Από την «Αδέσμευτη Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση», με επικεφαλής και υποψήφιο περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης τον Ανδρέα Καραγιώργη, εστάλη το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Τα ευχάριστα νέα για τη χρηματοδότηση με 13 εκατομμύρια ευρώ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, χρήματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στην έρευνα, η οποία σχετίζεται με πεδία που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Περιφέρειά μας, ακολούθησε η θλίψη όσον αφορά στην αρνητική θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τη δημιουργία του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου, την οποία λογικά στηρίζει και ο εκλεκτός υποψήφιος της Ν.Δ. για την Περιφέρεια Α.Μ.-Θ.

Το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, το οποίο θα περιλαμβάνει και το Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με 7 σχολές, 33 τμήματα, με 500 μέλη Δ.Ε.Π. και με νέα κέντρα έρευνας και καινοτομίας, που έχουν άμεση σχέση με την ανάπτυξη και της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ., παρά τις όποιες αντιδράσεις τοπικών, ή όχι παραγόντων, πρόκειται να αποτελέσει έναν από τους βασικούς παράγοντες ανάπτυξης της περιοχής μας. Και με τις παράλληλες ενεργές πρωτοβουλίες, τις οποίες ως συνδυασμός έχουμε συμπεριλάβει στο πρόγραμμά μας, όπως:

-Η δημιουργία πυρήνων διασύνδεσης σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, μεταξύ των φορέων έρευνας και καινοτομίας και των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Περιφέρειας, οι οποίοι θα λειτουργούν ως ενδιάμεσοι «μεταφορείς της γνώσης», αλλά και των στελεχών που ασχολούνται με την έρευνα και την καινοτομία, με σκοπό τόσο την άμεση σύνδεση του παραγόμενου έργου στην πραγματική παραγωγή, όσο και στον περιορισμό του brain drain.

-Η δημιουργία Περιφερειακού Χώρου Έρευνας και Καινοτομίας, ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιφερειακής οικονομίας και κοινωνίας, με στόχους και προτεραιότητες.

θα οδηγήσει στη σύνδεση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των παραγωγικών κλάδων της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. με καινοτόμες πρακτικές και τεχνολογίες, με σκοπό την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλά εξειδικευμένης γνώσης και, κατά συνέπεια, προστιθέμενης αξίας. Αν δε γίνει σωστή εκμετάλλευση του βασικού χαρακτηριστικού της Περιφέρειας που αποτελεί η συνοριακή της θέση, ο επιπλέον στόχος για την προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς υψηλής τεχνολογίας και έντασης γνώσης, θα μπορεί να γίνει επίσης πραγματικότητα. Καθήκον της Περιφέρειας, στο μέτρο που την αφορά, είναι να συμβάλει στην παροχή παιδείας υψηλού επιπέδου. Και σε αυτό το στόχο, δεν πρέπει να περισσεύει κανείς».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ