-Πριν ο Δήμος Καβάλας κατασκευάσει το φωτοβολταϊκό πάρκο στα ορεινά (σε δημοτική έκταση), με λήψη δανείου, πρέπει να πρέπει να ολοκληρώσει την ενεργειακή αναβάθμιση των μεγάλων, τουλάχιστον, αθλητικών εγκαταστάσεων. Απ’ όσο γνωρίζουμε, τελείωσε η ενεργειακή αναβάθμιση στο δημοτικό κολυμβητήριο και στο γυμναστήριο του Αμυγδαλεώνα. Ωστόσο, η προτεραιότητα της δημοτικής αρχής έπρεπε να είναι το στάδιο «Ανθή Καραγιάννη», το δημοτικό αθλητικό κέντρο «Αλεξάνδρα Δήμογλου» και το «Βερούλειο» γήπεδο.

-Είναι αστείο να λένε οι διοικούντες τον Δήμο, ότι θέλουν να κατασκευάσουν φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 18MW, ενώ δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να αντικατασταθούν οι παλιοί και υψηλής κατανάλωσης σε ηλεκτρική ενέργεια λαμπτήρες στους τέσσερις πυλώνες φωτισμού του σταδίου. Βεβαίως, το φωτοβολταϊκό πάρκο μπορεί να κατασκευαστεί γρήγορα, αλλά και οι λαμπτήρες μπορούν να αντικατασταθούν εξίσου γρήγορα. Από την αλλαγή των λαμπτήρων και τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του σταδίου θα εξοικονομείται ετησίως ένα σεβαστό χρηματικό ποσό, με το οποίο θα αποπληρώνεται το δάνειο που θα πάρει ο Δήμος για να κάνει όλες τις απαραίτητες βελτιώσεις στην κτηριακή υποδομή του δημοτικού σταδίου. Δεν χρειάζεται να «παρακαλάει» ο δήμαρχος τον αναπληρωτή υπουργό αθλητισμού και τον περιφερειάρχη, για να χρηματοδοτήσουν τις παρεμβάσεις. Από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης μπορεί να ζητηθεί, μόνο, η χρηματοδότηση για την αντικατάσταση του ταρτάν.

-Ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, έκανε μία «χονδρική» εκτίμηση, ότι χρειάζεται το ποσό των τριών εκατομμυρίων ευρώ, για να γίνει το στάδιο «Ανθή Καραγιάννη» όπως πρέπει να είναι. Ένα δάνειο με το ποσό αυτό, λοιπόν, δεν είναι υψηλό. Πέρασαν δύο μήνες από την ημέρα που η ομάδα ποδοσφαίρου του Αθλητικού Ομίλου «Καβάλα» εξασφάλισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Γ΄ εθνική κατηγορία και την (επ)άνοδο στην Super League 2. Δεν πρέπει να φτάσουμε στον Ιούλιο και ακόμα να αναζητεί χρήματα ο Δήμος. Το στάδιο πρέπει να είναι έτοιμο τον Αύγουστο, που θα αρχίσει η προετοιμασία της ομάδας για την αγωνιστική περίοδο 2024-2025.

-Κατά την άποψη μας, μέσα στο καλοκαίρι 2024, το δημοτικό στάδιο «Ανθή Καραγιάννη» πρέπει να είναι απολύτως κατάλληλο να φιλοξενήσει και αγώνες του πρωταθλήματος της Super League. Επομένως, πρέπει να δαπανηθούν όσα χρήματα απαιτούνται, για να καλυφθούν όλες οι προϋποθέσεις. Κι αφού ο Δήμος έχει περιορισμένη οικονομική δυνατότητα, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και η κεντρική διοίκηση θέλουν τις μελέτες για να δώσουν τα (λιγοστά) χρήματα. Κι αφού ο χρόνος δεν είναι άπλετος, η λύση είναι η δανειοδότηση. Θεωρούμε πως οι δημότες δεν θα διαμαρτυρηθούν για ένα δάνειο που θα αξιοποιηθεί στην αναβάθμιση του δημοτικού σταδίου. Η αποπληρωμή των τριών εκατομμυρίων μπορεί, μπορεί να γίνει κι εντός της τρέχουσας δημοτικής θητείας, από την εξοικονόμηση χρημάτων που προαναφέραμε.

-Ας αφήσει ο δήμαρχος το φωτοβολταϊκό πάρκο (της ενεργειακής κοινότητας) και ας δώσει προτεραιότητα στις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, με τα μύρια προβλήματα και κυρίως με το όμορφο, αλλά παλιό, στάδιο «Ανθή Καραγιάννη». Η δημοτική Αρχή πρέπει να δράσει χωρίς χρονοτριβή. Και σε συνεννόηση, πάντα, με τους διοικητικούς παράγοντες του Α.Ο. «Καβάλα». Σε τελική ανάλυση, έχει μεγαλύτερη ανάγκη η Καβάλα από ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, κάπου στα ορεινά, ή από ένα σύγχρονο στάδιο; Εμείς θεωρούμε προτεραιότητα, να μη φτάσει το στάδιο «Ανθή Καραγιάννη» στην θλιβερή κατάσταση που βρίσκεται το «Καυτανζόγλειο» στάδιο της Θεσσαλονίκης, για το οποίο έκανε δήλωση προσωπικά ο Γιάννης Βρούτσης, ότι θα «ευπρεπιστεί».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ