-Ο πανεπιστημιακός κόμβος της Καβάλας, του Διεθνούς Πανεπιστήμιου Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), δεν είναι η μόνη δομή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, που έχει ανάγκη για φοιτητικές κλίνες. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.) προκήρυξε διαγωνισμό (μειοδοτικό), για την μίσθωση 120 κλινών, για την στέγαση φοιτητών, του κόμβου της Αλεξανδρούπολης τις ακαδημαϊκές περιόδους 2023-2024 και 2024-2025.

-Η (τοπική) διοίκηση του ΔΙ.ΠΑ.Ε. ενδιαφέρθηκε, κάποτε, για το παλιό νοσοκομείο, αλλά έκτοτε, δεν έγινε κάποια ενέργεια για την ενίσχυση του στεγαστικού προγράμματος του ιδρύματος στην Καβάλα. Μήπως βρέθηκε λύση, την οποία δεν πληροφορηθήκαμε; Ή, μήπως, επειδή μειώνεται ο αριθμός των εισακτέων στα Τμήματα του κόμβου της Καβάλας, δεν υπάρχει η ανάγκη για την αύξηση των φοιτητικών κλινών;

-Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, θα υπογράψει σύμβαση 650.000 ευρώ, για τα δύο ακαδημαϊκά έτη, για την μίσθωση των 60 δίκλινων δωματίων. Με τα χρήματα αυτά, μπορεί να ανακαινιστεί μία παλιά καπναποθήκη στο κέντρο της Καβάλας, για να προσφέρει στέγαση σε φοιτητές. Αν συνεργαστούν τα συναρμόδια Υπουργεία παιδείας, πολιτισμού και οικονομικών, με την διοίκηση του ΔΙ.ΠΑ.Ε., θα υπάρξουν ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες καπναποθηκών να συμμετέχουν στον διαγωνισμό. Έτσι, θα δοθεί η ευκαιρία σε κάποιον ιδιοκτήτη, να αξιοποιήσει την παλιά καπναποθήκη που έχει φθαρεί από την πάροδο του χρόνου. Και το ΔΙ.ΠΑ.Ε., θα πετύχει τον στόχο να έρθει μέσα στον αστικό ιστό της Καβάλας, κάτι που ζητούν οι διοικούντες τον πανεπιστημιακό κόμβο.

-Αλλιώς, υπάρχει και η λύση της ενοικίασης δωματίων ξενοδοχείων μέσα στην πόλη. Τους χειμερινούς μήνες, άλλωστε, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία του αστικού κέντρου είναι χαμηλές, ενώ την περίοδο της πανδημίας ορισμένα ξενοδοχεία ανέστειλαν την λειτουργία τους. Μία σύμβαση αρκετών χιλιάδων ευρώ, για ένα, ή δύο ακαδημαϊκά έτη, θα είναι οικονομική ανάσα για τους ξενοδόχους στην «νεκρή» τουριστικά περίοδο.

-Θα μπορούσε, επίσης, να εξεταστεί και η εξής λύση. Να μεταφερθούν όλες οι Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας σε άλλο κτήριο, στο κτήριο του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού για παράδειγμα και να χρησιμοποιηθεί το Διοικητήριο ως φοιτητική εστία και κτήριο για τις διοικητικές Υπηρεσίες του Διεθνούς Πανεπιστήμιου Ελλάδας. Η ανακαίνιση του Διοικητηρίου, θα απαιτούσε λιγότερα χρήματα και χρόνο, σε σύγκρισή με μία παλιά καπναποθήκη. Ενώ το Διοικητήριο έχει το (μεγάλο) πλεονέκτημα ότι βρίσκεται σε κεντρικό σημείο και διαθέτει περισσότερους χώρους για δωμάτια και γραφεία.

-Επίσης, από την εκμίσθωση του κτηρίου, το ελληνικό Δημόσιο θα έχει ένα σταθερό έσοδο, για να συντηρεί τα άλλα ακίνητα της περιουσίας του στην Καβάλα. Αντιλαμβανόμαστε πως τα χρήματα υπάρχουν, όταν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης θα κάνει διαγωνισμό για σύμβαση 650.000 ευρώ. Επομένως, είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και συμφωνίας της διοίκησης του Διεθνούς Πανεπιστήμιου Ελλάδας, να βρεθεί η λύση στην ανάγκη της φοιτητικής στέγης στον πανεπιστημιακό κόμβο της Καβάλας. Αναμένουμε την πρωτοβουλία των διοικούντων το Πανεπιστήμιο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ