-Ομολογούμε πως μερικά ζητήματα, τα οποία απασχόλησαν ιδιαίτερα την τοπική κοινωνία, έχουν ξεχαστεί και με ευθύνη των μέσων ενημέρωσης. Εάν δεν υπήρχε το αίτημα που έκαναν οι κρεοπώλες προς τους βουλευτές, για την λειτουργία μιας σύγχρονης μονάδας σφαγής ζώων στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, δεν θα αναζητούσαμε πληροφορίες από το παρελθόν. Η αναζήτηση των πληροφοριών ανέσυρε ένα άρθρο του «Κ.Τ.» τον Ιούλιο του 2012, που αφορούσε το (πρώην) δημοτικό σφαγείο στην Θάσο. Ναι, υπήρξε κάποτε δημοτικό σφαγείο στο νησί!
-Το δημοτικό σφαγείο στα Λιμενάρια λειτούργησε έως τα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Επειδή δεν τηρούνταν οι απαραίτητες συνθήκες καλής λειτουργίας, με απόφαση του τότε νομάρχη και έπειτα από εντολή του εισαγγελέα πρωτοδικών Καβάλας, το κτήριο σφραγίστηκε. Κι έκτοτε, η Θάσος έμεινε χωρίς σφαγείο. Η δημοτική Αρχή συμφώνησε με ιδιωτική μονάδα στο ηπειρωτικό τμήμα και οι κτηνοτρόφοι μετέφεραν τα ζώα για σφαγή στην μονάδα αυτή. Στον «Κ.Τ.» είχε μιλήσει για το ζήτημα του δημοτικού σφαγείου, ο αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Θάσου, Παναγιώτης Ραφτόπουλος, ο οποίος είπε ότι: «Είναι αναγκαίο για το νησί, να έχει ένα σφαγείο». Ωστόσο, πρόσθεσε πως δεν ήταν εύκολο ο Δήμος, να λειτουργήσει μόνος μία οργανωμένη μονάδα σφαγής ζώων. Μάλιστα, ανέφερε πως το αίτημα της δημοτικής Αρχής για την πρόσληψη κτηνιάτρου, δεν ικανοποιήθηκε από το Υπουργείο εσωτερικών. «Άντε και κατασκευάσαμε την μονάδα, μετά πως θα την λειτουργήσουμε;», σχολίασε και συμπλήρωσε πως χρειαζόταν η σύμπραξη των κτηνοτρόφων και των κρεοπωλών.
-Στην αναζήτηση που κάναμε βρήκαμε, επίσης, μία πρόσφατη είδηση, του Ιουλίου 2023, που αφορούσε την αδειοδότηση του έργου κατασκευής και λειτουργίας δημοτικού σφαγείου στο πανέμορφο νησί των Κυθήρων. Το νησί αυτό αυτό βρίσκεται νοτίως της Πελοποννήσου, αλλά υπάγεται στην Περιφέρεια Αττικής. Έχει γύρω στους 4.000 μόνιμους κατοίκους, δηλαδή είναι πολύ μικρότερο σε πληθυσμό από την Θάσο. Η δημοτική Αρχή των Κυθήρων έβαλε στόχο την κατασκευή του δημοτικού σφαγείου, γιατί είναι ένα έργο ανάπτυξης που έχει ανάγκη ο τόπος. Θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα βελτιώσει την ποσότητα και την ποιότητα της κτηνοτροφικής παραγωγής και θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα του Κυθηραϊκού κρέατος.
-Μετά από το 2010, που «σφραγίστηκε» το δημοτικό σφαγείο στα Λιμενάρια, καμία δημοτική Αρχή του Δήμου Θάσου δεν έβαλε στόχο, είτε την επαναλειτουργία του (σ.σ. έπειτα από την απαραίτητη αναβάθμιση), είτε την κατασκευή καινούργιου. Έτσι, για μία 15ετία οι κτηνοτρόφοι μεταφέρουν τα ζώα που έχουν για σφαγή στο ηπειρωτικό τμήμα του Νομού και πιθανόν στην ίδια ιδιωτική μονάδα, με την οποία έκανε συμφωνία η τότε δημοτική Αρχή, με δήμαρχο τον Κώστα Χατζηεμμανουήλ. Όλες οι διοικήσεις του Δήμου Θάσου, δυστυχώς, έδωσαν πολύ μεγάλη βαρύτητα στο τουριστικό προϊόν, με αποτέλεσμα να μείνουν πίσω οι βασικές υποδομές. Το δημοτικό σφαγείο είναι μία βασική δομή για το νησί.
-Δεν γνωρίζουμε σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα το κτήριο στα Λιμενάρια, όπου λειτούργησε το δημοτικό σφαγείο. Έπειτα από 15 έτη εγκατάλειψης, προφανώς θα είναι εντελώς ακατάλληλο για να χρησιμοποιηθεί πάλι. Καλούμε τον δήμαρχο, Λευτέρη Κυριακίδη, να μιμηθεί την δημοτική Αρχή των Κυθήρων και να κατασκευάσει μία καινούργια μονάδα σφαγής των ζώων του νησιού. Είναι ευκαιρία να αξιοποιήσει το αίτημα του σωματείου των κρεοπωλών και να στείλει αίτημα προς τους βουλευτές. Μπορούν να κατασκευαστούν δύο μονάδες σφαγής ζώων. Η μία θα εξυπηρετεί την Θάσο και η δεύτερη τους Δήμους στο ηπειρωτικό τμήμα (Καβάλας, Παγγαίου, Νέστου). Να συνδράμει και η περιφερειακή Αρχή στην γραφειοκρατική διαδικασία.