάλλουμε εάν τα επόμενα 10-15 έτη, θα υπάρξει δημοτική Αρχή στον Δήμο Καβάλας, η οποία θα βάλει ένα λιθαράκι περισσότερο στο “Βερούλειο”. Πάντως, χαιρόμαστε που προκλήθηκε αντίδραση από τους βολεμένους, που είναι αρκετοί στην Καβάλα. Όσον αφορά την χωρητικότητα του καινούργιου “Βερούλειου”, ακόμα και οκτώ χιλιάδες (8.000) θεατές να είναι, θεωρούμε πως θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του συλλόγου και της πόλης για την φιλοξενία ποδοσφαιρικών και μη εκδηλώσεων. Τις τεχνικές λεπτομέρειες, σαφώς, θα τις μελετήσουν οι ειδικοί και θα προτείνουν την κατάλληλη σχεδίαση.
Αν μπεις στο YouTube κ δεις το γήπεδο που κατασκευαζεται στη Λεμεσό κ ιδίως το 3D της κατασκευαστικης εταιρείας με το τελικό αποτέλεσμα θα στεναχωρεθεις με την ελληνική πραγματικότητα κ φυσικά θα ζηλεψεις αφού εμείς ακόμα μαλώνουμε για τα αυτονόητα
Βεβαίως για να είμαστε ρεαλιστές η καλύτερη λύση είναι η παραχώρηση του Ανθή Καραγιάννη που διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για να γίνει ένα υπερσύγχρονο στάδιο που όμοιό του δεν θα υπάρχει στην Ελλάδα. Το project Βερουλειο έχει τρια σοβαρά μειονεκτηματα. 1. Δεν υπάρχει επαρκής χώρος στάθμευσης, όχι τόσο για τους Καβαλιώτες, όσο για τους φιλοξενουμενους που θα έρθουν οδικώς. 2. Η όχληση που θα δημιουργηθεί στους κατοίκους της περιοχής κάθε φορά που θα υπάρχει αγώνας είτε μεσημεριανός είτε βραδινός γιατί μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για την κατασκευή ενός γηπέδου 8-10000 χιλιάδων σε κατοικημενη περιοχή κολλητά με το γήπεδο, κ 3. Δεν μπορώ να φανταστώ τυχόν επεισόδια έκτος γηπέδου από τους γνωστούς κάφρους των μεγάλων ομάδων. Οι ζημιές που θα προβληθούν στις περιουσίες των πολιτών της περιοχής θα είναι τεράστιες. Αν μπορούν να βρουν λύση τα παραπάνω ζητήματα τότε το project Βερουλειο θα μπορούσε να λάβει σάρκα κ οστά.
Ακόμα κι αν το στάδιο “Ανθή Καραγιάννη” γίνει ένα υπερσύγχρονο στάδιο, με διεθνείς προδιαγραφές, που όμοιο του δεν θα υπάρχει στην Ελλάδα, η Καβάλα χρειάζεται ένα ακόμα καλό γήπεδο ποδοσφαίρου ως εναλλακτική έδρα, τουλάχιστον, για τον Α.Ο.Κ. και τα τοπικά ερασιτεχνικά σωματεία. Όσον αφορά τα “μειονεκτήματα” που έχει το “Βερούλειο” γήπεδο, έχουμε να σημειώσουμε τα εξής. Οι θέσεις στάθμευσης για τα αυτοκίνητα των φιλάθλων των φιλοξενούμενων σωματείων επαρκούν στον χώρο που βρίσκεται απέναντι από το γήπεδο. Επίσης, μπορούν να σταθμεύσουν τα αυτοκίνητα τους, με ασφάλεια, στους οργανωμένους χώρους που υπάρχουν στο κέντρο της πόλης και να περπατήσουν μέχρι το γήπεδο. Άλλωστε, αρκετοί θα συνδυάσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα για να γνωρίσουν και την πόλη. Βεβαίως θα υπάρχει όχληση στους κατοίκους, αλλά αυτή θα γίνεται μία φορά κάθε 15 ημέρες. Από την άλλη πλευρά, η παρουσία κόσμου θα δώσει ώθηση στην οικονομική ζωή της περιοχής γύρω από το γήπεδο. Όσον αφορά την πρόκληση τυχόν περιστατικών βίας και ζημιών, μακάρι στην Ελλάδα να επιτραπεί η μετακίνηση και παρουσία φιλάθλων των φιλοξενούμενων σωματείων, όπως βλέπουμε στα γήπεδα της υπόλοιπης Ευρώπης, για να συζητήσουμε την διαχείριση του πιθανού προβλήματος. Δεν είμαστε απόλυτοι στην πρόταση που καταθέσαμε. Μακάρι η Καβάλα να αποκτήσει δύο αθλητικές εγκαταστάσεις υψηλού επιπέδου μέσα στον αστικό ιστό, γιατί και το Περιγιάλι θα γίνει ο ανατολικός πνεύμονας της πόλης.
Μακάρι Κωνσταντίνε να γίνει κάτι κ να αποκτήσουμε τουλάχιστον ενα γήπεδο υψηλών προδιαγραφών όσο ο Alex είναι στην ομάδα – κ μακαρι να είναι για πάντα – αλλά μην ξεχνάμε ότι το πρόβλημα είναι η τοπική αυτοδιοίκηση με τους αρτηριοσκληρωτικους ρυθμούς που κινείται κ η οποία είναι αρνητική σε οποιαδήποτε παραχώρηση δημοτικής εγκατάστασης.