-Αφού συστάθηκε ο Αναπτυξιακός Οργανισμός του Δήμου Καβάλας, με την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου, σειρά πρέπει να πάρει το δημοτικό λιμενικό γραφείο, για το οποίο ακούμε από την θητεία της Δήμητρας Τσανάκα, αλλά δεν έγινε πράξη έως σήμερα. Ο Θόδωρος Μουριάδης έκανε μία «απόπειρα» την περασμένη τετραετία, ωστόσο το ζήτημα «πάγωσε». Ο δήμαρχος Καβάλας απέσυρε το θέμα από την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, τον Ιούνιο του 2022, επειδή η «αντιπολίτευση» ζήτησε να περιληφθεί και ο λιμενίσκος των παλιών σφαγείων στην απόφαση. Θυμίζουμε ότι, το δημοτικό λιμενικό γραφείο θα διαχειρίζεται τους λιμενίσκους των σφαγείων, της Καλαμίτσας, το παραδοσιακό ναυπηγείο (καρνάγιο) και το αλιευτικό καταφύγιο στην Νέα Καρβάλη.

-Γιατί πέρασαν δύο έτη και ο Θόδ. Μουριάδης, που εξελέγη πάλι δήμαρχος, δεν έφερε στο δημοτικό συμβούλιο, πάλι, την ίδρυση δημοτικού λιμενικού γραφείου; Ο λόγος είναι, ότι ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του έχουν πελαγώσει με τα διάφορα και σοβαρά θέματα που είναι σε (συνεχή) εκκρεμότητα. Η δημοτική Αρχή δέχεται, εύλογα, μεγάλη πίεση για τα έργα ανάπλασης που αναστάτωσαν το κέντρο της πόλης. Οι πολίτες και οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται, αλλά οι εργολάβοι κινούνται με τον δικό τους ρυθμό. Από την άλλη, οι διοικούντες τον Δήμο, δεν έχουν προτεραιότητες. Ο καιρός περνάει και «τσαλαβουτούν» από το ένα στο άλλο θέμα, χωρίς να καταφέρνουν να «κλείσουν» τα πιο σοβαρά. Μετά από την κατάργηση των δημοτικών επιχειρήσεων και των Νομικών Προσώπων, θα χρειαστεί ένα διάστημα προσαρμογής, αλλά δεν θα «πάνε πίσω» τα άλλα θέματα. Δυστυχώς, η διοίκηση δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν «καλοκουρδισμένη μηχανή» κι ας έχει μία «ενδεκάδα» αντιδημάρχων και αρκετούς ειδικούς συμβούλους.

-Είναι λογικό να υπάρχει έλλειψη συντονισμού, η οποία οφείλεται, καθαρά, στον επικεφαλής του διοικητικού σχήματος. Ο Θόδ. Μουριάδης «πήρε το δαχτυλίδι» από τον Κωστή Σιμιτσή, όταν ο δεύτερος αποφάσισε να αλλάξει πολιτικό πεδίο και να ασχοληθεί με την περιφερειακή διοίκηση. Και σήμερα, ο Θόδ. Μουριάδης ανταπέδωσε δίνοντας στον Κ. Σιμιτσή την προεδρία του Αναπτυξιακού Οργανισμού του Δήμου Καβάλας. Όμως, με τις πολιτικές «κουμπαριές» δεν λύνονται τα προβλήματα και δεν γίνεται καλύτερος ο τόπος.

-Πριν τελειώσει το καλοκαίρι του 2024, ο Δήμος Καβάλας πρέπει να έχει λιμενικό γραφείο. Δεν χωράει άλλη αναβολή. Αφού γίνει η γραφειοκρατική διαδικασία, πρέπει να δρομολογηθούν οι παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των «ορφανών» λιμενίσκων. Με «ναυαρχίδα» τον λιμενίσκο των παλιών σφαγείων, που ήδη έγινε «πόλος έλξης» των Καβαλιωτών και των επισκεπτών. Αυτός ο ειδυλλιακός λιμενίσκος μπορεί και πρέπει να αναπλαστεί, για να γίνει ένα ακόμα «σημείο αναφοράς» στην πόλη. Όπως έγινε, για παράδειγμα, στο παραλιακό μέτωπο του Πειραιά το Μικρολίμανο. Ο Δήμος Πειραιά ανάπλασε το Μικρολίμανο και έδωσε νέα πνοή στην περιοχή. Η ανάπλαση του λιμενίσκου των παλιών σφαγείων, μαζί με την παρέμβαση στην παραλία του Περιγιαλίου, θα δημιουργήσει στην ανατολική πλευρά της Καβάλας ένα τουριστικό διαμάντι!

-Αλλά και τα υπόλοιπα «ορφανά» λιμανάκια έχουν προοπτική ανάπτυξης. Η Καβάλα έχει πραγματικά στολίδια στο παραλιακό της μέτωπο, τα οποία χρειάζονται ανάδειξη. Λίγες παραθαλάσσιες πόλεις έχουν μέσα στον αστικό ιστό λιμανάκια και παραλίες με γραφικότητα και εύκολη πρόσβαση. Κι όμως, ο Δήμος Καβάλας δεν κάνει το αυτονόητο για την αξιοποίηση τους, να ιδρύσει ένα δημοτικό λιμενικό γραφείο. Η ίδρυση του γραφείου είναι τυπική διαδικασία. Ας γίνει επιτέλους! Η βασική δουλειά έγινε τα προηγούμενα έτη και έμεινε η έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο, που θα είναι ομόφωνη και πανηγυρική πιστεύουμε. Δεν υπάρχει δημοτικός σύμβουλος και παράταξη που να διαφωνούν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ