• Αναρωτιόμαστε πως μπορεί να ενταχθεί το όρος Παγγαίο στο εθνικό πάρκο της λίμνης Κερκίνη και δεν μπορεί να ενταχθεί στο εθνικό πάρκο ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όταν το 61% της έκτασης του βουνού ανήκει, γεωγραφικά, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
  • Η απάντηση που έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, στο συγκεκριμένο ερώτημα, δεν μας ικανοποίησε. Στο εθνικό πάρκο ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, είπε, περιλαμβάνονται άλλοι οικότοποι (λίμνες, λιμνοθάλασσες, ποτάμια). Στο εθνικό πάρκο της λίμνης Κερκίνη περιλαμβάνονται: δάση οξιάς, πλατύφυλλης δρυός, λευκής ιτιάς, ανατολικού πλατάνου, μαύρης πεύκης, καστανιάς, κ.ά. Προφανώς, τα δάση αυτά δεν καλύπτουν τη λίμνη και τον ποταμό Στρυμόνα, αλλά κάποια βουνά που εντάσσονται στο εθνικό πάρκο. Γιατί, επομένως, να μην ενταχθεί στο εθνικό πάρκο ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με τις λίμνες Βιστωνίδα-Ισμαρίδα, τον ποταμό Νέστο, τις λιμνοθάλασσες κ.λπ. κι ένα (ιστορικό) βουνό;
  • Είναι βέβαιο, ότι ο Θ. Μαρκόπουλος δεν συζήτησε το θέμα με τη διοίκηση του φορέα διαχείρισης του πάρκου ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, για να υποβληθεί σχετικό αίτημα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αλλά, προχώρησε στην πρόχειρη, κατά την άποψη μας, σύνταξη ενός υπομνήματος, το οποίο απέστειλε στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, για να στηρίξει την πρόταση της ίδρυσης ξεχωριστού φορέα για τη διαχείριση του όρους Παγγαίο.
  • Έχουμε την αίσθηση, ότι η υποβολή του αιτήματος από τον φορέα διαχείρισης του εθνικού πάρκου ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, θα αντιμετωπιζόταν θετικά από τον αναπληρωτή υπουργό. Επίσης, έχουμε την αίσθηση, ότι η διοίκηση του φορέα, δεν θα είχε αντίρρηση να εντάξει το όρος Παγγαίο στο εθνικό πάρκο.
  • Προφανώς, το αίτημα για την ίδρυση ξεχωριστού φορέα διαχείρισης έγινε, με σκοπό να ξεπεραστεί το πρόβλημα χρηματοδότησης των απαραίτητων παρεμβάσεων στο βουνό, από την περιφερειακή και την τοπική αυτοδιοίκηση, διότι δεν είναι εύκολο πράγμα να βρεθούν σχετικά προγράμματα, όπως μπορεί να βρει ένας εξειδικευμένος φορέας. Όμως, γιατί να παραχωρηθεί το Παγγαίο όρος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο εθνικό πάρκο λίμνης Κερκίνη, που διαχειρίζονται το 31% της έκτασης του; Και γιατί, επίσης, να αξιοποιηθεί τουριστικά από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών το βουνό που είναι ιστορικά συνδεδεμένο με την περιοχή της Καβάλας;
  • Καλούμε, λοιπόν, τον αντιπεριφερειάρχη, να συνεργαστεί με τη διοίκηση του φορέα διαχείρισης του εθνικού πάρκου ανατολικής Μκεδονίας-Θράκης και της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ., ώστε να υποβληθεί ένα δυνατό και ρεαλιστικό αίτημα, εφόσον η πρόταση για ξεχωριστό φορέα διαχείρισης απορριφθεί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ