-Εντός των προσεχών ημερών θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση (sic) η πρόταση του Υπουργείου δικαιοσύνης για τον νέο «δικαστικό χάρτη» της χώρας. Αναρωτιέμαι εάν ήταν ευκαιρία, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας να υποβάλλει το αίτημα για την ίδρυση Εφετείου με έδρα την Καβάλα, το οποίο θα εξυπηρετεί την ανατολική Μακεδονία. Και συγκεκριμένα, τα Πρωτοδικεία Καβάλας, Δράμας και το νησί της Θάσου.
-Με την λειτουργία του Εφετείου (ανατολικής Μακεδονίας), δεν θα χρειαζόταν οι δικηγόροι και οι πολίτες των παραπάνω περιοχών να πάνε οδικώς μέχρι την Κομοτηνή, όπου λειτουργεί το μοναδικό Εφετείο στην Περιφέρεια. Τι να πω, βεβαίως, για τους κατοίκους του βόρειου Έβρου, που κάνουν χιλιόμετρα για να δικαστούν οι υποθέσεις τους στο β΄ βαθμό της ελληνικής δικαιοσύνης.
-Το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας έβαλε ως προτεραιότητα της υπάρχουσες δικαστικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας και ιδιαίτερα τα Ειρηνοδικεία Θάσου και Παγγαίου. Δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για αναδιάρθρωση των δικαστηρίων στην Ελλάδα τα επόμενα δέκα, τουλάχιστον, έτη. Θα μπορούσε, επομένως, να υποβληθεί το αίτημα για το Εφετείο, με την τεκμηριωμένη θέση που υπήρχε παλιότερα κι ας το απέρριπτε η κεντρική διοίκηση.
-Θεωρώ, ακόμα, ότι θα ήταν ενισχυτικό για το αίτημα, η έναρξη λειτουργίας του σωφρονιστικού καταστήματος (φυλακών) στον Νικηφόρο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Με τις φυλακές και το Εφετείο, η ανατολική Μακεδονία θα αποκτήσει ένα ολοκληρωμένο «πακέτο» Υπηρεσιών στον τομέα της δικαιοσύνης. Άλλωστε, ποιος είναι ο στόχος για την δικαστική αναδιάρθρωση; Η μείωση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης. Με τα δύο Εφετεία, στην Κομοτηνή και την Καβάλα, ο φόρτος των υποθέσεων για τους εφέτες δικαστές θα μειωθεί, άρα θα συντομευθεί ο χρόνος των τελεσίδικων αποφάσεων. Εκτός κι αν, οι δικηγόροι της Καβάλας, δεν πιστεύουν πως θα λειτουργήσει ποτέ Εφετείο στην Καβάλα.