– Πολλή κουβέντα γίνεται από το πρωί της Παρασκευής 24 Ιουνίου 2016, για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία.
Τα καρντάσια οι Βρετανοί, για την ακρίβεια οι Άγγλοι και ειδικότερα μία μερίδα των λεγόμενων ευρωσκεπτικιστών, αποφάσισαν την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
– Οι Βρετανοί υπολόγισαν το δικό τους, εθνικό, συμφέρον και το έβαλαν ψηλότερα από το καλό της ενωμένης Ευρώπης.
– Αυτό δείχνει ότι υπάρχουν κράτη και λαοί στην ευρωπαϊκή ήπειρο, που δεν πίστεψαν και δεν πιστεύουν ότι, παρά τις διαφορές που υπάρχουν, η ενότητα θα κάνει την Ευρώπη δυνατή και σταθεροποιητικό παράγοντα, στις διάφορες κρίσεις που αυξάνονται στον κόσμο.
– Σε δύο παγκόσμιους πολέμους, οι Βρετανοί πολέμησαν με τους συμμάχους τους από την Ευρώπη και τις Η.Π.Α., για να επικρατήσει η ειρήνη στην αιματοβαμμένη γηραιά ήπειρο.
– Τώρα, που η Ευρώπη διέρχεται από μία νέα μεγάλη κρίση, οικονομική, πολιτική, κοινωνική, επέλεξαν να ακολουθήσουν ξεχωριστό δρόμο, για να προστατέψουν, όπως νομίζουν, τη δική τους εθνική προοπτική.
– Δικαίωμα τους. Όμως, θα έχουν μερίδιο ευθύνης για τη συνέχιση των δεινών των υπόλοιπων λαών της Ευρώπης, που αναζητούν, με μεγάλη αγωνία, τον «μπροστάρη», που θα βάλει τέλος στην αναταραχή και θα φέρει την αλληλεγγύη μεταξύ τους.
– Επειδή η Ευρώπη «ξεστράτισε» από τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν σημαίνει ότι πρέπει να διαλυθεί και να επιστρέψουμε στα ταραγμένα χρόνια των εθνικών εξάρσεων και αντιπαραθέσεων.
– Βεβαίως και απαιτείται σεβασμός στην εθνική ταυτότητα κάθε κράτος που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι αναγκαία και η συνύπαρξη για να έχει συνέχεια η μεγάλη ευρωπαϊκή «οικογένεια».
– Dear British friends, Europe is our home…