-Ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου παραδέχτηκε ότι γίνεται παράνομη διακίνηση ανθρώπων από την πλευρά της Τουρκίας προς την πλευρά της Ελλάδας. «Προκύπτει μεγαλύτερη ανάγκη συνεργασίας για να καταπολεμηθούν τα κυκλώματα παράνομων διακινητών», είπε. Καταρχάς, δεν υπάρχουν παράνομοι διακινητές, αλλά παράνομα διακινούμενοι. Αυτό που γίνεται, επομένως, δεν είναι «μεταναστευτική ροή», αλλά σύγχρονο δουλεμπόριο προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. Κι ενώ οι διακινητές συλλαμβάνονται, από την Ελληνική Αστυνομία και το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα-Ακτοφυλακή, δικάζονται και φυλακίζονται, οι παράνομα διακινούμενοι φιλοξενούνται σε δομές, έως ότου γίνουν δεκτοί είτε στην Ελλάδα, είτε σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Αν ένας διακινητής μετέφερε με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή κρυμμένους μέσα σε ένα αυτοκίνητο, ή φορτηγό, δέκα Έλληνες στην Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, ο διακινητής θα συλλαμβάνονταν μαζί με τους μεταφερόμενους. Και οι μεταφερόμενοι θα απελαύνονταν πίσω στην Ελλάδα. Σε καμία περίπτωση δεν θα φιλοξενούνταν σε κλειστή δομή έως ότου γίνουν δεκτοί εκεί.

-Γιατί, άραγε, οι δρόμοι της διακίνησης είναι συγκεκριμένοι και περνούν μόνο από τον ποταμό Έβρο, το Αιγαίο πέλαγος και την Μεσόγειο Θάλασσα; Η Τουρκία, από την οποία γίνεται η διακίνηση, συνορεύει, επίσης, με την Βουλγαρία, ενώ μέσω των παράλιων του Εύξεινου Πόντου, οι διακινητές μπορούν να μεταφέρουν τους παράνομους μετανάστες μέχρι την ακτογραμμή της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Κι από αυτές τις χώρες, να προωθηθούν ευκολότερα προς την κεντρική, την δυτική Ευρώπη και την Σκανδιναβία. Υπάρχουν δομές φιλοξενίας παράνομα εισερχόμενων μεταναστών στην Βουλγαρία και την Ρουμανία; Όχι, θα απαντήσετε, γιατί δεν υπάρχουν παράνομα εισερχόμενοι μετανάστες. Είναι ένα ερώτημα, επομένως, γιατί χρησιμοποιεί το κύκλωμα των διακινητών ως «πέρασμα» στην Ευρώπη μόνο την Ελλάδα και την Ιταλία (μέσω της Μεσογείου θάλασσας).

-Ο Ν. Παναγιωτόπουλος, επίσης, διαχώρισε την εργασία των παράνομων μεταναστών, από την μετάκληση εργατών τρίτων χωρών στην Ελλάδα. «Υπάρχει μεγάλη ανάγκη στις κατασκευές, στην πρωτογενή παραγωγή. Υπάρχουν σε ισχύ διμερείς συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και άλλων χωρών, όπως η Αίγυπτος. Για παράδειγμα, βάσει αυτής της συμφωνίας, η Αίγυπτος έχει προσφέρει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα με πέντε χιλιάδες ονόματα υποψηφίων Αιγυπτίων να εργαστούν στην Ελλάδα», είπε. Γιατί δεν φιλοξενούνται στις δομές αυτοί οι εποχικοί εργάτες, που έρχονται για συγκεκριμένη περίοδο και για συγκεκριμένο σκοπό στην Ελλάδα; Γιατί επιτρέπεται η εργασία σε παράνομους μετανάστες που διαμένουν στις δομές, για τους οποίους η Ελλάδα δεν έκανε διμερή συμφωνία με τις χώρες προέλευσής τους;

-Και κάτι τελευταίο. Την περασμένη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024, ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ανέφερε πως θα διατεθεί ένα κονδύλι οκτακοσίων χιλιάδων ευρώ (800.000 ευρώ) από το Υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου και τον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο, με σκοπό να συντηρηθούν οι πυλώνες φωτισμού στο στάδιο «Ανθή Καραγιάννη». Δηλαδή, το Υπουργείο μπορεί να διαθέσει ένα τέτοιο χρηματικό ποσό για να συντηρηθούν οι πυλώνες φωτισμού στο δημοτικό στάδιο Καβάλας, αλλά δεν έχει χρήματα για να κατασκευάσει μία καινούργια δομή φιλοξενίας των μεταναστών έξω από την πόλη, ώστε να ελευθερωθεί το παλιό στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» και το Περιγιάλι!

-Στείλε στην Καβάλα, αγαπητέ υπουργέ, την γενική γραμματέα υποδοχής και ασύλου του Υπουργείου, για να συνεργαστεί με τους τοπικούς άρχοντες για το ζήτημα αυτό, όπως την έστειλες στην Ρόδο που δεν έχει δομή φιλοξενίας, αλλά «πιέζεται» από τις αφίξεις παράνομων μεταναστών. Γιατί το Υπουργείο δείχνει ευαισθησία μόνο για την Ρόδο και την Κρήτη;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ