Με τον γνωστό αυταρχισμό που τον διακρίνει, ως πολιτικό πρόσωπο, ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, κατάφερε να επιβάλλει την απόφαση της (δήθεν) προσωρινής μεταφοράς της πιάτσας ΤΑΞΙ, από το κτήριο του Ο.Τ.Ε. στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου και συγκεκριμένα στο τμήμα από το πρατήριο υγρών καυσίμων Πούλου μέχρι το αρτοζαχαροπλαστείο Σκλαρή, για το χρονικό διάστημα που θα εκτελείται η β΄ φάση του έργου ανάπλασης στην πλατεία Καπνεργάτη. Για την ακρίβεια, στο τμήμα μεταξύ της πλατείας και της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, που λειτουργούσε ως δρόμος με διαχωριστική νησίδα. Στην πράξη, δηλαδή, με το έργο επεκτείνεται η πλατεία Καπνεργάτη προς την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου και καταργείται το τμήμα της οδού Αβέρωφ, το οποίο συνέδεε την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου με την οδό Ομονοίας!

Προκειμένου να συνεχιστεί η επέκταση της πλατείας Καπνεργάτη προς νότο, με την πεζοδρόμηση τμήματος της οδού Αβέρωφ, έπρεπε να μεταφερθεί η πιάτσα ΤΑΞΙ από το κτήριο του Ο.Τ.Ε. Η δημοτική Αρχή επέλεξε την μεταφορά της πιάτσας στο προαναφερθέν τμήμα της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου. Η επιλογή αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών και οδηγών ΤΑΞΙ, ενώ δεν βρίσκει σύμφωνους τους καταστηματάρχες στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου και πολίτες. Μάλιστα, ο δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος τουρισμού, Παναγιώτης Αγγελίδης, ο οποίος δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην περιοχή, ανέφερε στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024, ότι έγινε δέκτης αρνητικών σχολίων από καταστηματάρχες και πολίτες, για την λειτουργία της πιάτσας στον συγκεκριμένο χώρο. Και ζήτησε από τον δήμαρχο, να υιοθετήσει την πρόταση της παράταξης του Χαράλαμπου (Μπάμπη) Χρυσανίδη, να χωροθετηθεί η πιάτσα μερικά μέτρα πιο πάνω μπροστά από τον δημοτικό κήπο.

Η πρόταση των σωματείων ιδιοκτητών ΤΑΞΙ αφορούσε μία μόνιμη λύση. Την πρόταση έκανε η μηχανικός στο επάγγελμα και πρώην βουλευτής Καβάλας, Αλεξάνδρα Τσανάκα, για την δημιουργία χώρου μεταξύ του κτηρίου του Ο.Τ.Ε. και του δημοτικού κήπου, με είσοδο (των αυτοκινήτων ΤΑΞΙ) από την οδό Κύπρου και έξοδο προς την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου. Θεωρούμε πως με την πρόταση αυτή θα δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα λειτουργίας της πιάτσας ΤΑΞΙ, χωρίς να γίνει μεγάλη και δαπανηρή τεχνική παρέμβαση. Κατά την άποψη μας, η πιάτσα ΤΑΞΙ δεν πρέπει να μεταφερθεί μόνιμα, ούτε προσωρινά, πάνω στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου. Ωστόσο, ο δήμαρχος δεν επιθυμεί να ακούσει για παραμονή της πιάτσας ΤΑΞΙ μέσα στο έργο ανάπλασης. «Δεν υπάρχει περίπτωση, να πάνε τα ΤΑΞΙ πίσω στον χώρο που ήταν και μέσα στον δημοτικό κήπο», είπε και έστειλε το «τελεσίγραφο» προς τους ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ λέγοντας: «Ή δέχεστε την θέση στην οδό Βενιζέλου, ή πάτε στις άλλες πιάτσες»! Η τοποθέτηση του δημάρχου ερέθισε τους εκπροσώπους των σωματείων ιδιοκτητών ΤΑΞΙ, που παραβρέθηκαν στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, έπειτα από αίτημα των παρατάξεων της μειοψηφίας. Το αίτημα αφορούσε, αφενός, την ανάκληση της πρόσφατης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου (260 του 2024), για την μεταφορά της πιάτσας ΤΑΞΙ στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου και, αφετέρου, την τροποποίηση της απόφασης 119 του 2022, με την οποία ορίστηκε να γίνει η μεταφορά της πιάτσας. Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Θόδωρου Μουριάδη εκπρόσωπος των ιδιοκτητών ΤΑΞΙ, είπε ότι πρώτη φορά άκουσαν τον δήμαρχο να μιλάει για «αμετάκλητη απόφαση». Ο δήμαρχος επιχείρησε να ρίξει τους τόνους και να φανεί, μερικώς, διαλλακτικός, λέγοντας ότι η Τεχνική Υπηρεσία θα κάνει τις απαραίτητες τροποποιήσεις στον νέο χώρο, για να λειτουργήσει με ασφάλεια η νέα πιάτσα κι αν χρειαστεί, θα δοθούν δύο-τρεις θέσεις ακόμα στην πλευρά του δημοτικού κήπου (μπροστά από το σοκολατοποιείο). Αλλά, γιατί να γίνουν παρεμβάσεις από την Τεχνική Υπηρεσία, αν η θέση της πιάτσας είναι προσωρινή; Εμείς πιστεύουμε πως, η δημοτική Αρχή έχει επιλέξει ως μόνιμη θέση για την πιάτσα ΤΑΞΙ το τμήμα από το πρατήριο υγρών καυσίμων Πούλου μέχρι το αρτοζαχαροπλαστείο Σκλαρή και κάνει «μπαλώματα» εκτός σχεδιασμού, για να κατευνάσει τους ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ, τους καταστηματάρχες και τους πολίτες, αλλά και για να καταστήσει τον χώρο ασφαλή. Αφού στην πράξη είναι ο πιο ακατάλληλος και θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, όπως ανέφερε ο Χαρ. Χρυσανίδης.

Ο Χρυσόστομος (Μάκης) Παπαδόπουλος πρότεινε να γίνει μία «τοπική» κυκλοφοριακή μελέτη, για όλο το τμήμα της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου από το κέντρο επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην περίπτερο Ε.Ο.Τ.) μέχρι τον δημοτικό κήπο, η οποία θα λύσει κι άλλα προβλήματα εκτός από την λειτουργία της πιάτσας ΤΑΞΙ.

Ο Γιάννης Εριφυλλίδης σχολίασε ότι, η θέση της νέας πιάτσας (στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου) καταργήθηκε στην πράξη και κάλεσε την δημοτική Αρχή, να εξετάσει με σοβαρότητα τα επιχειρήματα των σωματείων ιδιοκτητών ΤΑΞΙ.

Η Αναστασία Ιωσηφίδου δήλωσε σίγουρη πως η απόφαση 260 του 2024, του δημοτικού συμβουλίου, θα ακυρωθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, γιατί είναι κατά παρέκκλιση του νόμου και του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Ενώ, πρόσθεσε, μία ακόμα πτυχή από την εφαρμογή της, που είναι η κατάργηση θέσεων φορτοεκφόρτωσης και ελεγχόμενης στάθμευσης αυτοκινήτων.

Στις αρχικές τοποθετήσεις των εκπροσώπων των σωματείων ιδιοκτητών ΤΑΞΙ και των επικεφαλής των παρατάξεων απάντησε, με την αναφορά νομικών διατάξεων και αποφάσεων των συλλογικών οργάνων αυτοδιοίκησης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας, Αλέξης Γούλας, ο οποίος ουσιαστικά «υπερασπίστηκε» την επίμαχη απόφαση της δημοτικής Αρχής. Ακολούθησε ένταση στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, μετά και από την παρέμβαση του δημάρχου, που δήλωσε ότι η απόφαση 260/2024 δεν μπορεί να αλλάξει. Η λειτουργία της νέας πιάτσας θα δείξει τα «τρωτά σημεία» και θα ληφθεί μία τροποποιητική απόφαση για τις παρεμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν.

Μετά από τις «δευτερολογίες» των αρχηγών των παρατάξεων της μειοψηφίας και παρά την προσπάθεια τους να αποσυρθεί το θέμα, ώστε να επιχειρηθεί ύστατη προσπάθεια συνεννόησης της δημοτικής Αρχής με τα σωματεία ιδιοκτητών ΤΑΞΙ, έγινε ονομαστική ψηφοφορία. Με την πλειοψηφία των ψήφων, δεν έγινε δεκτή η ανάκληση της απόφασης 260/2024 του δημοτικού συμβουλίου. Δηλαδή, ισχύει το «τελεσίγραφο» του δημάρχου, που είναι συγχρόνως και «έξωση» των ΤΑΞΙ από την πιάτσα στον Ο.Τ.Ε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ