• Στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως ανέφερε το καρντάσι ο Γιώργος Φιλόσογλου, αντιδήμαρχος του Δήμου Καβάλας, παίζουν μεγάλο ρόλο τα πρόσωπα και λιγότερο η πολιτική καταγωγή των υποψηφίων. Αυτό είναι γεγονός. Για την επιλογή του προσώπου, επίσης, είναι σημαντικό κριτήριο ο προγραμματικός λόγος του. Αν πείθει, δηλαδή, ότι μπορεί να πραγματοποιήσει αυτά που λέει στην προεκλογική περίοδο.
  • Οι συνδυασμοί που συμμετέχουν στις δημοτικές εκλογές έχουν, συνήθως, προσωποπαγή χαρακτήρα. Ο επικεφαλής επιλέγει τους συνεργάτες, χαράσσει την πολιτική κατεύθυνση και εκπροσωπεί τα μέλη.
  • Γι’ αυτό και τις περισσότερες φορές, ένας συνδυασμός διαλύεται όταν αποχωρήσει, ή αποσυρθεί, ο επικεφαλής. Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις στον κανόνα. Στο Δήμο Καβάλας, π.χ., οι συνδυασμοί «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Συμπαράταξη Πολιτών» έχουν μία συνέχεια, με αλλαγές στα πρόσωπα και στις ονομασίες των συνδυασμών.
  • Ο λόγος είναι, ότι εκφράζουν (και εκπροσωπούν) συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, ενώ άλλοι συνδυασμοί, με αρχηγικό χαρακτήρα, δηλώνουν υπερκομματικοί, ή ανεξάρτητοι, γιατί στοχεύουν στην πολυσυλλεκτικότητα των ψήφων.
  • Ως επί το πλείστον, οι αρχηγικοί συνδυασμοί, αλλά και τα αρχηγικά κόμματα στην κεντρική πολιτική σκηνή, έχουν ημερομηνία λήξης. Η ζωή τους, δηλαδή, διαρκεί όσο είναι πολιτικά ενεργός ο αρχηγός. Σπανίως επεκτείνεται εάν δεν υπάρξει διάδοχος στη θέση του αρχηγού.
  • Ως εκ τούτου, έχει ενδιαφέρον, νομίζω, να παρακολουθήσουμε, καρντάσια, τη «ζύμωση» που θα γίνει μετά την ανακοίνωση ότι ο Λουντοβίκ αποχώρησε από το στίβο της τοπικής αυτοδιοίκησης, τουλάχιστον ως υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας.
  • Θα υπάρξει διάδοχη κατάσταση στο συνδυασμό, ή τα μέλη του θα αποφασίσουν να τερματιστεί ο βίος του συνδυασμού; Γιατί, μπορεί να εξεδήλωσε ενδιαφέρον ο Θόδωρος Μουριάδης να ηγηθεί της «ομάδας» στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, αλλά δεν μπορεί να κατέλθει μόνος του! Θα έχει συνδιεκδικητές για την αρχηγία, ή θα στηρίξουν οι υπόλοιποι την υποψηφιότητά του;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ