-Αδίκως αντέδρασε ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας στο μέτρο της συνταγοράφησης φαρμάκων και εξετάσεων για ανασφάλιστους πολίτες αποκλειστικά στις δομές δημόσιας υγείας. Αλλά, δομή του δημόσιου συστήματος υγείας είναι το νοσοκομείο, δομή είναι το Κέντρο Υγείας, δομή είναι το Αγροτικό Ιατρείο, δομή είναι η Τοπική Μονάδα Υγείας (Το.Μ.Υ.). Κάθε μία από τις παραπάνω δομές του δημόσιου συστήματος υγείες πρέπει να έχει τον ρόλο της.

-Είναι ευκαιρία, λοιπόν, στην μεταπανδημική εποχή, να γίνει επανακαθορισμός των ρόλων στις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.). Τα νοσοκομεία, για παράδειγμα, δεν πρέπει στο μέλλον και σε τυχόν νέας πανδημίας, να χρησιμοποιούνται ως μεγάλες κλινικές για την περίθαλψη των ασθενών της πανδημίας, ούτε ως εμβολιαστικά κέντρα, αλλά ούτε και ως δομές στις οποίες θα προσέρχονται οι πολίτες, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, για να λαμβάνουν συνταγές γιατρών.

-Η συνταγοράφηση πρέπει να γίνεται ηλεκτρονικά και αν χρειάζεται δια ζώσης επαφή με τον γιατρό, θεωρώ πιο κατάλληλη δομή για τον ρόλο αυτό την Τοπική Μονάδα Υγείας. Εάν στην πόλη της Καβάλας δημιουργηθούν τρεις-τέσσερις Το.Μ.Υ., για να έχουν πρόσβαση οι Καβαλιώτες και οι Καβαλιώτισσες στην συνταγογράφηση, νομίζω πως θα εξυπηρετούνται ασφαλισμένοι και μη πολύ ικανοποιητικά.

-Θα είναι εγκληματικό, καρντάσια, η κυβέρνηση να καταργήσει νοσοκομεία και ειδικά στην περιφέρεια. Αν κριθεί πως δεν «χρειάζεται» ένα νοσοκομείο, είναι προτιμότερο να μετατραπεί σε πολυδύναμο Κέντρο Υγείας και Το.Μ.Υ. μαζί, για να παρέχει υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.), δηλαδή τις υπηρεσίες που «χωλαίνει» το Ε.Σ.Υ.

-Εγώ, επομένως, δεν θα διαφωνήσω να πηγαίνουν οι ανασφάλιστοι στις Το.Μ.Υ., για να συνταγογραφούν (δωρεάν) φάρμακα και εξετάσεις. Αυτό λέγεται μέριμνα για τους κοινωνικά και οικονομικά αδύναμους, την οποία οφείλει να παρέχει το κράτος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ