Το διοικητικό συμβούλιο του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Θάσου απέστειλε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Με ευθύνη της κυβέρνησης, που άργησε να χρηματοδοτήσει, μέσω των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών, τη φετινή δακοκτονία, αφού η εντολή ήρθε στις 15 Ιουνίου και της περιφερειακής διοίκησης, που αποδέχτηκε την αρμοδιότητα, αλλά και των δύο που υπηρετούν αυτές τις πολιτικές επιλογές, χάθηκε μεγάλο μέρος της παραγωγής ελαιόλαδου και βρώσιμης ελιάς και θα υποβαθμιστεί ποιοτικά το προϊόν από τις προσβολές που αναπτύχθηκαν.
Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Θάσου, έγκαιρα, είχε επισημάνει τον κίνδυνο, δυστυχώς όμως, ούτε η κυβέρνηση, ούτε η περιφέρεια, έδωσαν λύση. Άλλωστε, οι ανακοινώσεις και οι δηλώσεις συμπάθειας, δεν τους βγάζουν από την ευθύνη. Χαρακτηριστικό είναι, ότι φέτος δεν προσλήφθηκαν γεωπόνοι, τους «ξέφυγε» η πρώτη γενιά δάκου, έχοντας σαν συνέπεια, να καταμετριούνται σε κάθε παγίδα από 100 έως 200 έντομα. Η διαδικασία της δακοκτονίας έπρεπε να γίνει τον κατάλληλο καιρό, αρχές Ιουνίου, με 22 συνεργεία των 8 ατόμων και όχι με 50 άτομα που έγινε. Οι ραντιστήρες που χρησιμοποιούνται είναι αναποτελεσματικές, αφού είναι σχεδόν ίδιες, εκτός ολίγων εξαιρέσεων, με αυτές που χρησιμοποιούσαν τις δεκαετίες του ’70-’80. Τα μειωμένα κονδύλια δεν καλύπτουν τα έξοδα κίνησης, αγορά φυτοφαρμάκων, λειτουργικά έξοδα κ.λπ., ενώ τα μεροκάματα, μετά τις μειώσεις, έχουν πέσει στα 21 ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη, η επικινδυνότητα των φυτοφαρμάκων και η εποχικότητα της εργασίας.
Η δακοκτονία στοιχίζει για όλο το νησί, 130.000 με 150.000 ευρώ. Ο παραγωγός πληρώνει, περίπου, το 25% αυτού του ποσού, μέσω της παρακράτησης του 2% της τιμής του λαδιού που ορίζεται από το Υπουργείο, δηλαδή 3 λεπτά το κιλό. Αν κοπεί η κρατική χρηματοδότηση, στόχο που επιδιώκει η κυβέρνηση, θα τριπλασιαστούν οι εισφορές των ελαιοπαραγωγών. Λύση δεν αποτελεί και η ανάθεση της δακοκτονίας σε εργολάβους, αφού όπου εφαρμόστηκε, δεν αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα. Το ότι «έβαλαν πλάτη» οι Συνεταιρισμοί όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν έσωσε την κατάσταση, αφού εκτός του κόστους που πλήρωσαν οι παραγωγοί, δημιούργησε αυταπάτες ότι θα σώζονταν η δακοκτονία στη λογική της συνυπευθυνότητας.
Οι μικρομεσαίοι αγρότες βλέπουμε το εισόδημα μας να συρρικνώνεται όλο και περισσότερο μέσα από την πολιτική της Κ.Α.Π. της Ε.Ε. και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων που την εφαρμόζουν. Πληρώνουμε ένα σωρό φόρους, που όσο πάει και αυξάνονται κι όλο και επιβεβαιώνεται ότι αυτή η αντιαγροτική-αντιλαϊκή πολιτική, είναι μόνο προς όφελος των μεγαλοαγροτών, των μεγαλεμπόρων και των βιομηχάνων.
Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Θάσου καλεί όλους τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού, να μη συμβιβαστούν με την κατάσταση, να συσπειρωθούν στο σύλλογο και να πάρουν μέρος μαζικά στις αρχαιρεσίες το επόμενο διάστημα. Να οργανώσουμε την πάλη μας και να διεκδικήσουμε:
- Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας, με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των Υπηρεσιών του.
- Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια, από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.
- Άμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, μόνιμου και εποχικού, στις αρμόδιες Υπηρεσίες με εξασφάλιση και των απαραιτήτων μέτρων προστασίας. Να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα στους εργάτες-ραντιστές από το 2016.
- Αποζημίωση από τον ΕΛ.Γ.Α. στο 100% της ζημιάς από το δάκο, χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα».