-Ο τρόπος που λειτουργεί ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο οποίος έχει διαφορετική αντίληψη για την συνεργασία μεταξύ των παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο, φαίνεται πως θα οδηγήσει στην (πολιτική) απομόνωσή του. Ο δήμαρχος έχει τη στήριξη ορισμένων μεμονωμένων δημοτικών συμβούλων, όπως οι «ανεξάρτητοι», Δημήτρης Βογιατζής, Κώστας Κουνάκος, ωστόσο κινδυνεύει να χάσει την ανοχή της παράταξης «Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση», της οποίας είναι επικεφαλής ο Βαγγέλης Παππάς.

-Έπειτα από ένα έτος στο «τιμόνι» του Δήμου Καβάλας, ο δήμαρχος δεν έχει κερδίσει την ευρύτερη συναίνεση σε βασικές επιλογές του στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτό φάνηκε, κυρίως, στην καταψήφιση του τεχνικού προγράμματος και των εκπτώσεων στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού του έτους 2021. Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και στη συζήτηση του προϋπολογισμού του ίδιου έτους. Υπαίτιος για την έλλειψη σύμπνοιας είναι ο δήμαρχος, ο οποίος θεωρεί ότι αν υιοθετήσει τις προτάσεις των υπόλοιπων παρατάξεων, δεν θα υλοποιήσει το δικό του «όραμα» για τη δημιουργία ενός «Σύγχρονου Δήμου». Ο ρόλος εκείνων που δεν ασκούν διοίκηση, είναι να καταθέτουν εποικοδομητικές προτάσεις, να ελέγχουν τους διοικούντες και να προστατεύουν τη διοίκηση από τις «κακοτοπιές».

-Αυτό προσπάθησαν να κάνουν οι παρατάξεις που δεν ασκούν διοίκηση στην τελευταία συνεδρίαση για την ψήφιση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού του έτους 2021. Εντόπισαν τις αδυναμίες, ή και αστοχίες θα λέγαμε, στην εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας και κάλεσαν τον δήμαρχο, να προστατέψει τον Δήμο Καβάλας από τυχόν απόρριψη της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης. Για να βοηθήσουν, επίσης, συντάχθηκαν με την εναλλακτική πρόταση του δημοτικού συμβούλου, Νίκου Ξανθόπουλου, η οποία στηριζόταν στα στοιχεία που έδωσε η Οικονομική Υπηρεσία και στην ίδια μεθοδολογία, αλλά είχε μεγαλύτερη απόκλιση στην έκπτωση των τελών (προς όφελος των δημοτών).

-Με την πρόταση αυτή δεν συντάχθηκαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων της λεγόμενης «αντιπολίτευσης». Δείγμα του διχασμού που προκάλεσε η επιμονή του δημάρχου στην εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας. Η ονομαστική ψηφοφορία ανέδειξε ότι υπάρχουν προβλήματα συνοχής εντός όλων των παρατάξεων! Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η παράταξη του Μάκη Παπαδόπουλου, «Ο Τόπος της Ζωής μας», η οποία αποτελεί, κατά την άποψη μας, «ανεμομαζώματα και ανεμοσκορπίσματα». Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης αυτής ψήφισαν κατά συνείδηση.

-Αναφέρουμε το στοιχείο αυτό, διότι σε συνδυασμό με το κοινό δελτίο Τύπου των παρατάξεων «Ανάσα για τον Δήμο» (της Δήμητρας Τσανάκα) και «Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση» (του Βαγγέλη Παππά), που στήριξαν την εναλλακτική πρόταση του Ν. Ξανθόπουλου, δείχνει πως διαμορφώνεται ένα νέο πολιτικό πεδίο στον Δήμο Καβάλας.

-Για την ανακατάταξη αυτή υπεύθυνος είναι, πάλι, ο Θ. Μουριάδης, που εμμένει στη δική του φιλοσοφία περί συνεργασίας. Το δελτίο Τύπου των παρατάξεων «Ανάσα για τον Δήμο» και «Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση» έχει, σαφώς, πολιτικό μήνυμα. Όχι μόνο απέναντι στη διοίκηση του Δήμου, αλλά και στις υπόλοιπες παρατάξεις. Οι δύο παρατάξεις αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για τη συσπείρωση της «αντιπολίτευσης», με στόχο, υποθέτουμε, να «σύρουν» και την παράταξη του δημάρχου στην ευρύτερη συνεργασία.

-Αναμένουμε να δούμε την ανταπόκριση που θα έχει η πρωτοβουλία αυτή. Θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν είναι συγκυριακή, αλλιώς το εγχείρημα θα αποτύχει. Και η εποικοδομητική συνεργασία, θα γίνει ανέφικτος στόχος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ