Την αντίδρασή του στην μετακίνηση ενός συναδέλφου τους, θωρακοχειρουργού, στο «Θεαγένειο» νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, εκφράζουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Γιατρών Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Γ.Ε.Σ.Υ.Κ.) Καβάλας και συγχρόνως καλούν τον υπουργό υγείας και τον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.) Μακεδονίας-Θράκης, να ενισχύσουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας. Αναλυτικά το δελτίο Τύπου αναφέρει τα ακόλουθα: «Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Γιατρών Εθνικού Συστήματος Υγείας Καβάλας (Ε.Γ.Ε.Σ.Υ.Κ.), με οργή πληροφορήθηκε πως ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας με μία απαράδεκτη απόφαση του και παρά την αντίθετη εισήγηση της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, μετακίνησε εν μέσω πανδημίας τον θωρακοχειρουργό του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας στο νοσοκομείο «Θεαγένειο» της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μία ενέργεια που προσβάλλει βαθύτατα το σύνολο των γιατρών όλων των ειδικοτήτων του νοσοκομείου μας, οι οποίοι τη στιγμή αυτή βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην πανδημία. Είναι ανεπίτρεπτο να μετακινεί ο διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας έναν γιατρό, που μόλις τοποθετήθηκε σε μόνιμη θέση του νοσοκομείου Καβάλας σε θέση άλλου νοσοκομείου. Με την κίνηση αυτή, αποδυναμώνει το ήδη υποστελεχωμένο νοσοκομείο μας, στερεί μία πολύτιμη ειδικότητα από του ασθενείς της πόλης μας και το κυριότερο, στην κορύφωση της πανδημίας στερεί από το δυναμικό του νοσοκομείου έναν γιατρό, που θα μπορούσε να συμβάλλει σε επίπεδο εφημεριών στις κλινικές Covid, την ώρα που κάθε γιατρός κάθε ειδικότητας εργάζεται με εξαντλητικά ωράρια για να στηρίξει το σύνολο των 150 ασθενών Covid που νοσηλεύονται κατά μέσο όρο στο νοσοκομείο μας.
Το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Γ.Ε.Σ.Υ.Κ. απαιτεί την άμεση ανάκληση της απαράδεκτης αυτής απόφασης και την επιστροφή του γιατρού στο νοσοκομείο για το οποίο κρίθηκε και κατέλαβε μία μόνιμη θέση. Επίσης, καλεί την Υγειονομική Περιφέρεια, να ενισχύσει, επιτέλους, το νοσοκομείο Καβάλας με γιατρούς και νοσηλευτές των Κέντρων Υγείας και του πρώην Ι.Κ.Α. Το νοσοκομείο είναι υποστελεχωμένο και η κατάσταση είναι πλέον δραματική. Το προσωπικό έχει αρχίσει να αποδεκατίζεται, συνάδελφοι νοσούν, νοσηλεύονται και κάποιοι δίνουν μάχη στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.). Αυτοί που μένουν πίσω, πολύ απλά, δεν επαρκούν για να καλύψουν όλες τις ανάγκες που προκύπτουν καθημερινά, εργάζονται πάνω από τις δυνάμεις τους, εξαντλούνται, νοσούν και οι ίδιοι και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται. Είμαστε πια πολύ κοντά στο να νοσηλεύουμε ασθενείς χωρίς την απαραίτητη ιατρική κάλυψη, γιατί με τον ρυθμό αυτό, σύντομα, δεν θα υπάρχουν πια γιατροί και νοσηλευτές να τους φροντίσουν.
Το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Γ.Ε.Σ.Υ.Κ. ζητά ενίσχυση σε προσωπικό του νοσοκομείου μας, κανένας γιατρός δεν μας περισσεύει για να τον δανείσουμε σε άλλα νοσοκομεία. Το αντίδοτο σε όλα αυτά τα ημίμετρα των μετακινήσεων, είναι άμεσες και κατεπείγουσες νέες προσλήψεις, καθώς και άμεση μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών όλων των ειδικοτήτων, που μάχονται στην πρώτη γραμμή μαζί με το μόνιμο ιατρικό προσωπικό. Το ότι είμαστε σε κατάσταση υγειονομικού πολέμου, δεν αρκεί μόνο να το λέμε, αλλά να το συνειδητοποιήσουμε και να δράσουμε ανάλογα. Από τον απλό πολίτη μέχρι τον υπουργό υγείας».